Vyprážaná varená klobása: jedlo z detstva a riešenie mnohých problémov

Vyprážaná varená klobása: jedlo z detstva a riešenie mnohých problémov

Vyprážaná varená klobása: jedlo z detstva a riešenie mnohých problémov

Aký zmysel má hovoriť o vyprážanej klobáse, o čom tu budete diskutovať? Nepíšte recepty! No, v dávnych dobách vyprážali klobásu z chudoby, pretože nebolo mäso, ale teraz prečo? Ale nehovor mi. Po prvé, bohatí ľudia dodnes vyprážajú klobásu, jedia ju s radosťou a kŕmia svoje deti. Toto je čiastočne pocta môjmu vlastnému detstvu, čiastočne riešenie rýchleho teplého jedla. Ale je to tiež chutné! Poďme sa rozprávať o tom, ako správne vyprážať varenú klobásu, s čím ju jesť a ako ju uvariť nečakaným a zaujímavým spôsobom.

Vyprážaná varená klobásaO čom budeme hovoriť v článku:Vyprážaná klobása sovietskej klobásy talianskej klobásy americkej klobásy klobása v uzbéckej klobáse quinel klobása v rakúsko-uhorskej klobáse vo vojnovom tanečníkovi Romkongbas life hacks

Ak odpoveď na hádanku „Čo je to – zelená, dlhá, vonia ako klobása“ vo vašej hlave okamžite nenastane odpoveď: „Elektrický vlak z Moskvy“, potom ste stále mladí. A možno neviete, že klobása bola v ZSSR nedostatok a predávala sa najmä v Moskve. Ak sa naskytla príležitosť kúpiť si ho, nakúpili veľa naraz – a potom ho jedli nielen na chlebíkoch, ale aj ako hlavný chod. Budeme hovoriť o vyprážanej klobáse, teda o rôznych druhoch klobásy. Na vyprážanie sa najlepšie hodia odrody, ktoré obsahujú tuk – teda varené-údené ako Krakov alebo varené ako Amatér. Lekárske, mliečne a iné údeniny sa však dajú vyprážať aj bez ničoho. A tiež krv, pečeň a dokonca aj tlačenka!

Sovietska vyprážaná klobása

Klasické sovietske raňajky - vyprážané vajcia s vyprážanou klobásou
Klasické sovietske raňajky – vyprážané vajcia s vyprážanou klobásou

Najčastejšie sa klobása v ZSSR vyprážala s vajcami v dvoch verziách: vyprážané vajcia a omeleta. Pridávali ho aj do rôznych kapustových jedál: v prvom rade do solyanky na panvici – teda kapusty dusenej s cibuľou, cesnakom a paradajkovým pretlakom. Druhou možnosťou je dusená kapusta so zemiakmi, doplnená opečenou klobásou v kockách. Urobili sme cestoviny s klobásovou omáčkou: klobásu sme nakrájali na menšie kúsky, orestovali ju s cibuľou a paradajkovou omáčkou. A ak ste to pridali k pohánke, namiesto paradajkovej omáčky sa objavila strúhaná mrkva s cibuľou, trochu paradajkového pretlaku s vodou a múkou na zahustenie – dostali ste omáčku. Skvelá bola aj k ryži a zemiakovej kaši.

Ach áno, klobásu varili aj v polievkach so zeleninou a rezancami alebo jednoducho na porciované kúsky, hoci už bola uvarená – len aby to bolo rozlíšené ako teplé jedlo a nie ako studené predjedlo. Ale napriek tomu hlavný hit medzi receptami na vyprážané klobásy vyzeral jednoducho. Bol to kyprý kruh vyprážanej klobásy, bodka.

Talianska vyprážaná klobása

Predstava, že varená klobása bola vyprážaná výlučne v Sovietskom zväze, je mylná. Poďme sa pozrieť do jednej z najgastronomickejších krajín sveta – Talianska. Slávna talianska varená klobása mortadella (ak vylúčite pistácie, možno ju nahradiť kvalitnými ruskými klobásami, vrátane našej mortadelly). Taliani ho, samozrejme, jedia najčastejšie len tak – na najtenšie plátky v chlebíkoch, nakrájané na kocky ako chuťovku k vínu spolu so syrmi… Ale varia aj!

Mortadella sa často nachádza v tradičných juhotalianskych jedlách, ako je napríklad zemiakový koláč. Považuje sa za dostatočne jemnú chuť, aby nedominovala zemiakom. Príprava zemiakového koláča je taká jednoduchá ako lúskanie hrušiek, skúste to urobiť s varenou klobásou s tukom alebo pečeňou. Uvarte 5-6 zemiakov, roztlačte ich a pridajte trochu horúceho mlieka. Keď trochu vychladne, zmiešame s 3 veľkými vajíčkami a 200 g údeného syra (suluguni, scamorza alebo aj klobása). A teraz naša (talianska) klobása! 150 – 200 g klobásy nasekáme, rýchlo opečieme na suchej panvici – len aby príjemne voňalo – a vmiešame do zemiakovej zmesi. Dochutíme soľou a korením. Teraz vymastíme a vysypeme strúhankou zapekaciu misu, rozotrieme na ňu zemiakovú zmes, posypeme ešte strúhankou. Na vrch položte na tenké plátky nakrájané maslo (alebo ho rozpustite a nalejte na krekry). To je všetko, ostáva už len piecť – na 180°C 25-30 minút. V Emilia-Romagna sa mortadella používa ako náplň do tortellini. Je pravda, že to nesmažia – ale márne, bolo by to ešte chutnejšie.

Na Sicílii vyrábajú falsomagro sekanú. Pozrime sa na jeho „bohatú“ verziu. Hovädzie mäso rozšľaháme na veľmi tenkú vrstvu, osolíme a okoreníme z oboch strán. Na ňu sa položí vrstva mletého mäsa s tukom s hrúbkou asi 1,5 cm, ochutená soľou, korením a niekedy suchými bylinkami. Pozdĺž okraja sú položené varené vajcia a bloky dobre sa roztápajúceho syra, niekedy údeného. Opatrne zrolujte a zviažte kuchynským špagátom, aby sa pri varení nerozpadla. Roládu opečte na prudkom ohni na olivovom oleji, kým zo všetkých strán úplne nezhnedne. Potom oheň zmiernime, do panvice pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, zľahka opražíme, dochutíme soľou a korením. Zalejeme vývarom alebo vodou a falsomagro dusíme pod pokrievkou, kým nie je mäso mäkké. Roládu vyberte z tekutiny a kým odpočíva pod fóliou, omáčku rozšľahajte mixérom, pridajte pár kúskov masla, aby omáčka trochu zhustla. Odstráňte špagát z falsomagro, roládu narežte priečne na hrubé kúsky (na krájaní sa ukáže veľmi krásne) a podávajte s omáčkou.

Americká vyprážaná klobása

Klobása vyprážaná s hranolkami v smotanovej omáčke
Klobása vyprážaná s hranolkami v smotanovej omáčke

Najrýchlejší spôsob, ako pripraviť toto jedlo – ktoré bude určite hitom u vašich detí a tínedžerov – je z mrazených hranolčekov. Roztopený žltý syr (na hamburgery nakrájaný na plátky) roztopíme v horúcej smotane, pridáme trochu cesnaku, najlepšie suchého, omáčku udržiavame teplú. Klobásu nakrájajte na kocky rovnakej hrúbky ako zemiaky, ale môžu byť aj kratšie. Vyvaľkajte v škrobe. Zemiakové kolieska opečte do chrumkava a položte na papierové utierky. Veľmi rýchlo opečte klobásu na tom istom oleji do zlatista, pridajte k zemiakom, premiešajte a položte na vyhrievané (to je veľmi dôležité) taniere. Prelejeme omáčkou, ideálne posypeme uvarenou, do chrumkava opraženou cibuľkou. Všetky!

Vyprážaná klobása na uzbecký spôsob

A nesmejte sa, hoďte topánky a pošlite tento recept svojim priateľom v Taškente. Radšej choďte a pokojne namočte ryžu na pilaf vo veľkom množstve studenej vody na 2 hodiny. Chutnú mastnú klobásu, ako je Krakov alebo Odesa, nakrájajte na veľké kocky, opečte ich v rajnici, aby sa tuk rozmazal, a dierovanou lyžicou vyberte na tanier. Pridajte ghee (môžete použiť rastlinný olej, ale nebude to také chutné) a opečte stredne nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme mrkvu nakrájanú na tenké pásiky (nie nastrúhanú!) a celé ošúpané strúčiky cesnaku, restujeme, kým mrkva nezmäkne. Prisypeme rascu a koriandrové semienka, dochutíme soľou, korením a štipkou červeného čili a ešte minútu povaríme. Zalejte horúcou vodou tak, aby pokrývala zeleninu o 10 centimetrov. Priveďte do varu, varte 10 minút. Klobásu vrátime do kotla a na vrch poukladáme namočenú ryžu v sitku. Vyrovnajte ju a ak treba, opatrne dolejte ešte vriacou vodou – voda by mala siahať po vrchnú vrstvu ryže, ale neprekrývať ju. Priveďte do varu na silnom ohni, pevne prikryte a na miernom ohni varte 30 minút bez otvárania veka. Potom vypnite oheň, prikryte kotlík prikrývkou a nechajte 30–50 minút lúhovať. Zamiešajte a tu je klobásový pilaf s kódovým názvom „Priateľstvo národov“.

Čínska vyprážaná klobása

V tomto jedle môžete namiesto klobásy použiť tlačenku.
V tomto jedle môžete namiesto klobásy použiť tlačenku.

Čína má obrovské množstvo párkov vyrobených z tých najúžasnejších ingrediencií, no neexistuje varená klobása ako taká. Ale pomocou tradičných čínskych techník môžete získať vynikajúcu večeru – klobásovú ryžu. Ryžu uvarte vopred: nechajte ju odležať v chladničke a čakajte v krídlach. Vezmite klobásu typu jazyk alebo doktor, najprv ju nakrájajte na hrubé plátky a potom, trochu si pomôžte nožom, klobásu rozlomte alebo natrhajte na ľubovoľné kúsky, ktoré je vhodné vložiť do úst. Tieto kúsky vyvaľkáme v ľubovoľnom škrobe a rýchlo opečieme v hlbšej panvici vo veľmi horúcom polosuchu. Odstráňte na papierové utierky a odstráňte olej z panvice, pričom si nechajte niekoľko polievkových lyžíc. Zelenú cibuľku, zázvor a cesnak nakrájame nadrobno, smažíme na oleji 1 minútu. Pridáme klobásu a ustricovú omáčku (ak nie, tak zmes napríklad sóje a grilu), podlejeme trochou vody a 3 minúty podusíme, dôkladne premiešame, prehrejeme a podávame.

Tento druh ryže – ale s úplne inou chuťou – sa môže variť s tlačenkou. Nakrájajte tlačenku na stredné kocky. Samozrejme, nie je potrebné vyprážať – tlačenku pridajte k už pripravenej pikantnej zelenine a zahrievajte, kým sa želé nezačne topiť. Potom jednoducho pridajte ryžu a prehrejte.

rakúsko-uhorská vyprážaná klobása

Hlavným národným jedlom v Rakúsku a Maďarsku sú dva druhy gulášov (teplé jedlo s hustou omáčkou a gulášová polievka). Pripravme si prvú možnosť. Na prípravu guláša s vyprážanou klobásou nakrájajte cibuľu, cesnak a papriku na stredné kúsky a opečte na rastlinnom oleji. Pridajte kocky klobásy, ktorá vám chutí (môžete si vziať rôzne kúsky, vrátane krvavnice + údená + mliečna klobása) a opečte. Posypeme paprikou – malo by jej byť veľa, aspoň 2 polievkové lyžice. l. na 200 g klobásy a 300 g zeleniny premiešame a zalejeme paradajkovou omáčkou. Dusíme na miernom ohni 20 minút, podľa potreby dochutíme soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakovou kašou alebo malými cestovinami. Guláš môže byť pikantný pridaním čerstvého čili spolu s paprikou alebo Tabascom na konci.

Vyprážaná klobása na spôsob NDR

V NDR sa zachovali tradície západonemeckej kuchyne, no zdroje (z pohľadu sovietskeho cestovateľa neskutočne bohaté) boli stále obmedzené. Preto sa namiesto teľacieho rezňa vyrábal z varenej klobásy. Nakrájajte kolieska s hrúbkou približne 1,5 cm, vyvaľkajte v múke, potom v strúhanke a pevne ich pritlačte k povrchu. A vypražíme na rozpálenom oleji do zlatista. Podávame s cestovinami v paradajkovej omáčke.

Čo sa hodí k vyprážanej klobáse?

Zelený hrášok môžeme podávať ako prílohu k vyprážanej klobáse.
Zelený hrášok môžeme podávať ako prílohu k vyprážanej klobáse.

Úprimne povedané, je ľahšie povedať, s čím to nejde. Pravdepodobne s rybami a morskými plodmi. No so sladkosťami – aj keď milovníci chlebíčkov s klobásou a džemom (fúzia bežná v ZSSR) by sa s vami hádali. Pamätajte, že pokiaľ ide o výber partnera, klobása je rozmarná iba z geometrického hľadiska. Navyše je rozmarná iba vo vzťahu k sebe: vypráža sa v kruhoch, vo veľkých kockách, malých kockách, hrubých kockách alebo „zápalkách“ – úspech jedla závisí od správneho formátu.

Najbežnejšie nápady sme už uviedli vyššie, ale tu sú vzorce pre vás. 10 najlepších kombinácií pre vyprážanú klobásu:

  1. Vyprážaná klobása (v kruhu) +…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik