Ako v reštaurácii, len doma: raňajky s vajíčkami a avokádom

Ako v reštaurácii, len doma: raňajky s vajíčkami a avokádom

Ako v reštaurácii, len doma: raňajky s vajíčkami a avokádom

Vajcia a avokádo sú jednou z najobľúbenejších a najtrendovejších kombinácií, ktoré sa často podávajú v kaviarňach a reštauráciách najmä ráno. Ako si pripraviť takéto reštauračné raňajky doma?

Ako v reštaurácii, len doma: raňajky s vajíčkami a avokádomO čom budeme hovoriť v článku:Toast s avokádom, lososom a strateným vajcomProteínová omeleta s quinoou, avokádom a artičokamiDvojitý toast s avokádom a vajcom Vyprážané vajcia v avokádeToasty s nakladanými reďkovkami, avokádom a vajcami vo vrecúšku Pošírované vajíčko s avokádom, quinoou a pečenými tekvicovými rolkami z omelety a Casvoserole so zelenou ryžou, fazuľou, vajcami a avokádom Scramble s avokádom a lososom

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Naplní telo energiou a nastaví tón na celý deň. Ak ste unavení z obvyklých vyprážaných vajec a omelety, odporúčame vám pripraviť vaječné jedlá s avokádom. Teraz je táto kombinácia obzvlášť populárna: v ponukách kaviarní a reštaurácií nájdete niekoľko možností s týmito produktmi. Vybrali sme recepty na raňajky z vajec a avokáda v reštauračnej kvalite, ktoré si jednoducho pripravíte aj doma.

Toast s avokádom, lososom a strateným vajíčkom

Toast s avokádom, lososom a strateným vajcom nemožno nazvať obyčajným sendvičom – je to vynikajúce občerstvenie, ktoré si zaslúži dobré menu reštaurácie. Jeho recept je pomerne jednoduchý a zrozumiteľný. Pravda, príprava strateného vajíčka môže vyvolať otázky. Ale ak si dáte čas a vezmete do úvahy naše podrobné komentáre, všetko dopadne najlepšie. A potom si na raňajky môžete vy alebo vaša milovaná naservírovať toast s avokádom, lososom a strateným vajíčkom, aby bolo ráno nielen dobré, ale aj nevýslovne úžasné!

Toast s avokádom, lososom a strateným vajíčkom
Toast s avokádom, lososom a strateným vajíčkom (My Magnet)

Na varenie na 4 porcie treba:

  • avokádo – 1 ks.
  • citrónová šťava – 1 lyžička.
  • otrubový chlieb – 4 plátky
  • vajcia – 4 ks.
  • údený alebo jemne solený losos – 200 g
  • paradajka – 1 ks.
  • sójová omáčka – 2 lyžičky.
  • zelená cibuľa – 2-3 perá
  • microgreens – podľa chuti
  • soľ, čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – podľa chuti
  1. Pripravte si všetky ingrediencie na toasty. Avokádo umyte, ošúpte a roztlačte vidličkou v malej miske. Pridajte citrónovú šťavu a štipku soli, dôkladne premiešajte.
  2. Chlieb na hrianky opečieme na panvici predhriatej bez oleja z oboch strán do zlatista alebo upečieme v rúre predhriatej na 175°C. Filet z lososa nakrájame na tenké plátky, paradajku na plátky.
  3. Malý hrniec s vodou priveďte do varu. Pomocou veľkej lyžice vytvorte vo vriacej vode vír. Jemne rozklepnite vajíčko do vírivky a varte 2 minúty. Vajíčko vyberte dierovanou lyžicou. Rovnakým spôsobom uvaríme zvyšné vajíčka.
  4. Avokádové pyré rozotrite na opečený toast a rovnomerne ho rozotrite. Na vrch každého položte plátky lososa. Pošírované vajcia opatrne preneste na toast.
  5. Pridajte sójovú omáčku a čerstvo mleté ​​čierne korenie. Na každý toast položte plátok paradajky. Ozdobte zelenou cibuľkou a microgreens a ihneď podávajte.

Užitočné rady

Namiesto vyprážania krajcov chleba na panvici ich môžete jednoducho vysušiť v hriankovači. Nesnažte sa ich urobiť príliš tvrdými: mali by mať tenkú kôrku, ale vo vnútri by mali zostať mäkké.

Mimochodom

Ak chcete pripraviť tento toast, skúste si vybrať zrelé avokádo, ktoré sa ľahko poddá, keď zatlačíte na pokožku. Dužina takéhoto ovocia sa bez použitia mixéra ľahko vymiesi na hmotu podobnú pyré.

Proteínová omeleta s quinoou, avokádom a artičokmi

Proteínová omeleta s quinoou a artičokmi je nielen chutné, ale aj veľmi zdravé jedlo. Je ideálny pre tých, ktorí sledujú svoje zdravie a počítajú kalórie. Minimum sacharidov a tukov, ale maximum vitamínov!

Proteínová omeleta s quinoou, avokádom a artičokmi
Proteínová omeleta s quinoou, avokádom a artičokmi (Foto autor receptu)

Na varenie na 1 porciu treba:

  • bielkoviny – 100 g
  • quinoa – 60 g
  • marinovaný artičok – 40 g
  • avokádo – 40 g
  • daikon – 10 g
  • mrkva – 10 g
  • repa – 10 g
  • kôpor – 3 g
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky primiešame metličkou bez šľahania. Opečte na panvici s olivovým olejom, soľou a korením.
  2. Uvaríme quinou. Nalejte cereálie do hrnca, pridajte horúcu vodu a ihneď sceďte. Quinou doplňte vodou. (1 diel cereálií na 2 diely vody alebo vývaru), priveďte do varu, znížte teplotu, pridajte trochu soli a za občasného miešania varte 15 minút.
  3. Nakrájajte artičoky a avokádo, jemne nastrúhajte daikon, mrkvu a repu.
  4. Omeletu dáme na tanier, na jednu polovicu poukladáme quinou, artičoky a avokádo a prikryjeme druhou polovicou. Navrch položte zvyšnú quinou a avokádo a ozdobte zeleninou.
  5. Na zelené maslo rozdrvte kôpor a maslo v mixéri, preceďte, pridajte soľ a korenie.
  6. Omeletu naplníme zeleným olejom a ozdobíme kôprom.

Užitočné rady

Na raňajky je najlepšie pripraviť omeletu z bielkov a byliniek. Ak sa však rozhodnete odložiť to na večeru, jedzte aspoň 2 hodiny pred spaním. Bielkoviny potrebujú čas na strávenie.

Mimochodom

Predpokladá sa, že by ste nemali jesť viac ako 2 vajcia denne – a to všetko preto, že žĺtok je príliš kalorický. Na bielkoviny nie sú také prísne obmedzenia. Proteínová omeleta je ideálnym jedlom pre tých, ktorí počítajú kalórie.

Dvojitý toast s avokádom a vajcom

Miešané vajíčka v chlebe? Prečo nie?! Na tieto nezvyčajné toasty si na raňajky pochutia dospelí aj deti. Mimochodom, toto jedlo je možné pripraviť s vaším dieťaťom!

Dvojitý toast s avokádom a vajcom
Dvojitý toast s avokádom a vajcom (Vydavateľstvo Gastronom LLC)

Na varenie na 1 porciu treba:

  • toastový chlieb – 2 ks.
  • vajcia – 1 ks.
  • avokádo – 1 ks.
  • maslo – 10 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • horúca omáčka na servírovanie – voliteľné
  1. Opatrne vyrežte „okienko“ na 1 kus chleba a nechajte 1,5 cm hrubý rám. Na veľkej nepriľnavej panvici rozpustite lyžicu masla. Vložte rám do oleja a vedľa neho vystrihnuté „okno“ a druhý kúsok chleba.
  2. Smažte na strednom ohni do zlatista na jednej strane.
  3. Opatrne, aby sme neprepichli žĺtok, rozbijeme vajíčko do misky a bielka osolíme.
  4. Prevráťte rám, „okienko“ a druhý kúsok chleba, pridajte kúsok masla do otvoru v ráme a vedľa panvice a ihneď opatrne nalejte vajíčko do otvoru.
  5. Trochu posuňte rámik, aby sa proteín lepšie rozotieral. Smažte miešané vajcia, kým žĺtky nebudú hotové na požadovaný stupeň.
  6. Avokádo ošúpeme, zbavíme kôstky, dužinu nakrájame na tenké plátky, položíme na celý kúsok chleba, dochutíme soľou a korením a dáme na tanier. Na vrch položte chlieb a vajce. Ihneď podávajte, ak chcete, s horúcou omáčkou.

Užitočné rady

Aby sa miešané vajíčka v krajcoch chleba uvarili rýchlejšie, zakryte panvicu pokrievkou: bielka tak v priebehu niekoľkých minút zhustnú. „Zachyťte“ tento okamih skôr, ako sa žĺtok pokryje matným filmom, aby jedlo vyzeralo chutnejšie.

Mimochodom

Miešané vajcia môžu byť varené nielen v plátkoch bieleho, ale aj čierneho chleba. Je obzvlášť dobré, ak si nevezmete obyčajnú raž, ale Borodino alebo s rascou – „Riga“ alebo „Litva“.

Miešané vajcia v avokáde

Toto nie sú len miešané vajíčka s avokádom, ale avokádo plnené vajíčkom. Vyzerá to ako maličkosť, ale vyzerá to tak krásne! Skutočné dielo kulinárskeho umenia, pripravené len za 15 minút.

Miešané vajcia v avokáde
Vyprážané vajcia v avokáde (poskytuje tlačová služba)

Na varenie na 1 porciu treba:

  • avokádo – 1 ks.
  • vajcia – 1 ks.
  • Cherry paradajky – 5-6 ks.
  • maslo – 50 g
  • citrónová šťava – 1 lyžička.
  • voda – 10 ml
  • zelená cibuľa – 2 perá
  • parmezán – 10 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Avokádo prekrojíme na polovicu a vyberieme kôstku. Zo širokej strany polovice nakrájajte vrstvu avokáda hrubú 1 cm tak, aby otvor z kôstky zostal neporušený.
  2. Opatrne ošúpte a opečte tento avokádový „steak“ na panvici, pričom vajíčko rozbijete do jamky.
  3. Zvyšné avokádo roztlačte vidličkou a pridajte citrónovú šťavu.
  4. Cherry paradajky orestujeme na panvici. Maslo rozpustíme a zmiešame s citrónovou šťavou, soľou a vodou. Opečené paradajky nakrájame a vmiešame do oleja, aby vznikla emulzia.
  5. Vyprážané avokádo podávame s paradajkovou omáčkou a kopou roztlačeného avokáda. Posypeme nadrobno nakrájanou zelenou cibuľkou a nastrúhaným parmezánom.

Užitočné rady

Miešané vajcia v avokáde sa dajú variť aj v rúre. V tomto prípade je lepšie rozbiť vajíčko na polovicu avokáda.

Mimochodom

Toto jedlo môžeme podávať aj s čerstvou zeleninou. Cherry paradajky, uhorky, paprika a bylinky sú na to ideálne.

Toasty s nakladanými reďkovkami, avokádom a vajíčkami v sáčku

Toto rýchle jedlo je ideálne na raňajky! Pošírované vajcia sa pripravujú oveľa jednoduchšie ako pošírované a iné možnosti, len si treba strážiť čas.

Toasty s nakladanými reďkovkami, avokádom a vajíčkami v sáčku
Toasty s nakladanými reďkovkami, avokádom a vajíčkami vo vrecúšku (Vydavateľstvo Gastronom LLC)

Na varenie na 2 porcie treba:

  • reďkovky – 100 g
  • vajcia – 2 ks.
  • toastový chlieb – 4 plátky
  • avokádo – 1 ks.
  • limetková šťava – 1/2 ks.
  • biely vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.
  • olivový olej – podľa chuti
  • cukor – 1 štipka
  • mletá čili paprička – 1 štipka
  • soľ a čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – podľa chutipri
  1. Vajcia uvaríme vo vrecku (5 minút po prevarení vody).
  2. Reďkovku nakrájajte na 6-8 kusov v závislosti od veľkosti. Zmiešame s octom, cukrom a soľou.
  3. Avokádo prekrojíme na polovicu. Odstráňte jamku. Lyžicou vydlabeme dužinu a roztlačíme ju vidličkou. Pokvapkáme limetkovou šťavou a vmiešame čili papričku.
  4. Chlieb opečieme na suchej panvici, 1 minútu z každej strany. Pokvapkáme olivovým olejom a osolíme.
  5. Roztlačené avokádo natrieme na chlieb. Navrch dáme polovicu vajíčka a nakladané reďkovky. Dochutíme korením a podávame.

Mimochodom

Chuť nakladaných reďkoviek bude ešte zaujímavejšia, ak použijete jablkový alebo červený vínny ocot.

Poznámka pre hostiteľku

Uvarené vajcia vyberte z vody a opláchnite studenou vodou. Mali by sa olúpať z tupého konca a opatrne rozbiť škrupinu lyžičkou. V prípade potreby je možné vajcia vo vrecúšku vyčistiť pod miernym prúdom studenej vody: zmyje drobné omrvinky zo škrupín.

Pošírované vajíčko s avokádom, quinoa a pečenou tekvicou

Tieto jednoduché ingrediencie sa k sebe hodia, no hotové jedlo je veľmi originálne. Tieto raňajky určite prekvapia vašich hostí!

Pošírované vajíčko s avokádom, quinoa a pečenou tekvicou
Pošírované vajíčko s avokádom, quinoou a pečenou tekvicou (poskytne tlačová služba podniku)

Na varenie na 1 porciu treba:

  • quinoa – 60 g
  • avokádo – 1 ks.
  • vajcia – 1 ks.
  • Cherry paradajky – 60 g
  • tekvica – 60 g
  • kôpor – 2 vetvičky
  • maslo – 50 g
  • olivový olej
  • citrónová šťava – 2 ml
  • voda – 10 ml
  • soľ a čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – podľa chuti
  1. Tekvicu nakrájame na malé kocky. Tekvicové kocky a cherry paradajky potrieme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 20 minút alebo grilujeme.
  2. Uvaríme quinou. Nalejte cereálie do hrnca, pridajte horúcu vodu a ihneď sceďte. Quinou opäť zalejeme vodou (1 diel cereálií na 2 diely vody), privedieme do varu, znížime teplotu, mierne osolíme a za občasného miešania varíme 15 minút.
  3. Pripravte pošírované vajíčko. Varte vodu v hrnci, nalejte 1 lyžičku. jablčný ocot, znížte teplo. Vajíčko opatrne rozbijeme do misky, privedieme ho takmer k okraju vody, metličkou urobíme vo vode lievik a vajíčko do nej necháme „skĺznuť“. Vajíčko povaríme 3-4 minúty (bielko by malo stuhnúť a žĺtok ostať tekutý). Vajíčko vyberte dierovanou lyžicou a položte na utierku, aby absorbovala prebytočnú vodu.
  4. Polovicu avokáda roztlačte vidličkou a druhú…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik