Jablkový džem s pomarančom na zimu
K receptu
Ak ste milovníkom jabĺk, vezmite na vedomie tento recept na jablkový džem s pomarančmi na zimu. Malé množstvo týchto citrusových plodov premení obvyklú sladkosť na vynikajúci dezert, s ktorým môžete prekvapiť svoju rodinu a hostí celú zimu. No, ak máte na chate vlastné jablká a neviete, čo s úrodou, potom je takáto nezvyčajná pochúťka len dar z nebies. Ako každý džem sa dá pripraviť dvoma spôsobmi. Prvým spôsobom je jednoducho posypať ovocie cukrom, aby sa vytvorila šťava, a potom niekoľkokrát dusiť na miernom ohni, pričom sa zastaví. Druhým spôsobom je najskôr pripraviť cukrový sirup, potom doň vložiť ovocie a nechať niekoľko hodín lúhovať a potom uvariť. Pri varení v sirupe zostanú kúsky ovocia neporušené a budú menej rozvarené. Vyberte si, ktorý spôsob vám vyhovuje, my sa zameriame na prvú, známejšiu možnosť.
zložitosť: ľahko Kalórie: 476,66 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 40 min Pridať. čas: 5 hodín Použité: 0,83 g/0,65 g/116,20VarenieObčerstvenieČajový večierokDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍApple 1,5 kgOranžová 2 ks.Citrón 1 kusGranulovaný cukor 1 kg Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si na zimu všetky ingrediencie na jablkový džem s pomarančom. Jablká, pomaranče a citrón dôkladne umyte. Odvážte cukor. Z citróna vytlačíme šťavu a kôru nastrúhame na jemnom strúhadle.
Jablkový džem s pomarančmi na zimu (gastronom.ru)
Krok 2
Jablká a pomaranče nakrájame na štvrtiny. Nešúpte pokožku. Odstráňte semená z pomarančov. Z jabĺk vykrojíme jadrovník so semienkami. Jablká a pomaranče rozštvrtíme na malé kúsky.
Jablkový džem s pomarančmi na zimu (gastronom.ru)
Krok 3
Nakrájané jablká a pomaranče vložte do veľkého hrnca. Pridajte citrónovú kôru a cukor. Nemiešame, necháme 4-6 hodín alebo cez noc, aby plody pustili šťavu a boli nasýtené cukrom.
Jablkový džem s pomarančmi na zimu (gastronom.ru)
Krok 4
Položte panvicu na oheň, priveďte jablkový džem do prvého varu, znížte teplotu a varte 10 minút. Nezabudnite odobrať penu. Na konci varenia pridáme citrónovú šťavu. Vypnite oheň a nechajte džem úplne vychladnúť. Proces zopakujte ešte dvakrát. To znamená, že priveďte do varu iba 3 krát.
Jablkový džem s pomarančmi na zimu (gastronom.ru)
Krok 5
Po tretíkrát džem nevychladzujte, ale ihneď vložte do sterilizovaných pohárov, uzavrite, otočte a nechajte vychladnúť. Skladujte obrobky na chladnom mieste.
Jablkový džem s pomarančmi na zimu (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby mal džem príjemnú sladkokyslú chuť, zvoľte správnu kombináciu jabĺk a pomarančov. Ak sú jablká sladké, pomaranče by mali byť kyslé. Ak je všetko ovocie sladké, pridajte viac čerstvej citrónovej šťavy alebo práškovej kyseliny citrónovej.
MIMOchodom
Pomarančový jablkový džem ľahko zmeníte na džem, ak ho po druhom uvarení a vychladnutí rozmixujete ponorným mixérom do hladka.