Hustý egrešový džem
K receptu
Egreše sú bobule, ktoré majú nielen príjemnú chuť, ale aj mnohé prospešné vlastnosti. V tomto recepte vám krok za krokom povieme, ako pripraviť hustý egrešový džem s celými bobuľami, ktorý bude nielen chutný, ale aj krásny.
Egreše obsahujú dostatočné množstvo pektínu, takže džem je hustý bez pridania ďalších zahusťovadiel a želírovacích prvkov vo forme želatíny, agar-agaru alebo guarovej gumy. Pripravte si egrešový džem na zimu, aby ste si v chladnom období užili chuť letných bobúľ.
zložitosť: ľahko Kalórie: 294,00 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 1 hodina 30 minút Pridať. čas: 24 hodín Použité: 0,47 g/0,13 g/74,47VarenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1 kg egrešov 1 kg cukru 1 pohár vody Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Prvým krokom je príprava egrešov. Bobule musia byť zrelé a nepoškodené. Dôkladne ich opláchnite a z cesta odstráňte zvyšky – tyčinky a listy.
Krok 2
Zmiešajte bobule s cukrom a nechajte 2-3 hodiny, aby pustili šťavu. Medzitým položte hrniec na strednú teplotu a pridajte pohár vody. Počkajte, kým voda zovrie.
Krok 3
Pridajte bobule a cukor do vriacej vody a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Znížte oheň na minimum a nechajte džem dusiť na miernom ohni aspoň 45 minút. Majte na pamäti: čím dlhšie sa džem varí, tým je hustejší.
Krok 4
Počas procesu varenia nezabudnite džem pravidelne miešať, aby sa nepripálil ani neprilepil na dno panvice. Keď sú bobule mäkké, ale nerozpadajú sa, odstráňte panvicu z ohňa a nechajte džem vychladnúť.
Krok 5
Hotový džem premiestnite do sterilizovaných pohárov a ihneď zatvorte viečkami. Hustý egrešový džem je pripravený na zimu. Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Hustý egrešový džem sa bude hodiť k toastom, buchtám a inému pečivu. Môže sa pridať ako zálievka do jogurtov a smoothies.
MIMOchodom
Ak je to žiaduce, môžete do egrešového džemu pridať vlašské orechy, ľahko opražené na suchej panvici. Počas fázy varenia egrešov pridajte orechy.