Marinované paradajky na polovicu na zimu

K receptu

Nakladané paradajky sa na zimu určite oplatí pripraviť na polovice: ich chuť je nápadná svojou čerstvosťou. Áno, áno, tieto plody vôbec nepripomínajú tradičné solené, ktorých dužina sa dá takmer vypiť ako šťava! Aby vás však výsledok naozaj potešil, buďte pri výbere paradajok veľmi opatrní: musia byť zrelé, aromatické, ale silné. Podľa tohto receptu sa paradajky marinujú špeciálnym spôsobom. Najprv sa soľanka uvarí s cukrom, bobkovým listom, korením a ochladí sa. Potom sa pripravená zelenina a bylinky opatrne rozložia do pohárov. Potom sa naplnia vychladenou soľankou a sterilizujú. A nakoniec, tesne pred valcovaním, sa do pohárov pridáva ocot. Týmto spôsobom získate nádherné nakladané paradajky, ktoré sú veľmi chutné na jedenie v čistej forme!

zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 25 min Pridať. čas: 1 hodinaMoreniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEstredne veľká cibuľa – 2 ks stredne veľká mrkva – 1 ks kôpor – 6 vetvičiek petržlen – 5 vetvičiek cesnak – 8 strúčikov rastlinný olej – 4 polievkové lyžice. l paradajky – 2–2,5 kg stolový ocot (9 %) – 4 lyžičky.Na marinádu:pitná voda – 1,5 lcukor – 5 polievkových lyžíc. l.soľ – 2 polievkové lyžice. l. čierne korenie – 5 ks bobkový list – 2 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si poháre na nakladané paradajky. Umyte ich jedlou sódou alebo odmasťovačom a potom ich sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Nechajte vyschnúť.

Krok 2

Pripravte marinádu na paradajky. Nalejte pitnú vodu do malého hrnca. Pridajte cukor, soľ, korenie, bobkový list a zrnká korenia. Priveďte do varu a varte 3 minúty. Necháme vychladnúť.

Krok 3

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na plátky. Kôpor a petržlen opláchnite tečúcou vodou a osušte. Odstráňte všetky tvrdé stonky. Cesnak ošúpeme.

Krok 4

Do sterilizovaných pohárov vložte kôpor a petržlen, kolieska cibule, plátky mrkvy a cesnak. Rastlinný olej rovnomerne rozložte. Paradajky umyjeme, nakrájame na polovice a zbavíme stopiek.

Krok 5

Rozdeľte paradajky medzi poháre so zeleninou a korením. Zalejeme vychladnutou marinádou a prikryjeme pokrievkami. Poháre vložte do širokého hrnca s horúcou vodou (voda by mala siahať po ramená) a sterilizujte 10 minút.

Krok 6

Vyberte ju, nalejte stolový ocot do každej nádoby s paradajkami a ihneď zrolujte viečka. Otočte hore dnom na dvojito zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

UŽITOČNÉ RADY

Ak chcete, nahraďte časť paradajok čerstvými uhorkami, nakrájanými na hrubé plátky. Výsledkom je jednoducho skvelé občerstvenie s veľmi jasnou, pikantnou chuťou, ktorú si každý zamiluje.

MIMOchodom

Z nakladaných rozpolených paradajok si v zime pripravíte výborný šalát. Každý nakrájame na 2-4 kúsky, pridáme veľké plátky uvarených zemiakov, červenú cibuľu a natvrdo uvarené vajcia. Dochutíme marinádou z téglika alebo kyslou smotanou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik