Ako pripraviť šťavel na zimu: 5 spoľahlivých spôsobov
Šťovík je jednou z mála skutočne sezónnych surovín. V lete z nej radi varíme zelenú kapustnicu a boršč a pečieme koláče so šťaveľovou plnkou. Hlavnou vecou je nepremeškať okamih, keď je šťavel ešte veľmi skorý, jemný a nie prezretý lopúch. Jún je ten správny čas na prípravu šťaveľa na zimu. A potom ho používajte vo svojich obľúbených receptoch po celý rok, pretože šťavel v tégliku si zachováva vitamíny a jasnú letnú chuť.
Ako pripraviť šťavel na konzervovanie
- Odrezaný šťavel dôkladne roztrieďte, odstráňte všetky zažltnuté, poškodené alebo zvädnuté listy.
- Šťavel dôkladne opláchnite: vložte listy do veľkej misky s vodou a nechajte niekoľko minút pôsobiť, potom opláchnite pod tečúcou studenou vodou.
- Šťavel vysušte na kuchynskej utierke alebo v sušičke na šalát. Na listoch by nemala zostať ani kvapka vody.
- Opatrne zozbierajte zeleninu do zväzku a odrežte stonky, aj tak ich nebudete používať.
Life hack: orezané stopky je možné rozdrviť v mixéri a v zime zmraziť, jedna lyžica takéhoto pyré dodá boršču, kapustnici alebo omáčke zaujímavú letnú kyslosť.
V prvom rade musíte šťavel dôkladne opláchnuť.
Šťovík zmrazený na zimu
Pripravený šťavel vložte do samostatných vrecúšok. Počítajte tak, aby vám jedno vrecko vystačilo presne na 1 jedlo, inak si budete musieť lámať hlavu nad tým, čo so zvyškami, pretože rozmrazený šťavel sa rýchlo kazí. Napríklad na polievku potrebujete asi 200 g šťaveľu. Vrecká pevne uzavrite, uvoľnite všetok vzduch a vložte do mrazničky. Na mrazenie je vhodné použiť vrecká na zips so špeciálnou opakovane použiteľnou sponou.
Life hack: keď vyberiete šťavel z mrazničky, nemusíte ho rozmrazovať, ale hneď ho vhoďte do hrnca s polievkou na 5–7 minút do pripravenosti – aby stihol zovrieť v horúcom vývare.
Šťovík na zimu v pohároch bez soli
Tento spôsob je dobrý pre svoju prirodzenosť: do prípravku nepridávame soľ, korenie ani ocot. Tento šťavel možno použiť nielen do polievok a dusených pokrmov, ale ak sa zmieša s cukrom, aj do sladkých koláčov a iného pečiva.
Šťavel nahrubo nasekajte (približne ako zelenú kapustovú polievku) a vložte do pohára, pričom každú dávku pevne zhutníte. K tomu môžete použiť drevené drvenie, lyžicu alebo listy jednoducho rozdrviť rukou. Do zaváracieho pohára prilievame tenkým prúdom prevarenú vodu izbovej teploty, pričom listy stláčame (je to potrebné na vytlačenie vzduchu medzi listami, ktorý môže spôsobiť pokazenie konzervy). Do dózy pôjde trochu vody – mala by byť zarovnaná s okrajmi (nie až po vešiaky dózy!). Nádobu ihneď pevne uzavrite vekom.
Šťavel nekrájajte príliš najemno – takto si zachová viac čerstvosti
Šťovík na zimu v pohároch so soľou
Metóda sa takmer nelíši od predchádzajúcej. Šťavel utlačte do pohára, nalejte naň 1 lyžičku. soľ na pohár 300 ml (bežná, nie hrubá, bez akýchkoľvek prísad). Počas lisovania šťavelu nalejte vodu do pohára tenkým prúdom až po okraj. Pevne zatvorte veko.
Life hack: vezmite si malé poháre – 300–500 ml na použitie celého obsahu naraz – inak sa šťavel v otvorenej nádobe rýchlo znehodnotí.
Sorrel na zimu v marináde
Nakladaný šťavel je pikantným doplnkom nielen do polievok, ale aj hlavných jedál: napríklad pečenej cvikly alebo tekvice. Môžete z neho pripraviť vynikajúce občerstvenie pre silné nápoje: jemne nasekajte, zmiešajte s majonézou, cesnakom a naplňte vajíčkami alebo paradajkami.
Blanšírujte šťavel: vložte do hrnca s vriacou vodou, počkajte, kým nezmení farbu zo zelenej na olivovú, potom vodu sceďte a šťavu dôkladne vyžmýkajte. Umiestnite šťavel do pohára a pevne zhutnite. Pripravte marinádu: do vody, kde sa varil šťavel, pridajte 50 g soli, 125 g octu (na 1 liter vody). Všetko zmiešame v hrnci, trochu povaríme a necháme vychladnúť. Nalejte marinádu do pohárov a uzavrite ich viečkami. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Nakladaný šťavel je výborným základom nielen do polievok, ale aj do snackov
Nakladaný šťavel na zimu
Možnosť pre tých, ktorí milujú kyslú kapustu a nakladané jablká. Nakladaný šťavel má veľmi zaujímavú chuť; Pred podávaním ochutíme rastlinným olejom a cibuľou – a ihneď podávame!
Na prípravu nakladanej šťavy uvarte vodu so soľou (10 polievkových lyžíc soli na 1 liter vody). Pripravené šťaveľové listy ponorte na pár minút do vriacej soľanky, stlačte a nasekajte. Umiestnite ich do pohára alebo vane, naplňte ich vychladnutým nálevom a umiestnite pod tlak. Keď sa vaňa alebo nádoba vyprázdnia, pridajte trochu prevarenej vody.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zelená #prípravky #šťavel #domáce prípravky #zaváranieSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach