Malé zemiaky: recepty v rúre, v šupke, celé alebo po častiach. Pokyny pre každý vkus

Malé zemiaky: recepty v rúre, v šupke, celé alebo po častiach. Pokyny pre každý vkus

Malé zemiaky: recepty v rúre, v šupke, celé alebo po častiach. Pokyny pre každý vkus

Malé zemiaky sú ideálnou prílohou a jedlom samotné. Predtým sa malé zemiaky dali kúpiť len koncom jari a začiatkom leta, počas sezóny mladých zemiakov. Dnes sú takéto zemiaky dostupné po celý rok, ale malé zemiaky a mladé zemiaky nie sú to isté!

Ako správne variť malé zemiaky

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako variť malé zemiaky
  • Ako ošúpať a umyť malé zemiaky
  • Ako správne variť malé zemiaky
  • Čo variť z malých zemiakov v rúre
  • Ako variť malé zemiaky na panvici
  • Ako variť malé zemiaky v mikrovlnnej rúre
  • Ako variť malé zemiaky v pomalom hrnci
  • Recepty s malými zemiakmi
  • Zemiaky pečené v rúre s cesnakom a rozmarínom
  • Zemiaky v peste
  • Pečené malé zemiaky s bielou omáčkou
  • Zemiaky s hruďou, paprikou a rozmarínom
  • Dánske glazované zemiaky so špenátom

Mladé zemiaky sa vykopávajú skôr, ako sa im vytvorí hrubá šupka. Môže byť akejkoľvek odrody, ale bez ohľadu na to sa bude správať ako vriaci zemiak, zostane hustý a voskový. Od malých zemiakov ich rozoznáte podľa šupky: vždy sú „chlpaté“, s tenkou šupkou. Malé zemiaky sú jednoducho zemiaky s tenkou šupkou zozbierané skôr, ako hľuzy stihli dorásť do požadovanej veľkosti. Celkovo možno mladé a malé zemiaky použiť s rovnakým úspechom v rovnakých receptoch.

Ako variť malé zemiaky

Čokoľvek máte radi: varte, vyprážajte, pečte, robte! Jediné jedlo, ktoré by sa nemalo pripravovať z malých zemiakov, je zemiaková kaša. Len vás omrzí šúpanie malých zemiakov a výsledok nie je zárukou, že budete radi, ak sa odroda ukáže ako vosková.

Ako ošúpať a umyť malé zemiaky

Pre tenkú šupku sa v saku často varia mladé a malé zemiaky. V tomto prípade sa musí dôkladne umyť, čo by sa malo uskutočniť čo najbližšie k začiatku varenia. Najjednoduchší spôsob umývania malých zemiakov je kefka pod tečúcou studenou vodou. Ak majú hľuzy stopy pôdy, najskôr ich namočte do vlažnej vody, maximálne však na 20 minút. Potom stačí kefa a studená tečúca voda. Nové zemiaky je možné umyť a potom oškrabať malým nožíkom alebo utrieť hrubou špongiou na umývanie riadu špeciálne určenou na tento účel. Umyté zemiaky osušte papierovými utierkami alebo ich položte v jednej vrstve na mriežku, aby sa rýchlejšie vysušili. Malé zemiaky nie je potrebné umývať prípravkami na umývanie zeleniny: stačí voda a kefka.

Malé zemiaky stačí opláchnuť vodou a jemne pretrieť kefou.
Malé zemiaky stačí opláchnuť vodou a jemne pretrieť kefou.

Ak predsa len chcete ošúpať malé zemiaky, urobte toto: šupku narežte do kruhu v strede hľuzy, akoby ste ju pozdĺžne rozdelili na dve rovnaké časti. Zemiaky uvaríme vo vode alebo v pare, prepláchneme studenou vodou a šupku ošúpeme najskôr na jednej, potom na druhej strane rezu. Rýchly a účinný, najmä na podlhovasté hľuzy.

Ako správne variť malé zemiaky

Aby ste uvarili malé zemiaky, vložte ich do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou, pridajte soľ a na miernom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu na miernu a dusíme bez pokrievky 12–15 minút. Zemiaky sú hotové, keď sa dajú ľahko prepichnúť špičkou noža. Môžete ísť iným spôsobom: vložte malé zemiaky do hrnca v jednej vrstve a nalejte toľko studenej vody, aby ste dosiahli stred hľúz. Osolíme a privedieme do varu. Pevne prikryte, znížte teplotu na minimum a varte 10-15 minút. V polovici varenia potraste panvicou bez toho, aby ste zdvihli pokrievku. Horúce uvarené mladé zemiaky zmiešame so zálievkou na báze rastlinného oleja, prírodného octu alebo citrónovej šťavy a horčice, prípadne dochutíme omáčkou pesto. Alebo jednoducho dochutíme maslom a posypeme nadrobno nasekaným cesnakom. Skúste uvariť malé zemiaky v šupke v silne osolenej vode, aby sa na povrchu vytvorila soľná kôrka. Robí sa to na Kanárskych ostrovoch a Sicílii, hoci na varenie používajú morskú vodu.

Malé zemiaky sú skvelé na varenie, nemusíte ich ani ošúpať
Malé zemiaky sú skvelé na varenie, nemusíte ich ani ošúpať

Čo variť z malých zemiakov v rúre

Ideálne prílohy a sebestačné jedlá sa dajú pripraviť z malých zemiakov v rúre. Napríklad varte do polovice varenia a pred podávaním ho zohrejte a zároveň opečte v horúcej rúre. A ak do vody na varenie pridáte štipku sódy, škroby vyjdú na povrch a pri pečení sa vytvorí zlatohnedá kôrka. Existuje však jednoduchšia možnosť: upiecť ju celú. Celé alebo rozpolené malé zemiaky premiešajte s malým množstvom rastlinného oleja, položte na plech v jednej vrstve a pevne prikryte fóliou. Alobal zadrží paru, ktorá sa uvoľní na začiatku pečenia a zemiaky sa teplom v rúre skôr zaparia ako nevysušia. Pečte 15 minút pri teplote 230-235ºC, potom opatrne odstráňte alobal a pečte ďalších 20-25 minút, kým zemiaky po prepichnutí jemne nezhnednú a nezmäknú. Horúce hotové malé zemiaky posypeme bylinkami, citrónovou kôrou, paprikou alebo strúhaným syrom. Pokvapkáme citrónovou šťavou alebo prírodným octom. Pre tých, ktorí sa radi zapájajú, navrhujeme pripraviť takzvané drvené zemiaky z malých zemiakov v rúre. Na toto jedlo uvarte malé zemiaky celé v nasýtenom soľnom roztoku takmer do mäkka, potom ich rozdrvte, kým šupka nepraskne a nebude viditeľná dužina. Zemiaky položte v jednej vrstve na horúci plech na pečenie namazaný rastlinným olejom. Zemiaky potrieme jablčným alebo vínnym octom a pečieme pri 250ºC, kým zemiaky nezhnednú. Nové a malé zemiaky upečte v rúre spolu s kuracím alebo jahňacím stehnom – upečú sa súčasne bez ohľadu na to, aké nastavenie teploty bolo pre mäso zvolené.

Ako variť malé zemiaky na panvici

Pred varením malých zemiakov na panvici ich nakrájajte na polovicu. Je lepšie smažiť v dvoch fázach: najskôr hnedú na silnom ohni, potom prikryte pokrievkou a dovarte na miernom ohni. Výsledkom budú zemiaky, ktoré sú zvnútra mäkké a zvonka chrumkavé. Skúste si uvariť malé zemiaky na panvici iným spôsobom: na panvici zmiešajte rozpolené malé zemiaky s maslom a vodou. Varte na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú a tekutina sa úplne neodparí, potom zvýšte oheň a opečte zemiaky do zlatista. Cesnak a bylinky pridané na konci varenia výrazne vylepšia malé zemiaky v panvici, bez ohľadu na to, aký spôsob varenia zvolíte.

Je lepšie smažiť malé zemiaky na panvici v dvoch fázach: najprv opečte na vysokej teplote, potom prikryte pokrievkou a dovarte na miernom ohni.
Je lepšie smažiť malé zemiaky na panvici v dvoch fázach: najprv opečte na vysokej teplote, potom prikryte pokrievkou a dovarte na miernom ohni.

Ako variť malé zemiaky v mikrovlnnej rúre

Ak máte málo času, uvarte si malé zemiaky v mikrovlnnej rúre. Vložte ju do veľkej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry, pridajte soľ a 1 polievkovú lyžičku. l. vodou a prikryte pokrievkou. Ak veko nie je, prikryte misku potravinovou fóliou a špičkou noža do nej urobte otvory. Zemiaky by mali ležať v miske nie viac ako v dvoch vrstvách. Mikrovlnná rúra na vysokej úrovni po dobu 3-5 minút, v závislosti od vašej rúry. Skontrolujte pripravenosť av prípade potreby pokračujte vo varení, pričom každých 30 sekúnd kontrolujte, či sú zemiaky mäkké. Mimochodom, bolo by dobré vyprážať malé zemiaky varené v mikrovlnnej rúre na grile alebo na špízoch, ako ražniči.

Malé zemiaky varené v mikrovlnnej rúre by bolo dobré vyprážať na grile alebo na špízoch, ako napríklad ražniči.
Malé zemiaky varené v mikrovlnnej rúre by bolo dobré vyprážať na grile alebo na špízoch, ako napríklad ražniči.

Ako variť malé zemiaky v pomalom hrnci

Malé zemiaky sú dusené, vyprážané a pečené v multivarke v závislosti od režimov dostupných vo vašom zariadení. A ak má multivarka schopnosť variť pod tlakom, zemiaky sa v nej uvaria rovnako rýchlo ako v mikrovlnnej rúre. Jedno upozornenie: začnite variť mladé a malé zemiaky v pomalom hrnci, ihneď s použitím vriacej vody. A pred pečením nezabudnite zemiaky namazať rastlinným olejom.

Recepty s malými zemiakmi

Zemiaky pečené v rúre s cesnakom a rozmarínom

Cesnak a rozmarín dodajú pečeným zemiakom veľmi jasnú chuť a vôňu. Rovnaký recept možno použiť na varenie akýchkoľvek zemiakov. Ale jedlo najlepšie chutí s malými zemiakmi s tenkou šupkou alebo mladými zemiakmi, ktoré sa nemusia šúpať a dajú sa jesť aj so zdravou šupkou.

Zemiaky pečené v rúre s cesnakom a rozmarínom
Zemiaky pečené v rúre s cesnakom a rozmarínom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 1 kg malých zemiakov
  • 4 hlavy cesnaku
  • 1-2 vetvičky rozmarínu
  • extra panenský olivový olej
  • soľ
  1. Zemiaky umyte, vložte do hrnca, naplňte vriacou vodou takmer po vrch, zatvorte pokrievkou a na prudkom ohni varte 5 minút. Potom zemiaky scedíme v cedníku.
  2. Zemiaky vložte do veľkej zapekacej misy, pokvapkajte ich olivovým olejom a potriasajte panvicou, kým nie sú všetky zemiaky pokryté olejom. Zemiaky posypeme lístkami rozmarínu a osolíme.
  3. Hlavičky cesnaku bez šúpania prekrojíme krížom na polovicu (ak sa rozpadnú, je to v poriadku), položíme ich medzi zemiaky, rez polejeme olejom, posypeme soľou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C, kým nie sú zemiaky vo vnútri mäkké a dozlatista, asi 30 minút.

Zemiaky v peste

Tieto zemiaky podávajte s rezňami. Namiesto bazalkového pesta môžete použiť pesto zo sušených paradajok.

Zemiaky v peste
Zemiaky v peste

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 1 kg malých zemiakov s tenkou šupkou
  • 5 polievkových lyžíc. l. bazalkové pesto
  • 100 ml smotany 20% tuku
  • 3 polievkové lyžice. l. ghee alebo olivový olej
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • bazalka na ozdobu
  1. Zemiaky dôkladne umyjeme kefou, v šupke uvaríme v osolenej vriacej vode 20–25 minút. Vodu scedíme a zemiaky osušíme. Každý zemiak roztlačte drvičom, kým sa mierne nerozpadne, a rukami ho rozdeľte na 2-3 časti.
  2. Vo veľkej panvici zohrejte olej, pridajte zemiaky, opečte zemiaky do zlatista, 5 minút.
  3. Smotanu zmiešame s pestom, nalejeme na zemiaky, premiešame, pár minút zohrejeme a ihneď podávame, pridáme ešte korenie a ozdobíme lístkami bazalky.

Pečené malé zemiaky s bielou omáčkou

Tieto zemiaky sa môžu podávať ako samostatné jedlo alebo ako príloha k mäsu alebo rybe.

Pečené nové zemiaky s bielou omáčkou
Pečené nové zemiaky s bielou omáčkou

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • 500 g stredne veľkých zemiakov
  • 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
  • strúhaný syr
  • 0,5 šálky suchého bieleho vína
  • 100 ml smotany 35% tuku
  • 1 polievková lyžica. l. maslo
  • 2-3 vetvičky kôpru
  • 1 vetvička listového zeleru
  • soľ, mleté ​​čierne korenie
  1. Celé hľuzy zemiakov rovnakej veľkosti dôkladne umyte. Vložte do plytkej panvice, pridajte vodu, pridajte soľ a varte do polovice varenia, 10–12 minút. Vypustite vodu a osušte zemiaky bez šúpania.
  2. Plech na pečenie vymastíme 1 polievkovou lyžičkou. l. rastlinný olej. Umiestnite zemiaky na…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik