Hustý egrešový džem

Hustý egrešový džem

Hustý egrešový džem K receptu

Egreše sú bobule, ktoré majú nielen príjemnú chuť, ale aj mnohé prospešné vlastnosti. V tomto recepte vám krok za krokom povieme, ako pripraviť hustý egrešový džem s celými bobuľami, ktorý bude nielen chutný, ale aj krásny.

Egreše obsahujú dostatočné množstvo pektínu, takže džem je hustý bez pridania ďalších zahusťovadiel a želírovacích prvkov vo forme želatíny, agar-agaru alebo guarovej gumy. Pripravte si egrešový džem na zimu, aby ste si v chladnom období užili chuť letných bobúľ.

zložitosť: ľahko Kalórie: 294,00 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 1 hodina 30 minút Pridať. čas: 24 hodín Použité: 0,47 g/0,13 g/74,47VarenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1 kg egrešov 1 kg cukru 1 pohár vody Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Prvým krokom je príprava egrešov. Bobule musia byť zrelé a nepoškodené. Dôkladne ich opláchnite a z cesta odstráňte zvyšky – tyčinky a listy.

Krok 2

Zmiešajte bobule s cukrom a nechajte 2-3 hodiny, aby pustili šťavu. Medzitým položte hrniec na strednú teplotu a pridajte pohár vody. Počkajte, kým voda zovrie.

Krok 3

Pridajte bobule a cukor do vriacej vody a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Znížte oheň na minimum a nechajte džem dusiť na miernom ohni aspoň 45 minút. Majte na pamäti: čím dlhšie sa džem varí, tým je hustejší.

Krok 4

Počas procesu varenia nezabudnite džem pravidelne miešať, aby sa nepripálil ani neprilepil na dno panvice. Keď sú bobule mäkké, ale nerozpadajú sa, odstráňte panvicu z ohňa a nechajte džem vychladnúť.

Krok 5

Hotový džem premiestnite do sterilizovaných pohárov a ihneď zatvorte viečkami. Hustý egrešový džem je pripravený na zimu. Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Hustý egrešový džem sa bude hodiť k toastom, buchtám a inému pečivu. Môže sa pridať ako zálievka do jogurtov a smoothies.

MIMOchodom

Ak je to žiaduce, môžete do egrešového džemu pridať vlašské orechy, ľahko opražené na suchej panvici. Počas fázy varenia egrešov pridajte orechy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik