K receptu
Zemiakový šalát s kyslou uhorkou a cibuľou patrí v nemeckej kuchyni k najobľúbenejším. Recept je veľmi jednoduchý, ingrediencie sú dostupné každému. Je pravda, že existuje jeden malý trik, ktorý by ste nemali zanedbávať. Faktom je, že dresing na báze rastlinného (slnečnicového) oleja by sa mal naliať na horúce zemiaky, pretože v tomto prípade takmer okamžite absorbujú omáčku a lacný šalát sa okamžite posunie na vyššiu gastronomickú úroveň. A v tomto prípade sme nepostupovali celkom „po nemecky“, keď sme do šalátu pridali radšej nakladané uhorky ako nakladané, ako to robia v Nemecku. Môžete vyskúšať obe možnosti a vybrať si tú, ktorá sa vám páči viac.
zložitosť: ľahko Kalórie: 201,33 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 40 min Použité: 3,87 g/10,65 g/22,46ŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEzemiaky – 400 g malý citrón – 1 ks zrnitá horčica – 1 polievková lyžica. l nerafinovaný slnečnicový olej – 40 ml červená cibuľa – 150 g petržlenová vňať – 30 g nakladané uhorky – 200 g soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na šalát. Zemiaky dôkladne umyte kefou a vložte ich do hrnca. Zalejte horúcou vodou a na silnom ohni priveďte do varu.
Krok 2
Oheň pod hrncom so zemiakmi znížime. Vodu mierne osolíme a varíme do mäkka (asi 25 minút). Zemiaky položte na mriežku a nechajte mierne vychladnúť.
Krok 3
Citrón dôkladne umyte kefkou a osušte papierovou utierkou. Na odstránenie kôry použite jemné strúhadlo. Nakrájajte citrón a vytlačte šťavu do malej misky. Odstráňte semená.
Krok 4
Pripravte dresing na zemiakový šalát. Pridajte kôru, horčicu a slnečnicový olej do misky s citrónovou šťavou. Soľ a korenie podľa chuti. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovičné kolieska. Preneste do dresingu.
Krok 5
Petržlenovú vňať umyte a dobre osušte papierovou utierkou. Odstráňte hrubé stonky. Zeleninu nasekáme nadrobno a pomelieme so štipkou soli. Pridajte do dresingu horčicového šalátu.
Krok 6
Horúce zemiaky opatrne ošúpeme, nakrájame na plátky a zalejeme dresingom. Premiešame a necháme 10 minút odstáť. Nakrájajte uhorky na tenké plátky. Pridáme k zemiakom v zálievke, pridáme trochu korenia a premiešame.
UŽITOČNÉ RADY
Predsmažená nasekaná slanina sa niekedy pridáva do zemiakového šalátu s kyslou uhorkou a cibuľou. Takže, ak nemáte nič proti takémuto vysokokalorickému prídavku, urobte to: jedlo bude sýtejšie a chutnejšie.
MIMOchodom
Zemiakový šalát možno pripraviť s bežnou cibuľou, ale po nakrájaní ho buď opláchnite vriacou vodou, alebo krátko namočte do jablčného octu.