Čo variť z prezretých banánov: 7 zaujímavých receptov
Banán nie je len jedným z našich obľúbených druhov ovocia. Je to dobrý doplnok k miske cereálií, jogurtu alebo tvarohu, náhrada vajec v niektorých jedlách a vynikajúca prísada do pečiva, ovocných šalátov a domácej zmrzliny. Ale žlté zrelé banány sú jedna vec a prezreté banány s tmavými škvrnami na šupke druhá. Nikdy nevyhadzujte prezreté banány! Existuje mnoho kreatívnych spôsobov, ako ich dobre využiť.
Rozdiel medzi nezrelými a prezretými banánmi z hľadiska zdravia
Niekto má rád mierne nedozreté banány a nájdu sa aj fanúšikovia mäkkých, prezretých. Je medzi nimi rozdiel z hľadiska benefitov?
Výživová hodnota banánu prakticky nezávisí od stupňa zrelosti. Čo sa mení, je chuť, obsah cukru v banánoch a ako telo tento cukor spracuje. Keď je banán úplne alebo takmer úplne hnedý, teda prezretý, všetok jeho škrob sa zmení na cukor. 100 g nezrelého ovocia obsahuje 3,2 g cukru a 12 g veľmi zrelého ovocia je dobrým zdrojom energie pre športovcov.
KBJU v 100 g banánu:
- 96 kcal
- 1,5 g bielkovín
- 0,5 g tuku
- 21 g sacharidov
- 74 g vody
- 1,7 g vlákniny
Ale ak máte vysokú hladinu cukru v krvi, je lepšie jesť nezrelé banány a nie prezreté.
Na druhej strane, mierne prezreté banány sú najlepšou voľbou pre tých, ktorí majú problémy s trávením potravy: nezrelé banány majú odolnejší škrob, ktorý pankreatické enzýmy nerozkladajú. Ak si dáte banány len tak, väčšina ľudí lepšie strávi zrelšie ovocie.
Ale prezreté banány sú oveľa sladšie a aromatickejšie, preto sa často používajú na pečenie. A hladinu antioxidantov zvyšujú aj prezreté banány.
DÔLEŽITÉ! Bez ohľadu na zrelosť banánov jedzte dužinu spolu s dlhými vláknami, ktoré vedú po dĺžke ovocia. Táto časť banánov sa nazýva „floem“ a je skvelým zdrojom vlákniny!
Varenie z prezretých banánov
Najjednoduchší spôsob, ako použiť prezreté banány, je pridať ich do ovsených vločiek. Vezmite prezretý banán, roztlačte ho vidličkou a vložte do teplej kaše. Chcete rozmanitosť? Pridajte štipku mletej škorice, nasekané vlašské alebo lieskové orechy, čerstvé bobule alebo kúsky sezónneho ovocia – všetko bude na svojom mieste.
Ale banánová kaša na raňajky je len začiatok. Prezreté banány použite na prípravu rôznych druhov pečiva, vyprážanie palaciniek alebo prípravu studených nápojov.
Rýchle chleby, muffiny a palacinky
Banánový chlieb, muffiny a husté voňavé palacinky – prezreté banány sú na takéto pečenie ideálne.
Poradenstvo: Aby ste uchovali prezreté banány, zabaľte ich konce do potravinovej fólie a vložte ich do chladničky – tým mierne spomalíte rýchlosť ich ďalšieho dozrievania. Aj keď šupka úplne stmavne, vnútro banánov bude stále chutné. Mimochodom, čím je šupka tmavšia, tým sú banány sladšie a tým viac chuti dodajú pečivu.
Banánový chlieb
Banánový chlieb
Na varenie 6–8 porcií prezretého banánového chleba:
- 1 stredne prezretý banán
- 350 g múky
- 2 polievkové lyžice. l. sušené mlieko
- 1 lyžička. soľ
- 4 g suchého droždia
- 30 g cukru
- 70 ml čerstvého plnotučného mlieka
- 1 stredne veľké vajce C1
- 40 g masla + trochu viac na vymastenie
- Múku preosejeme so sušeným mliekom a soľou, pridáme droždie a cukor, miešame do hladka.
- V inej miske roztlačíme ošúpaný banán na hladké pyré, pridáme čerstvé mlieko a vajíčko, vymiešame dohladka.
- Banán a suchú hmotu zmiešame, vymiesime na hladké elastické cesto, na koniec pridáme mäkké maslo. Z cesta vytvarujeme guľu, vložíme do čistej misy a necháme 1 hodinu na teplom mieste.
- Rúru predhrejeme na 180°C. Vymastite dve formy odolné voči rúre s rozmermi 22 x 6 x 10 cm.
- Cesto rozdeľte na 2 časti, premiešajte, vytvorte 2 guľky, prikryte fóliou a nechajte 10 minút.
- Každú guľu cesta rozvaľkáme do oválu so šírkou asi 20 cm, otvorené okraje pritlačíme. Roládu nakrájajte priečne na kúsky široké približne 2 cm (nemusíte prerezať celú). Nakrájané rolky vložíme do pripravených foriem, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 1 hodinu.
- Pečieme v strede predhriatej rúry 17-20 minút. Horúci chlieb z prezretých banánov namažte maslom. Podávame mierne teplé, najlepšie však úplne vychladené.
Kastról s banánovým chlebom
Kastról s banánovým chlebom
Na varenie 4–Na 6 porcií prezretého banánového kastróla potrebujete:
- 3 prezreté banány
- 250 g bieleho chleba
- 4 vajcia
- 200 ml mlieka
- 60 ml hustej smotany
- 60 g cukru
- 1 lyžička. vanilkový extrakt
- 3/4 lyžičky. mletá škorica
- rastlinný olej na plesne
- smotana a karamelový sirup na podávanie
Pre streusel:
- 50 g múky
- 80 g hnedého cukru
- 0,5 lyžičky. škorica
- 60 g masla
- štipka soli
- Banány ošúpeme, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a nakrájame na plátky.
- Chlieb nakrájajte na kocky a vložte do veľkej misy.
- V inej miske vyšľaháme vajcia, mlieko, smotanu, cukor, vanilkový extrakt a škoricu.
- Nalejte vaječnú zmes na chlieb a pridajte nakrájaný banán, jemne premiešajte. Všetko nalejeme do zapekacej misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cez noc v chladničke.
- Rúru predhrejeme na 180°C. Zapekaciu misu s priemerom 24 cm vymastíme maslom.
- Zapekaciu misu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35 – 40 minút.
- Kým sa kastról pečie, pripravíme si zápražku. Múku, cukor, soľ a škoricu zmiešame, pridáme maslo a vidličkou alebo rukami rozotrieme zmes, až kým nebude drobivá.
- Posypte zápražkou kastról a vráťte do rúry na 5 minút, kým zápražka nezozlatne.
- Prezretý banánový kastról podávame so šľahačkou a karamelovým sirupom.
Banánové palacinky so slaným karamelom
Palacinky s ovocím a slaným karamelom
Na prípravu 6 porcií palaciniek z prezretých banánov a hrušiek potrebujete:
Na slaný karamel:
- 300 g cukru
- 150 g tekutého medu
- 40 ml vody
- 50 ml mlieka
- 75 ml hustej smotany
- 25 g slaného masla
- 2,5 g jemnej morskej soli
Na palacinky:
- 2 hrušky
- 1 prezretý banán
- 4 vajcia
- 250 g prírodného jogurtu
- 100 g cukru
- 1 lyžička. vanilkový cukor
- 200 g múky
- 1,5 lyžičky. prášok do pečiva
- 2–3 lyžice. l. ghee
- rastlinný olej na vyprážanie
- Pre slaný karamel zmiešajte cukor, med a vodu v hlbokom hrnci, priveďte do varu a varte, kým sa nevytvorí zlatý karamel. Mlieko a smotanu zohrejeme, opatrne (strieka!) pridáme ku karamelu, vareškou vymiešame dohladka, pridáme maslo a soľ. Dajte do chladničky.
- Na palacinky si nakrájame hrušky na malé kocky. Banán roztlačte na kašu.
- V miske vyšľaháme vajíčka, pridáme jogurt, cukor, vanilkový cukor a vymiešame dohladka. Pridáme múku s práškom do pečiva, zmes necháme 15–20 minút odstáť, potom pridáme ovocie a za stáleho miešania pridáme rozpustené maslo.
- Rozohrejte nepriľnavú panvicu a jemne ju namažte olejom. Pomocou malej naberačky opatrne nalejte cesto do panvice a vytvorte okrúhle placky. Hneď ako sa na vrchnej strane začnú vytvárať bublinky, palacinky otočte.
- Hotové palacinky poukladajte z prezretých banánov a hrušiek, podľa potreby ich pomastte rozpusteným maslom. Podávame horúce s karamelom.
Smoothies, neželezné koktaily a peny
Keď sú banány príliš zrelé a mäkké, pridajte ich do smoothies, mliečnych kokteilov a pripravte si z nich peny. Prezreté banány majú jemne krémovú chuť, ktorá bude skvelá v nápojoch a dezertoch.
Hroznové smoothie s kiwi a mätou
Hroznové smoothie s kiwi a mätou
Na prípravu 4-6 porcií smoothie s prezretými banánmi potrebujete:
- 2 veľké strapce svetlého bezsemenného hrozna
- 2 veľké prezreté banány
- 3-4 kiwi
- 5-6 vetvičiek lístkov mäty
- 2-4 lyžičky. agávový sirup alebo med
- Odstráňte hrozno z konárov. Banán a kiwi nasekáme nahrubo.
- Lístky mäty nasekajte nahrubo, pár krásnych lístkov si odložte na ozdobu prezretého banánového smoothie.
- Všetky ingrediencie (podľa chuti pridajte sirup) vložte do misky mixéra a rozmixujte do hladka. Nalejeme do pohárov, ozdobíme mätou a podávame.
Vitamínový kokteil vyrobený z banánov a jogurtu s prídavkom chalvy
Vitamínový kokteil vyrobený z banánov a jogurtu s prídavkom chalvy
Na varenie 3–4 porcie kokteilu s prezretými banánmi, ktoré potrebujete:
- 3 veľké prezreté banány
- 400–450 ml prírodného jogurtu na pitie
- 80–100 g tvarohu, prepasírovaného cez sitko
- 3 polievkové lyžice. l. nepražené sezamové semienka
- 4–5 polievkových lyžíc. l. akákoľvek halva
- 2–3 polievkové lyžice. l. otruby
- Banány nakrájame na stredné kúsky.
- Všetky ingrediencie vložte do mixéra (môžete pridať ľad) a rozmixujte do hladka.
- Koktail nalejte do pohárov a ihneď podávajte.
Zázvorovo-banánová pena s bobuľami
Zázvorovo-banánová pena s bobuľami
Na prípravu 4 porcií peny s prezretými banánmi potrebujete:
- 6 prezretých banánov
- 4–6 cm čerstvého koreňa zázvoru
- 2 polievkové lyžice. l. citrónovú kôru
- 4–5 polievkových lyžíc. l. citrónová šťava
- čerstvé bobule, lístky mäty a práškový cukor na servírovanie
- Banány nakrájame na kolieska a dáme na 30 minút do mrazničky.
- Zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Mrazené banány vložte do pohára ponorného mixéra, zalejte citrónovou šťavou, pridajte kôru a zázvor a rozdrvte na homogénnu hmotu.
- Rozdeľte penu do misiek alebo pohárov na whisky a ozdobte čerstvým ovocím, mätou a práškovým cukrom.
Cookie
Pridaním prezretých banánov do cookies sú mäkšie, jemnejšie a chutnejšie.
Pôstne domáce banánové sušienky
Pôstne domáce sušienky s prezretými banánmi sú veľmi aromatické, so zaujímavou textúrou a príjemnými chuťovými akcentmi. Pri príprave mandľového masla si nájdite čas: proces by mal trvať aspoň 15 minút, inak bude pasta príliš suchá. Vegetariáni a vegáni môžu vziať na vedomie recept na domáce pôstne sušienky, pretože neobsahuje žiadne zložky živočíšneho pôvodu.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #banánySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…