K receptu
Určite stojí za to pripraviť šalát zo zelených paradajok na zimu, ak máte radi kyslé uhorky a marinády. V našej krajine sa s takýmito „džbánmi“ vo všeobecnosti vždy zaobchádza s veľkým rešpektom: pomáhajú aj v časoch úsporných opatrení a dokonale zdobia aj ten najreprezentatívnejší sviatočný stôl. Tento šalát zo zelených paradajok je naozaj veľmi dobrý: má bohatú, pikantnú chuť. Recept na jedlo je pomerne jednoduchý: časovo najnáročnejšia časť je sekanie všetkých zložiek šalátu. Potom už len stačí udusiť šalát zo zelených paradajok vo veľkom hrnci, vložiť do pohárov a zrolovať.
zložitosť: ľahko Porcie: 12 varenie: 20 min Pridať. čas: 20 minPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍzelené paradajky – 2 kg papriky – 500 g pohánkovej cibule – 500 g mrkvy – 500 g cukru – 90 g soli – 35 karafového rastlinného oleja – 230 ml stolového octu (9 %) – 25 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte zelené paradajky. Umyte ich a osušte papierovými utierkami. Každú paradajku nakrájajte na polovicu a odstráňte stonky. Ovocie nakrájajte na veľké plátky.
Krok 2
Umyte a osušte struky sladkej papriky. Nakrájajte na polovice, odstráňte semená, stonky a blany. Dužinu sladkej papriky nakrájajte na stredne veľké plátky.
Krok 3
Ošúpte cibuľu na šalát zo zelených paradajok. Každý z nich rozrežte na polovicu a potom nakrájajte na hrubé pierka. Ošúpte a umyte mrkvu. Nakrájajte na plátky hrubé 3 mm.
Krok 4
Poháre a viečka na paradajkový šalát veľmi dôkladne umyte odmasťovačom, potom sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom a dobre osušte.
Krok 5
Všetky pripravené ingrediencie šalátu vložte do veľkej smaltovanej panvice. Pridajte soľ a cukor, nalejte do rastlinného oleja. Dajte na stredný oheň a za občasného miešania priveďte do varu.
Krok 6
Znížte teplotu na minimum a na miernom ohni dusíme prikryté 20 minút. Počas varenia nezabudnite šalát miešať, aby sa zelenina rovnomerne prehriala.
Krok 7
Nalejte stolový ocot do panvice s takmer hotovým zeleným paradajkovým šalátom a dôkladne premiešajte veľkou lyžicou. Ihneď odstráňte z tepla;
Krok 8
Rozdeľte horúci zelený paradajkový a zeleninový šalát do suchých sterilizovaných pohárov spolu s tekutinou z panvice. Zrolujte pripravené viečka.
Krok 9
Poháre na šalát otočte hore dnom na hrubú utierku a dobre prikryte hrubou prikrývkou alebo prikrývkou. Nechajte, kým úplne nevychladnú.
Krok 10
Vychladnuté zaváracie poháre označte názvom šalátu a rokom výroby, prípadne napíšte na viečka permanentnou fixou. Šalát skladujte pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Šalát zo zelených paradajok sa stane aromatickejším a chuť bude jasnejšia, ak doň pridáte pár strúčikov dobrého čerstvého cesnaku. Najlepšie je prejsť lisom a vložiť do šalátu asi desať minút predtým, ako bude úplne pripravený.
MIMOchodom
Aby bol šalát zo zelených paradajok obzvlášť krásny, použite žltú a červenú papriku. Polovicu cibule je možné nahradiť cibuľou Jalta.