Zelený paradajkový šalát na zimu

K receptu

Určite stojí za to pripraviť šalát zo zelených paradajok na zimu, ak máte radi kyslé uhorky a marinády. V našej krajine sa s takýmito „džbánmi“ vo všeobecnosti vždy zaobchádza s veľkým rešpektom: pomáhajú aj v časoch úsporných opatrení a dokonale zdobia aj ten najreprezentatívnejší sviatočný stôl. Tento šalát zo zelených paradajok je naozaj veľmi dobrý: má bohatú, pikantnú chuť. Recept na jedlo je pomerne jednoduchý: časovo najnáročnejšia časť je sekanie všetkých zložiek šalátu. Potom už len stačí udusiť šalát zo zelených paradajok vo veľkom hrnci, vložiť do pohárov a zrolovať.

zložitosť: ľahko Porcie: 12 varenie: 20 min Pridať. čas: 20 minPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍzelené paradajky – 2 kg papriky – 500 g pohánkovej cibule – 500 g mrkvy – 500 g cukru – 90 g soli – 35 karafového rastlinného oleja – 230 ml stolového octu (9 %) – 25 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte zelené paradajky. Umyte ich a osušte papierovými utierkami. Každú paradajku nakrájajte na polovicu a odstráňte stonky. Ovocie nakrájajte na veľké plátky.

Krok 2

Umyte a osušte struky sladkej papriky. Nakrájajte na polovice, odstráňte semená, stonky a blany. Dužinu sladkej papriky nakrájajte na stredne veľké plátky.

Krok 3

Ošúpte cibuľu na šalát zo zelených paradajok. Každý z nich rozrežte na polovicu a potom nakrájajte na hrubé pierka. Ošúpte a umyte mrkvu. Nakrájajte na plátky hrubé 3 mm.

Krok 4

Poháre a viečka na paradajkový šalát veľmi dôkladne umyte odmasťovačom, potom sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom a dobre osušte.

Krok 5

Všetky pripravené ingrediencie šalátu vložte do veľkej smaltovanej panvice. Pridajte soľ a cukor, nalejte do rastlinného oleja. Dajte na stredný oheň a za občasného miešania priveďte do varu.

Krok 6

Znížte teplotu na minimum a na miernom ohni dusíme prikryté 20 minút. Počas varenia nezabudnite šalát miešať, aby sa zelenina rovnomerne prehriala.

Krok 7

Nalejte stolový ocot do panvice s takmer hotovým zeleným paradajkovým šalátom a dôkladne premiešajte veľkou lyžicou. Ihneď odstráňte z tepla;

Krok 8

Rozdeľte horúci zelený paradajkový a zeleninový šalát do suchých sterilizovaných pohárov spolu s tekutinou z panvice. Zrolujte pripravené viečka.

Krok 9

Poháre na šalát otočte hore dnom na hrubú utierku a dobre prikryte hrubou prikrývkou alebo prikrývkou. Nechajte, kým úplne nevychladnú.

Krok 10

Vychladnuté zaváracie poháre označte názvom šalátu a rokom výroby, prípadne napíšte na viečka permanentnou fixou. Šalát skladujte pri izbovej teplote.

UŽITOČNÉ RADY

Šalát zo zelených paradajok sa stane aromatickejším a chuť bude jasnejšia, ak doň pridáte pár strúčikov dobrého čerstvého cesnaku. Najlepšie je prejsť lisom a vložiť do šalátu asi desať minút predtým, ako bude úplne pripravený.

MIMOchodom

Aby bol šalát zo zelených paradajok obzvlášť krásny, použite žltú a červenú papriku. Polovicu cibule je možné nahradiť cibuľou Jalta.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik