Čo variť z prezretých banánov: 7 zaujímavých receptov

Čo variť z prezretých banánov: 7 zaujímavých receptov

Čo variť z prezretých banánov: 7 zaujímavých receptov

Banán nie je len jedným z našich obľúbených druhov ovocia. Je to dobrý doplnok k miske cereálií, jogurtu alebo tvarohu, náhrada vajec v niektorých jedlách a vynikajúca prísada do pečiva, ovocných šalátov a domácej zmrzliny. Ale žlté zrelé banány sú jedna vec a prezreté banány s tmavými škvrnami na šupke druhá. Nikdy nevyhadzujte prezreté banány! Existuje mnoho kreatívnych spôsobov, ako ich dobre využiť.

Čo uvariť z prezretých banánov, 7 zaujímavých receptov

Rozdiel medzi nezrelými a prezretými banánmi z hľadiska zdravia

Niekto má rád mierne nedozreté banány a nájdu sa aj fanúšikovia mäkkých, prezretých. Je medzi nimi rozdiel z hľadiska benefitov?

Výživová hodnota banánu prakticky nezávisí od stupňa zrelosti. Čo sa mení, je chuť, obsah cukru v banánoch a ako telo tento cukor spracuje. Keď je banán úplne alebo takmer úplne hnedý, teda prezretý, všetok jeho škrob sa zmení na cukor. 100 g nezrelého ovocia obsahuje 3,2 g cukru a 12 g veľmi zrelého ovocia je dobrým zdrojom energie pre športovcov.

KBJU v 100 g banánu:

  • 96 kcal
  • 1,5 g bielkovín
  • 0,5 g tuku
  • 21 g sacharidov
  • 74 g vody
  • 1,7 g vlákniny

Ale ak máte vysokú hladinu cukru v krvi, je lepšie jesť nezrelé banány a nie prezreté.

Na druhej strane, mierne prezreté banány sú najlepšou voľbou pre tých, ktorí majú problémy s trávením potravy: nezrelé banány majú odolnejší škrob, ktorý pankreatické enzýmy nerozkladajú. Ak si dáte banány len tak, väčšina ľudí lepšie strávi zrelšie ovocie.

Ale prezreté banány sú oveľa sladšie a aromatickejšie, preto sa často používajú na pečenie. A hladinu antioxidantov zvyšujú aj prezreté banány.

DÔLEŽITÉ! Bez ohľadu na zrelosť banánov jedzte dužinu spolu s dlhými vláknami, ktoré vedú po dĺžke ovocia. Táto časť banánov sa nazýva „floem“ a je skvelým zdrojom vlákniny!

Varenie z prezretých banánov

Najjednoduchší spôsob, ako použiť prezreté banány, je pridať ich do ovsených vločiek. Vezmite prezretý banán, roztlačte ho vidličkou a vložte do teplej kaše. Chcete rozmanitosť? Pridajte štipku mletej škorice, nasekané vlašské alebo lieskové orechy, čerstvé bobule alebo kúsky sezónneho ovocia – všetko bude na svojom mieste.

Ale banánová kaša na raňajky je len začiatok. Prezreté banány použite na prípravu rôznych druhov pečiva, vyprážanie palaciniek alebo prípravu studených nápojov.

Rýchle chleby, muffiny a palacinky

Banánový chlieb, muffiny a husté voňavé palacinky – prezreté banány sú na takéto pečenie ideálne.

Poradenstvo: Aby ste uchovali prezreté banány, zabaľte ich konce do potravinovej fólie a vložte ich do chladničky – tým mierne spomalíte rýchlosť ich ďalšieho dozrievania. Aj keď šupka úplne stmavne, vnútro banánov bude stále chutné. Mimochodom, čím je šupka tmavšia, tým sú banány sladšie a tým viac chuti dodajú pečivu.

Banánový chlieb

Banánový chlieb
Banánový chlieb

Na varenie 68 porcií prezretého banánového chleba:

  • 1 stredne prezretý banán
  • 350 g múky
  • 2 polievkové lyžice. l. sušené mlieko
  • 1 lyžička. soľ
  • 4 g suchého droždia
  • 30 g cukru
  • 70 ml čerstvého plnotučného mlieka
  • 1 stredne veľké vajce C1
  • 40 g masla + trochu viac na vymastenie
  1. Múku preosejeme so sušeným mliekom a soľou, pridáme droždie a cukor, miešame do hladka.
  2. V inej miske roztlačíme ošúpaný banán na hladké pyré, pridáme čerstvé mlieko a vajíčko, vymiešame dohladka.
  3. Banán a suchú hmotu zmiešame, vymiesime na hladké elastické cesto, na koniec pridáme mäkké maslo. Z cesta vytvarujeme guľu, vložíme do čistej misy a necháme 1 hodinu na teplom mieste.
  4. Rúru predhrejeme na 180°C. Vymastite dve formy odolné voči rúre s rozmermi 22 x 6 x 10 cm.
  5. Cesto rozdeľte na 2 časti, premiešajte, vytvorte 2 guľky, prikryte fóliou a nechajte 10 minút.
  6. Každú guľu cesta rozvaľkáme do oválu so šírkou asi 20 cm, otvorené okraje pritlačíme. Roládu nakrájajte priečne na kúsky široké približne 2 cm (nemusíte prerezať celú). Nakrájané rolky vložíme do pripravených foriem, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 1 hodinu.
  7. Pečieme v strede predhriatej rúry 17-20 minút. Horúci chlieb z prezretých banánov namažte maslom. Podávame mierne teplé, najlepšie však úplne vychladené.

Kastról s banánovým chlebom

Kastról s banánovým chlebom
Kastról s banánovým chlebom

Na varenie 4Na 6 porcií prezretého banánového kastróla potrebujete:

  • 3 prezreté banány
  • 250 g bieleho chleba
  • 4 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 60 ml hustej smotany
  • 60 g cukru
  • 1 lyžička. vanilkový extrakt
  • 3/4 lyžičky. mletá škorica
  • rastlinný olej na plesne
  • smotana a karamelový sirup na podávanie

Pre streusel:

  • 50 g múky
  • 80 g hnedého cukru
  • 0,5 lyžičky. škorica
  • 60 g masla
  • štipka soli
  1. Banány ošúpeme, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a nakrájame na plátky.
  2. Chlieb nakrájajte na kocky a vložte do veľkej misy.
  3. V inej miske vyšľaháme vajcia, mlieko, smotanu, cukor, vanilkový extrakt a škoricu.
  4. Nalejte vaječnú zmes na chlieb a pridajte nakrájaný banán, jemne premiešajte. Všetko nalejeme do zapekacej misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cez noc v chladničke.
  5. Rúru predhrejeme na 180°C. Zapekaciu misu s priemerom 24 cm vymastíme maslom.
  6. Zapekaciu misu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35 – 40 minút.
  7. Kým sa kastról pečie, pripravíme si zápražku. Múku, cukor, soľ a škoricu zmiešame, pridáme maslo a vidličkou alebo rukami rozotrieme zmes, až kým nebude drobivá.
  8. Posypte zápražkou kastról a vráťte do rúry na 5 minút, kým zápražka nezozlatne.
  9. Prezretý banánový kastról podávame so šľahačkou a karamelovým sirupom.

Banánové palacinky so slaným karamelom

Palacinky s ovocím a slaným karamelom
Palacinky s ovocím a slaným karamelom

Na prípravu 6 porcií palaciniek z prezretých banánov a hrušiek potrebujete:

Na slaný karamel:

  • 300 g cukru
  • 150 g tekutého medu
  • 40 ml vody
  • 50 ml mlieka
  • 75 ml hustej smotany
  • 25 g slaného masla
  • 2,5 g jemnej morskej soli

Na palacinky:

  • 2 hrušky
  • 1 prezretý banán
  • 4 vajcia
  • 250 g prírodného jogurtu
  • 100 g cukru
  • 1 lyžička. vanilkový cukor
  • 200 g múky
  • 1,5 lyžičky. prášok do pečiva
  • 2–3 lyžice. l. ghee
  • rastlinný olej na vyprážanie
  1. Pre slaný karamel zmiešajte cukor, med a vodu v hlbokom hrnci, priveďte do varu a varte, kým sa nevytvorí zlatý karamel. Mlieko a smotanu zohrejeme, opatrne (strieka!) pridáme ku karamelu, vareškou vymiešame dohladka, pridáme maslo a soľ. Dajte do chladničky.
  2. Na palacinky si nakrájame hrušky na malé kocky. Banán roztlačte na kašu.
  3. V miske vyšľaháme vajíčka, pridáme jogurt, cukor, vanilkový cukor a vymiešame dohladka. Pridáme múku s práškom do pečiva, zmes necháme 15–20 minút odstáť, potom pridáme ovocie a za stáleho miešania pridáme rozpustené maslo.
  4. Rozohrejte nepriľnavú panvicu a jemne ju namažte olejom. Pomocou malej naberačky opatrne nalejte cesto do panvice a vytvorte okrúhle placky. Hneď ako sa na vrchnej strane začnú vytvárať bublinky, palacinky otočte.
  5. Hotové palacinky poukladajte z prezretých banánov a hrušiek, podľa potreby ich pomastte rozpusteným maslom. Podávame horúce s karamelom.

Smoothies, neželezné koktaily a peny

Keď sú banány príliš zrelé a mäkké, pridajte ich do smoothies, mliečnych kokteilov a pripravte si z nich peny. Prezreté banány majú jemne krémovú chuť, ktorá bude skvelá v nápojoch a dezertoch.

Hroznové smoothie s kiwi a mätou

Hroznové smoothie s kiwi a mätou
Hroznové smoothie s kiwi a mätou

Na prípravu 4-6 porcií smoothie s prezretými banánmi potrebujete:

  • 2 veľké strapce svetlého bezsemenného hrozna
  • 2 veľké prezreté banány
  • 3-4 kiwi
  • 5-6 vetvičiek lístkov mäty
  • 2-4 lyžičky. agávový sirup alebo med
  1. Odstráňte hrozno z konárov. Banán a kiwi nasekáme nahrubo.
  2. Lístky mäty nasekajte nahrubo, pár krásnych lístkov si odložte na ozdobu prezretého banánového smoothie.
  3. Všetky ingrediencie (podľa chuti pridajte sirup) vložte do misky mixéra a rozmixujte do hladka. Nalejeme do pohárov, ozdobíme mätou a podávame.

Vitamínový kokteil vyrobený z banánov a jogurtu s prídavkom chalvy

Vitamínový kokteil vyrobený z banánov a jogurtu s prídavkom chalvy
Vitamínový kokteil vyrobený z banánov a jogurtu s prídavkom chalvy

Na varenie 34 porcie kokteilu s prezretými banánmi, ktoré potrebujete:

  • 3 veľké prezreté banány
  • 400450 ml prírodného jogurtu na pitie
  • 80100 g tvarohu, prepasírovaného cez sitko
  • 3 polievkové lyžice. l. nepražené sezamové semienka
  • 45 polievkových lyžíc. l. akákoľvek halva
  • 23 polievkové lyžice. l. otruby
  1. Banány nakrájame na stredné kúsky.
  2. Všetky ingrediencie vložte do mixéra (môžete pridať ľad) a rozmixujte do hladka.
  3. Koktail nalejte do pohárov a ihneď podávajte.

Zázvorovo-banánová pena s bobuľami

Zázvorovo-banánová pena s bobuľami
Zázvorovo-banánová pena s bobuľami

Na prípravu 4 porcií peny s prezretými banánmi potrebujete:

  • 6 prezretých banánov
  • 46 cm čerstvého koreňa zázvoru
  • 2 polievkové lyžice. l. citrónovú kôru
  • 45 polievkových lyžíc. l. citrónová šťava
  • čerstvé bobule, lístky mäty a práškový cukor na servírovanie
  1. Banány nakrájame na kolieska a dáme na 30 minút do mrazničky.
  2. Zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle.
  3. Mrazené banány vložte do pohára ponorného mixéra, zalejte citrónovou šťavou, pridajte kôru a zázvor a rozdrvte na homogénnu hmotu.
  4. Rozdeľte penu do misiek alebo pohárov na whisky a ozdobte čerstvým ovocím, mätou a práškovým cukrom.

Cookie

Pridaním prezretých banánov do cookies sú mäkšie, jemnejšie a chutnejšie.

Pôstne domáce banánové sušienky

Pôstne domáce sušienky s prezretými banánmi sú veľmi aromatické, so zaujímavou textúrou a príjemnými chuťovými akcentmi. Pri príprave mandľového masla si nájdite čas: proces by mal trvať aspoň 15 minút, inak bude pasta príliš suchá. Vegetariáni a vegáni môžu vziať na vedomie recept na domáce pôstne sušienky, pretože neobsahuje žiadne zložky živočíšneho pôvodu.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #banánySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik