K receptu
Tento recept na nakladané uhorky na zimu je pre tých, ktorí nemajú dom na dedine, vaňu v pivnici a vlastnú záhradku a nevedia zohnať listy čerešní a ríbezlí. No, v tom prípade nenakladajte uhorky? Samozrejme, marinovať! Stačí ich ochutiť trochu inak – cibuľou a kôprom petržlenovou vňaťou. A varte nie v sude, ale v trojlitrových nádobách. Niektorí môžu byť prekvapení takým objemom prípravy, ale pamätajte, že existujú jedlá, ktoré vyžadujú veľa uhoriek naraz, napríklad slávnostný mišč, rassolnik a dokonca aj Olivier. V takých chvíľach je vhodné vziať z police veľkú nádobu s uhorkami – bude dosť na šalát a zostane na sendviče.
zložitosť: ľahko Kalórie: 56,41 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 40 min Pridať. čas: 30 min Použité: 1,57 g/0,27 g/12,28KonzervovanieMoreniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1,5-1,7 kg uhoriek 1 stredná cibuľa 3 strúčiky cesnaku 3-4 vetvičky kôpru a petržlenu 4-5 zrniek čierneho korenia 4-5 púčikov klinčekov 1 bobkový listNa marinádu:1,5 litra vody 6 polievkových lyžíc. l. 6% ocot 6 polievkových lyžíc. l. cukor 3 lyžice. l. soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si na zimu sterilizovanú 3-litrovú nádobu na nakladané uhorky. Cesnak a cibuľu ošúpte a vložte na dno nádoby. Pridajte vetvičky byliniek a korenia.
Nakladané uhorky na zimu v 3-litrovej nádobe ()
Krok 2
Uhorky vyberte približne rovnakej veľkosti, dobre opláchnite v studenej vode, konce z oboch strán odrežte. Pripravené uhorky pevne vložte do pohára.
Nakladané uhorky na zimu v 3-litrovej nádobe ()
Krok 3
Pripravte si marinádu. Do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte soľ, cukor a priveďte do varu. Vriacu marinádu opatrne nalejte do pohára s uhorkami. Nádobu prikryte sterilizovaným kovovým vekom.
Nakladané uhorky na zimu v 3-litrovej nádobe ()
Krok 4
Umiestnite pohár s uhorkami do panvice naplnenej horúcou vodou (voda by mala siahať po „plecia“ pohára) a sterilizujte, kým uhorky nezmenia farbu, 15-20 minút.
Nakladané uhorky na zimu v 3-litrovej nádobe ()
Krok 5
Opatrne vyberte nádobu z panvice (vhodné je na to použiť špeciálne kliešte na nádoby) a ihneď zrolujte veko. Otočte hore dnom a nechajte v tejto polohe, kým úplne nevychladne.
Nakladané uhorky na zimu v 3-litrovej nádobe ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
K nakladaným uhorkám na zimu v 3-litrovej nádobe môžete pridať ďalšiu zeleninu. Napríklad paradajky, paprika, cuketa a dokonca aj tekvica. Vo všeobecnosti môžete pripraviť zmes všetkých týchto druhov zeleniny. Ukáže sa to veľmi chutné!
MIMOchodom
Nakladané uhorky sa líšia od nakladaných uhoriek tým, že do tekutiny, ktorou sa zalievajú, sa pridáva ocot. Ak je tam len soľ, cukor a korenie, kvapalina sa nazýva soľanka a uhorky sa nazývajú uhorky. Akonáhle sa však do soľanky pridá ocot, stane sa marinádou a zelenina sa podľa toho naloží.