K receptu
Skúšali ste už niekedy na zimu uvariť nakladané paradajky s mrkvou? Ak nie, vrelo odporúčame tak urobiť! Mrkvové vršky dodávajú paradajkám osobitú, jedinečnú chuť a úplne nahrádzajú tradičné koreniny (kôpor, korenie, bobkový list). Recept, ktorý nájdete nižšie, je na 2-litrové poháre. Ak chcete rolovať paradajky vo veľkom množstve, úmerne zvýšte množstvo prísad. Tento prípravok sa vďaka octu v zložení a dlhodobej tepelnej úprave pod teplou prikrývkou perfektne skladuje aj mimo chladničky.
zložitosť: ľahko Kalórie: 53,20 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 30 min Pridať. čas: 24 hodín Použité: 1,68 g/0,30 g/10,80KonzervovaniePrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIEmrkvové vrcholy – 4 ks stredne veľké paradajky – 1–1,5 kg pitná voda – 1 l soľ – 1 polievková lyžica. l. bez horkého cukru – 5 polievkových lyžíc. l. bez kyseliny hydroxyoctovej (70%) – 1 polievková lyžica. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si poháre a viečka na paradajky. Dôkladne ich umyte sódou bikarbónou a opláchnite. Sterilizujeme v rúre vyhriatej na 120C alebo nad parou. Nechajte úplne vyschnúť.
Krok 2
Umyte a osušte vrcholy mrkvy a položte ich na papierové obrúsky. Paradajky umyte a osušte. Každý popichajte špáradlami, aby vám šupka pri tepelnej úprave nepraskla.
Krok 3
Rozdeľte mrkvu medzi poháre. Potom paradajky pevne zabaľte. Nalejte vodu do hrnca a priveďte do varu. Okamžite ju nalejte na paradajky až po vrch (voda môže zostať v panvici, nevylievajte ju).
Krok 4
Poháre na paradajky prikryte viečkami. Takto necháme 20 minút pri izbovej teplote. Potom vypustite vodu z pohárov späť do panvice cez špeciálne veko s otvormi.
Krok 5
Nalejte soľ a cukor do pohárov, rovnomerne rozdeľte. Vodu v panvici opäť priveďte do varu. Ihneď ním nalejte paradajky v pohároch. Nalejte kyselinu octovú a nádoby uzavrite viečkami.
Krok 6
Držte plechovky s paradajkami rukavicami, niekoľkokrát ich otočte a opatrne ich položte na stôl, aby sa soľ a cukor rozpustili. Položte poháre hore dnom na uterák a prikryte hrubou prikrývkou. Takto necháme úplne vychladnúť.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Paradajky s mrkvou je možné sterilizovať obvyklým spôsobom tak, že poháre zakryté viečkami vložíte do panvice s vriacou vodou na 10–15 minút. Potom by mal byť obrobok zvinutý.
MIMOchodom
Ak chcete dať paradajkám s mrkvou výraznejšiu pikantnú chuť, pridajte do každej nádoby pár strúčikov cesnaku nakrájaných na tenké plátky.