Jahody so smotanou, jahody s kyslou smotanou a čo ešte môžete variť s týmto sezónnym bobuľom

Jahody so smotanou, jahody s kyslou smotanou a čo ešte môžete variť s týmto sezónnym bobuľom

Jahody so smotanou, jahody s kyslou smotanou a čo ešte môžete variť s týmto sezónnym bobuľom

Veľmi jasné znamenie: objavili sa jahody, čo znamená, že leto už prišlo. Najprv musíte jesť veľa aromatických bobúľ. A potom, keď už vaša duša vyžaduje pestrosť, prejdite na jahody a smotanu. Alebo s kyslou smotanou.

Jahody so smotanou, jahody s kyslou smotanou a čo ešte môžete variť s týmto sezónnym bobuľomO čom budeme hovoriť v článku:Jahody so smotanou a mliekomJahody s kyslou smotanouJahody a zeleninaMexický dezert s jahodami Fresas con cremaJahoda FrappuccinoJahody s banánom, jogurtom a raňajkovými cereáliamiParfait s jahodamiSambuco jahody so smotanou

Pri jahodách chceme, aby boli zrelé a sladké. Ale aj keď vás zrazu chytí kyslosť, je to v poriadku, záležitosť sa dá vyriešiť. Môžete ho trochu osladiť cukrom alebo medom a pripraviť si z neho dezerty. Jahody sa teraz dajú kúpiť po celý rok, ale v sezóne sú najlacnejšie a najchutnejšie. Preto s nástupom sezóny bobúľ už nie sú na stole jednoduché dezerty – jahody s mliekom, smotanou alebo kyslou smotanou.

Jahody so smotanou a mliekom

Zrelé, sladké bobule sa môžu bez váhania naliať studeným mliekom alebo smotanou s 10% obsahom tuku. V žiadnom prípade by ste nemali vopred rezať bobule nožom! Celé jahody položte na tanier, zalejte mliekom alebo smotanou a potom každú bobuľu rozrežte na polovicu lyžičkou. V tejto chvíli vydáva šťavu a vôňu, mieša sa s krémovou jemnosťou a je to tu – potešenie! Nemusíte ho však zjesť hneď, ale dať do chladničky. Snáď to niekomu takto príde ešte chutnejšie – dezert vylúhuje.

Pri kyslých jahodách je opak pravdou. Bobule položte na tanier, nakrájajte nožom a posypte práškovým cukrom alebo jemným cukrom. Premiešame, necháme 5-7 minút pôsobiť a až potom zalejeme mliekom alebo smotanou.

Mlieko alebo nízkotučnú „obyčajnú“ smotanu možno nahradiť bohatšími mliečnymi výrobkami – smotanou s 20 % tuku („dvojitá“) alebo šľahačkou 33 – 35 percent. Pri šľahaní smotany, kto má rád sladšiu, môže pridať trochu práškového cukru. Ale nepreháňajte to; sladkosť krému by nemala prevýšiť prirodzenú chuť jahôd.

Rastlinná smotana sa dobre šľaha a jej obsah tuku je nižší ako v mliečnej smotane. Takže pre tých, ktorí milujú jahody a smotanu a nechudnú, je táto možnosť celkom vhodná. Užívajte si zdravie!

A samozrejme, môžete sa bez problémov zabaviť tým, že bobule zalejete krémom z plechovky. Tu nie je potrebná žiadna rada. Rýchle a efektívne. Pravda, po prečítaní zloženia na plechovke sa možno nad tým zamyslíte.

Sladké jahody a kyslá smotana tvoria vynikajúcu kombináciu chutí
Sladké jahody a kyslá smotana tvoria vynikajúcu kombináciu chutí

Jahody s kyslou smotanou

Ale nie sú žiadne otázky o prírodnej nekyslej kyslej smotane akéhokoľvek obsahu tuku – bude to vynikajúca spoločnosť pre jahody. Bobule na dezert s kyslou smotanou môžu byť nielen nakrájané na niekoľko častí, ale aj rozdrvené lyžičkou alebo vidličkou. Nie je potrebné sa snažiť vyrobiť absolútne pyré z bobúľ. Je lepšie, ak zostanú kúsky ovocia. Trochu cukru alebo práškového cukru dodá sladkosť. Niekoľko lyžíc kyslej smotany v bobuľovom pyré – a nič viac nie je potrebné na lahodný dezert v letnom dni voľna. Možno len pár lístkov mäty.

Kyslú smotanu môžeme nahradiť mascarpone alebo ricottou. Konzistencia bude jemnejšia a vzdušnejšia, ak syr porazíte smotanou alebo prírodným jogurtom.

Ak chcete podávať dezert ako v reštaurácii a prekvapiť nezvyčajnou rafinovanou vôňou, pridajte 12 lyžičky. likér Cointreau alebo Grand Marnier do krémovej zložky – to urobí pokrm tenším a elegantnejším.

Nezabudnite na mäkký, nekyslý tvaroh. Na tanier položte tvaroh, pridajte kyslú smotanu a nakrájané alebo roztlačené bobule, namiesto cukru nalejte tekutý med – tieto raňajky môžu byť dobrým začiatkom dňa.

Jahody a mlieko, jahody a smotana, jahody s kyslou smotanou a syrom – tieto kombinácie sa pri varení považujú za harmonické.

Jahody môžeme pokojne pridávať do zeleninových šalátov
Jahody môžeme pokojne pridávať do zeleninových šalátov

Jahody a zelenina

Toto jemné, ale svetlé bobule je tiež priateľské so zeleninou, ktorá sa zdá byť úplne vzdialená. Napríklad rebarbora – táto kombinácia je považovaná za klasiku vo varení. Jahody sa cítia dobre vedľa uhoriek a paradajok, s listovými zelenými šalátmi.

Čo sa týka korenia, pokojne použite vanilku, škoricu, mätu. Pikantnosť čerstvo mletého čierneho korenia len zvýrazní sladkosť bobúľ.

Skúste marinovať jahody v kvalitnom balzamiku a potom jemne posypať nahrubo mletým čiernym korením. Bude to pre vás gastronomický objav. Tieto jahody sa dajú použiť na ozdobenie dezertov s mascarpone alebo ricottou.

A samozrejme čokoláda. Akékoľvek – tmavé alebo biele. Čokoládové bonbóny s jahodovou plnkou, jahodové mousse torty v čokoládovej plnke, jahody v čokoláde… Táto kombinácia je bezpochyby geniálnym vynálezom cukrárov.

Mexický dezert s jahodami Fresas con crema

Fresas con crema je obľúbený mexický dezert vyrobený z čerstvo nakrájaných jahôd zmiešaných so sladkou smotanovou omáčkou. Na zvýraznenie mliečnej chuti sa do dezertu pridáva trochu koncentrovaného mlieka a nie cukor, ale ako sladidlo sa pridáva kondenzované mlieko. Príprava trvá 10 minút a teraz máte na stole ľahkú osviežujúcu pochúťku.

Nechajte sa inšpirovať krásnou prezentáciou Fresas con crema
Nechajte sa inšpirovať krásnou prezentáciou Fresas con crema

Na prípravu dezertu s jahodami Fresas con crema potrebujete:

  • 200 g čerstvých jahôd
  • 250 g kyslej smotany bez kyslého tuku
  • 100 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 50 ml koncentrovaného mlieka
  • 1/4 lyžičky. vanilkový extrakt

Poradenstvo. Plnotučnú kyslú smotanu možno nahradiť nízkotučnou kyslou smotanou, gréckym jogurtom alebo crème fraiche.

  1. Jahody umyjeme a osušíme, zbavíme stopiek. Jahody nakrájajte na plátky a vložte do misy. Tip: jahody by sa nemali umývať v cedníku pod tečúcou vodou – odstráni sa tým spolu s vodou aj jahodová chuť. Je lepšie to urobiť v nádobe a niekoľkokrát meniť vodu.
  2. Do veľkej misy vložte kyslú smotanu, pridajte kondenzované mlieko, koncentrované mlieko a vanilkový extrakt. Vymiešame metličkou.
  3. Podávajte dezert v servírovacích pohároch alebo šálkach, navrstvite jahody a bohato ich prelejte smotanovou omáčkou.
  4. Jahody s mexickou smotanovou omáčkou môžete zjesť hneď alebo ich nechať odležať v chladničke.

Jahodové Frappuccino

Ako dieťa som rád prišiel do malého bufetu v obchodnom dome a pri vysokom stole som popíjal husté, voňavé jahodové smoothie. Z nejakého dôvodu to doma nefungovalo, ale naozaj som to chcel. Teraz už presne viem, ako na to.

Jahodové Frappuccino podľa receptu Starbucks. Prečo na základe? Lebo po prvé ho budeme robiť z čerstvých letných jahôd a po druhé majú svoje výrobné tajomstvá, ktoré na domácu kuchyňu vôbec nepotrebujeme. Je ešte chutnejší ako kokteil z detstva!

Jahodové Frappuccino ešte viac povzbudí chuť do jedla, keď ho ozdobí fantáziou
Jahodové Frappuccino ešte viac povzbudí chuť do jedla, keď ho ozdobí fantáziou

Na prípravu jahodového frappuccina potrebujete:

  • 10 čerstvých jahôd + pár na ozdobu
  • 1 polievková lyžica. l. Sahara
  • 1 polievková lyžica. l. voda
  • 250 ml mlieka
  • 1 pohár ľadu
  • 200 g vanilkovej zmrzliny
  • 1/2 lyžičky. vanilkový extrakt
  • 1 polievková lyžica. l. jahodový sirup
  • voliteľné 1 polievková lyžica. l. jahodový sirup a šľahačka na ozdobu
  1. Jahody umyjeme a osušíme, zbavíme stopiek. Nakrájajte bobule na plátky a vložte do mixéra. Pridajte cukor a vodu. Spracujte do pyré.
  2. Pridajte mlieko, ľad, zmrzlinu a voliteľný jahodový sirup do mixéra. Mixérom rozmixujte do hladka.
  3. Jahodové Frappuccino preložíme do vysokých pohárov a ozdobíme šľahačkou a nakrájanými jahodami.

Jahody s banánom, jogurtom a cereáliami na raňajky

Tieto ingrediencie sa oplatí poskladať, aby ste mali chutné a uspokojivé raňajky, ktoré vás dobre naladia na celý deň.

Vo všeobecnosti sú jahody „priateľmi“ s mnohými druhmi ovocia – kivi, melón, ananás, pomaranč. Preto ich pokojne skombinujte v jednom tanieri, vyberte si vlastnú chuť a kombinácie.

Celá rodina sa vám poďakuje za také úžasné raňajky z jahôd, cereálií a ovocia.
Celá rodina sa vám poďakuje za také úžasné raňajky z jahôd, cereálií a ovocia.

Na raňajky z jahôd, banánu, jogurtu a cereálií pre 4 členov rodiny potrebujete:

  • 170 g prírodného jogurtu alebo jogurtu s jahodovou príchuťou
  • 50 g raňajkových cereálií
  • 100 – 150 g čerstvých jahôd
  • 1 stredný banán
  • 3-4 celé jahody na ozdobu
  1. Jahody umyjeme, osušíme a zbavíme stopiek. Jahody nakrájame na plátky. Banán nakrájajte na kolieska s hrúbkou 0,5 cm. Poradenstvo: Je lepšie použiť stredne zrelé banány.
  2. Vložte 2 polievkové lyžice vo vrstvách do servírovacích pohárov alebo pohárov. l. jogurt, 2 lyžice. l. obilniny, 1 polievková lyžica. l. jahody a 1 polievková lyžica. l. banány Do pohára sa zmestia 2 vrstvy surovín. Posledná vrstva je 2 polievkové lyžice. l. jogurt. Ozdobte celou jahodou. Poradenstvo: Poslúžia vám akékoľvek raňajkové cereálie, čokoľvek máte radi.

Parfait s jahodami

Parfait v preklade z francúzštiny znamená dokonalý, krásny, dokonalý. Áno, presne takto sa dá opísať tento ľahký, jemný, vzdušný dezert – dokonalosť sama.

Studený dezert sa podáva ako predjedlo (podáva sa medzi hlavnými a sladkými jedlami) aj samotný. Vyšľahané a mrazené žĺtky a smotana dobre držia tvar, takže môžeme podávať buď v jednotlivých pohároch, alebo nakrájať na porcie. Tento dezert poteší každého. Páčia sa najmä deťom. Vznikne tak taká ľahká domáca zmrzlina.

Ak doprajete svojim priateľom a rodine parfait s jahodami, určite budete počuť obdivné „mmmmmm!“ a komplimenty
Ak doprajete svojim priateľom a rodine parfait s jahodami, určite budete počuť obdivné „mmmmmm!“ a komplimenty

Na jahodový parfait potrebujete:

  • 500 ml studenej smotany na šľahanie
  • 300 g zrelých jahôd
  • 150 g jemného cukru
  • 2 žĺtky
  • 3/4 lyžičky. vanilkový extrakt
  • obdĺžniková tortová forma
  1. Tortovú formu vystelieme potravinovou fóliou a vložíme do mrazničky.
  2. Jahody umyjeme, osušíme, zbavíme stopiek a nakrájame na plátky. Pridajte vanilkový extrakt a pyré v mixéri. Odložíme do chladničky.
  3. Smotanu vyšľaháme s 50 g cukru a dáme do chladničky.
  4. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do svetlej, hustej peny.
  5. K žĺtkom pridáme jahodové pyré a šľahačku. Jemne premiešame.
  6. Jahodové parfait vložte do formy, zakryte fóliou a vložte do mrazničky na 4 hodiny. Pripravenú zmes môžeme rozdeliť do porciovaných pohárov alebo pohárov a tiež vložiť do mrazničky.

Pred podávaním odstráňte fóliu, prevráťte na obdĺžnikový tanier a nakrájajte nožom na plátky.

Jahodová Sambuca so smotanou

Sambuca, gélová pena, sa často vyrába z pečených jabĺk. Jablká obsahujú pektín, najmä kyslé odrody a vychladený dezert dobre želíruje. Ale v jahodách pektín úplne chýba, takže želatína sa pridáva do sambu s jahodami, aby sa zachoval ich tvar. Vtedy je zaručená nádhera a zároveň pružnosť dezertu. Hoci na prvý pohľad vyzerá podobne ako parfait, je to úplne iný dezert. Sambuca je skôr ako mäkký marshmallow.

Sambuca vyrobená z jahôd a smotany vyzerá ako pena, ale keď ju vyskúšate, vyzerá skôr ako najčerstvejšie marshmallows
Sambuca vyrobená z jahôd a smotany vyzerá ako pena, ale keď ju vyskúšate, vyzerá skôr ako najčerstvejšie marshmallows

Na jahodovú sambucu so smotanou potrebujete:

  • 300 g jahôd
  • 140 ml smotany 33 – 35 % tuku
  • 80 g cukru
  • 2 bielka
  • 1 polievková lyžica. l….
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik