K receptu
Recept na zemiaky s paradajkami a syrom osloví všetkých kuchárov, ktorí radi experimentujú a nachádzajú nové spôsoby prípravy svojej obľúbenej zeleniny. No, musíte uznať, že bez ohľadu na to, ako veľmi ste pripútaní k jemnej zemiakovej kaši alebo zlatým kúskom hranolčekov, občas chcete niečo nezvyčajné! V tom istom recepte sa zemiaky pečú s paradajkami v mliečno-kyslej smotanovej omáčke pod vrstvou strúhaného syra. Najprv sa jedlo pečie v rúre pod fóliou a potom bez nej, vďaka čomu získa chutnú zlatú kôrku. Určite to stojí za vyskúšanie!
zložitosť: priemer Porcie: 6 varenie: 45 minHlavný chodVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍzemiaky – 1 kg cesnaku – 1–2 strúčiky masla – 20 g mlieka – 200 ml kyslej smotany s obsahom tuku 20–30 % – 300 g stredne veľkých paradajok – 4 ks syra – 200 g zmesi sušených provensálskych byliniek – 1 polievková lyžica. l.soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si veľký keramický alebo sklenený pekáč na pečenie zemiakov s paradajkami a syrom. Potrieme ho cesnakom a potom potrieme maslom.
Krok 2
Rúru predhrejeme na 200°C. Zemiaky ošúpeme a umyjeme pod tečúcou vodou. Hľuzy nakrájajte na kruhy s hrúbkou 4-5 mm. Vložte polovicu do pripravenej panvice.
Krok 3
Zmiešajte mlieko s kyslou smotanou metličkou, kým nedosiahnete homogénnu konzistenciu. Zemiaky osolíme a okoreníme. Pokvapkáme polovicou kyslej smotany.
Krok 4
Pridajte zvyšné zemiaky a opäť dochuťte soľou a korením. Zalejte zvyšným mliekom a zmesou kyslej smotany. Paradajky umyte a osušte. Odstráňte základy stoniek.
Krok 5
Paradajky nakrájame na plátky hrubé 5 mm. Položte ich na vrstvu zemiakov. Posypeme zmesou sušených provensálskych bylín. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Posypte ním paradajky.
Krok 6
Panvicu bezpečne zakryte dvoma vrstvami fólie. Vložte do rúry na stredný rošt. Pečieme 20 minút. Počas tejto doby sa zemiaky trochu upečú.
Krok 7
Odstráňte fóliu z panvice. Zemiaky pečieme ešte asi 25 minút. Syr sa roztopí a zozlatne. Hotové jedlo necháme mierne vychladnúť, aby suroviny „stuhli“.
UŽITOČNÉ RADY
Zemiaky s paradajkami a syrom môžeme podávať ako samostatné jedlo (je vhodné pre lakto-vegetariánov) alebo ako prílohu k vyprážanému mäsu, hydine či rybám.
MIMOchodom
Proces prípravy zemiakov s paradajkami a syrom je trochu ako gratinovaný recept, ale tu navrhovaná verzia je určite zaujímavejšia a bohatšia.