Ako si vyrobiť skutočnú zmrzlinu doma bez špeciálnych vychytávok
Ak milujete zmrzlinu rovnako ako my, potom pravdepodobne nie ste príliš spokojní ani s kvalitou zmrzliny z obchodu. Zmrzlina sa však dá vyrobiť aj doma, bez použitia akýchkoľvek kulinárskych vychytávok.
O čom budeme hovoriť v článku:
- História zmrzliny: od Napoleona po Mikojana
- Ako vyrobiť zmrzlinu doma bez zmrzlinovača: technológie a životné hacky
- Domáca zmrzlina za 5 minút
- Marhuľová zmrzlina
- Zmrzlina s medom
- Mascarpone zmrzlina
- Jahodová zmrzlina
História zmrzliny: od Napoleona po Mikojana
Zmrzlina bola vynájdená vo Francúzsku v polovici 18. storočia. Legenda hovorí, že Napoleon III., keď cestoval po krajine, sa raz zastavil v meste Plombières-les-Bains. Samozrejme, kuchári miestnych šľachticov sa snažili pripraviť cisárovi honosné jedlo. Na stole bolo množstvo chutného jedla, no Napoleona šokoval najmä dezert zo zmrzliny a kandizovaného ovocia. Cisár prikázal svojim podriadeným, aby recept zapísali a vzal ho so sebou do Paríža. Palácoví kuchári dezert zdokonalili a dali pochúťke meno. Ktoré? „Zmrzlina“, samozrejme, podľa názvu toho istého mesta. A tento dezert sa rozšíril do celého sveta. V 20. storočí sa do ZSSR dostala zmrzlina a z… USA!
Faktom je, že v roku 1936 do tejto krajiny pricestovala delegácia zo Sovietskeho zväzu na čele s Anastasom Mikoyanom, šéfom potravinárskeho priemyslu, aby sa zoznámila s novými technológiami výroby potravín a zároveň nakúpila moderné vybavenie na rovnaký účel. Úradníci už vtedy skúšali veľa vecí, vrátane niekoľkých druhov zmrzliny. Práve zmrzlina urobila na každého zvláštny dojem a Mikojan po návrate domov dal svojim podriadeným za úlohu zorganizovať výrobu tejto pochúťky. Len čo sa povie, tak urobí! A 4. novembra 1937 podnik, vybavený zakúpeným americkým vybavením, vyrobil prvú sovietsku zmrzlinu. A 12. marca 1941 bol vyvinutý GOST 117-41 pre zmrzlinu. A veľmi prísne! Zloženie zmrzliny malo obsahovať výlučne mliečne tuky bez akýchkoľvek rastlinných prísad.
Bohužiaľ, GOST 117-41 netrvalo príliš dlho, iba do roku 1966. Ak teda niekto neskôr narodený rozpráva, ako sa v detstve živil prírodnou zmrzlinou, vedzte, že to nie je vždy a nie celkom pravda. To znamená, že už v 70-tych rokoch 20. storočia zloženie tejto zmrzliny zahŕňalo rastlinné tuky a potom arómy, stabilizátory, farbivá atď. Mimochodom, teraz je trvanlivosť zmrzliny šesť mesiacov alebo dokonca rok, ale v 40. rokoch 20. storočia – už len týždeň!
Ako vyrobiť zmrzlinu doma bez zmrzlinovača: technológie a životné hacky
Na výrobu dokonalej zmrzliny potrebujete prírodné mlieko, smotanu, žĺtky a cukor.
Teraz poďme zistiť, ako vyrobiť prírodnú zmrzlinu vlastnými rukami. Aby všetko dokonale dopadlo, budete potrebovať niekoľko ingrediencií: prírodné kravské mlieko s obsahom tuku aspoň 4–6 %, prírodnú kravskú smotanu, cukor a čerstvé žĺtky. Zdá sa, že to nie je nič zvláštne, ale existujú určité nuansy.
Napríklad „trvanlivé“ sterilizované mlieko, ktoré mnohí milujú, nie je vhodné na zmrzlinu. Ale pokojne si vezmite dobrý pasterizovaný celý. Budete musieť hľadať aj smotanu: leví podiel tých, ktoré žijú na pultoch našich supermarketov, obsahujú zahusťovadlá. Zmrzlina vyžaduje prírodný krém, inak nebude textúra dostatočne jemná. Vajcia sú potrebné, samozrejme, čo najčerstvejšie, najlepšie diétne. Vo všeobecnosti, ak sa rozhodnete vyrobiť si vlastnú zmrzlinu, budete sa musieť pripraviť.
A teraz k zábave! Nepotrebujete žiadny zmrzlinovač: postačí vám plastová nádoba určená na potraviny a vhodná do mrazničky. Kulinárske „špeciálne nástroje“ vyžadujú mixér a šľahač.
Teraz si ujasnime pomery zložiek klasickej zmrzliny.
Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:
- prírodné kravské mlieko s obsahom tuku 4–6 % – 260 ml
- cukor – 200 g
- vanilkový cukor – 1 lyžička.
- žĺtky – 6 ks.
- prírodný krém s obsahom tuku 33–35 % – 600 ml
Tak a teraz poďme variť!
1. Najprv nalejte mlieko do malého hrnca a priveďte do varu. Okamžite odstráňte z tepla a zlikvidujte všetku penu. Pridajte bežný a vanilkový cukor, miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Žĺtky vyšľaháme metličkou. Pridajte do mlieka a znova šľahajte. Nad horúci vodný kúpeľ položte malý hrniec. Za stáleho miešania vareškou varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
2. Smotanu šľahajte mixérom, kým nezískate nadýchanú hustú hmotu. Postupne ich pridávajte do panvice so žĺtkovým mliekom a šľahajte mixérom pri strednej rýchlosti. Presuňte zmrzlinu do plastovej nádoby. Vložte do mrazničky na 6 hodín. Po každej hodine ju vyberte a premiešajte, aby sa nevytvoril ľad: potom bude zmrzlina veľmi jemná.
3. Pred podávaním nechajte zmrzlinu 5–10 minút pri izbovej teplote a potom ju vložte do misiek. Domáca zmrzlina je samozrejme dobrá sama o sebe, ale bobule, džem, nasekané orechy alebo čokoládové lupienky nebudú zbytočné. Domácu zmrzlinu môžete skladovať nie dlhšie ako týždeň, dokonca aj v mrazničke.
Keď si osvojíte klasický recept, môžete vyskúšať ďalšie, vychytené recepty, ktoré sú tiež veľmi, veľmi zaujímavé. Koniec koncov, v lete je veľa rôznych zmrzlín, najmä preto, že nemôžete mať príliš veľa domácej zmrzliny!
Domáca zmrzlina za 5 minút
Lahodná domáca zmrzlina môže byť vyrobená len z dvoch ingrediencií: hustej smotany a kondenzovaného mlieka. Celý proces naozaj zaberie 5 minút a zvyšok urobí mraznička za vás.
Domáca zmrzlina za 5 minút
5 min + 3–5 h
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- vychladená smotana na šľahanie, UHT 33% tuku – 300 ml
- chladené plnotučné kondenzované mlieko s cukrom 8,5% tuku – 150 g
1. Smotanu vyšľaháme (najskôr pri nízkej rýchlosti, aby nedošlo k postriekaniu produktu, a potom ju zvýšte na maximum), kým nebude nadýchaná so štruktúrovaným povrchom.
2. Do šľahačky po častiach pridávame kondenzované mlieko, pričom zakaždým opatrne vmiešame metličkou, aby zmes nestratila nadýchanosť.
3. Zmes prelejeme do plastovej nádoby a dáme na 3-5 hodín do mrazničky.
MIMOchodom
Smotana aj kondenzované mlieko musia byť pred použitím riadne vychladené a pred použitím musia byť aspoň jeden deň v chladničke.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak chcete, môžete do plnkovej zmesi pridať jemne nastrúhanú čokoládu (horkú, mliečnu) a/alebo vanilkový cukor.
Marhuľová zmrzlina
Marhuľová zmrzlina je dokonalý dezert v horúcom počasí! Proces vytvárania tejto dokonale letnej pochúťky pozostáva z dvoch etáp. Prvým je príprava samotnej zmrzliny, druhým je premena na marhuľovú. Chladenie dezertu bude trvať veľa času, ale nebudete sa musieť aktívne podieľať na procese veľmi dlho, čo je, ako vidíte, veľmi príjemné.
Marhuľová zmrzlina
1 hodina
8 porcií
Na prípravu potrebujete:
- smotana s obsahom tuku 33–35 % – 300 ml
- cukor – 100 g
- vanilkový cukor – 1/2 lyžičky.
- vaječné biele – 3 ks.
- práškový cukor – 80 g
- šťava z 1/2 citróna
- marhule – 500 g
1. Smotanu nalejeme do naberačky, pridáme bežný a vanilkový cukor. Za stáleho miešania priveďte do varu na miernom ohni a varte na miernom ohni 30 minút. Necháme úplne vychladnúť a vyšľaháme do nadýchanej peny.
2. Zvlášť vyšľaháme bielka mixérom s práškovým cukrom a citrónovou šťavou do silnej peny. Opatrne ich vmiešajte do sladkého krému a miešajte silikónovou špachtľou.
3. Vzniknutú plnkovú zmes preložíme do misky. Vrch zakryte potravinovou fóliou a vložte na 3 hodiny do mrazničky. Potom ho vyberieme a zmes vyšľaháme mixérom. Vložte do mrazničky na ďalšie 3 hodiny.
4. Marhule umyjeme, dobre osušíme papierovou utierkou a nakrájame na polovice. Odstráňte semená. Odložte polovicu marhúľ, kým nie sú pripravené na použitie. Zvyšné nakrájame nadrobno.
5. Vyberte zmrzlinu z mrazničky a nechajte ju trochu zohriať. Pridáme nadrobno nakrájané marhule a dôkladne premiešame. Vráťte sa do mrazničky a nechajte 1 hodinu.
6. Vzniknutú marhuľovú zmrzlinu natrieme na zvyšné polovice marhúľ. Rozdeľte do veľkých misiek alebo dezertných tanierov a ihneď podávajte.
MIMOchodom
Dezert podobný marhuľovej zmrzline možno pripraviť s broskyňami alebo nektárinkami. Pomery a postupnosť akcií sú rovnaké.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na zmrzlinu v tomto recepte sa používajú surové bielka bez tepelnej úpravy, preto sa snažte kúpiť čo najčerstvejšie vajcia, ideálne „osvedčené“ vidiecke vajcia.
Zmrzlina s medom
Zmrzlina s medom je veľmi podobná tej istej zmrzline z detstva, ktorá sa tak lahodne roztápala v ústach a zanechávala jemnú pachuť. Medová zmrzlina je takmer rovnako jemná a krémová, no predsa len o niečo lepšia, pretože obsahuje prírodný včelí med.
Zmrzlina s medom
6 hodín 30 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
- smotana s obsahom tuku najmenej 30 % – 500 ml
- med – 100 g
- vajcia – 4 ks.
- mlieko – 4 lyžice. l.
- kukuričný škrob – 1,5 lyžice. l.
- vanilkový cukor – 1 lyžička.
1. Na pracovnú plochu položte dve malé misky. Nožom jemne udrite do stredu vajíčka. Držte vajíčko nad jednou miskou a rozdeľte škrupinu na dve časti
polovice. V jednom z nich by mal zostať žĺtok. Do misky nalejeme bielko a do prázdnej škrupiny nalejeme žĺtok. Pokračujte, kým nebudete mať
zostane len žĺtok. Nalejte ju do druhej misky. Opakujte so zvyšnými vajíčkami.
2. Smotanu nalejeme do hrnca a na strednom ohni privedieme takmer do varu – po bokoch hrnca by sa mali objaviť bublinky. Pridajte med a vanilkový cukor,
premiešame a odstavíme z ohňa.
3. Do misky so žĺtkami pridáme kukuričný škrob, zalejeme mliekom a metličkou dôkladne premiešame.
4. Kastról s medovou smotanou vrátime na sporák, znížime teplotu na minimum a znova zohrejeme takmer do varu. Tenkým prúdom prilievame žĺtkovú zmes a za stáleho miešania vareškou varíme 1–2 minúty. Tekutina v hrnci by mala zhustnúť.
5. Odstráňte zmes z ohňa a mierne ochlaďte, 5–10 minút. Nalejte do nádoby, prikryte vzduchotesným viečkom alebo prikryte potravinovou fóliou a vložte do mrazničky.
6. Po 1 hodine vyberte nádobu a zmrzlinu intenzívne premiešajte vidličkou. Zmes môžete vyšľahať aj ponorným mixérom. Posledný krok opakujte 3-4 krát. To je potrebné na vytvorenie vzdušnej textúry zmrzliny.
7. Za 5 hodín bude zmrzlina hotová. 15 minút pred podávaním vyberieme nádobu z mrazničky a necháme zmrzlinu trochu zohriať – uľahčíme si tak porciovanie na porcie.
MIMOchodom
Upozornenie: Med, ktorý je súčasťou našej zmrzliny, je alergén. Nezabudnite na to upozorniť svojich hostí, aby nedošlo k problémom.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Tento recept na krémovú zmrzlinu používa iba žĺtky. Zvyšky bielkov možno zmraziť alebo jednoducho vložiť do malej nádoby so skrutkovacím uzáverom a neskôr upiecť na pusinky alebo ľahkú bielkovú omeletu na raňajky.
Mascarpone zmrzlina
Závislosť na syre môže…