Pečieme z hotového lístkového cesta. 8 receptov, ktoré nesklamú ani začiatočníkov
Hotové lístkové cesto sa predáva vo všetkých supermarketoch. Práca s ním je jednoduchá a pohodlná, ale existujú nuansy, o ktorých vám povieme. Pripravujeme tradičnú baklavu, lístkové cesto, jablkový koláč, cibuľové koláče, maďarský tvarohový koláč. A tiež jedlá s twistom – kiwi koláč, paradajkové lokne a štrúdľa s mäsom a kapustou.
Obsah:
- Ako rozmraziť lístkové cesto
- Vlastnosti práce s hotovým lístkovým cestom
- Recepty s hotovým lístkovým cestom bez droždia
- Domáca baklava
- Maďarský tvarohový koláč
- Závin s mäsom a kapustou
- Kučery s paradajkami a petržlenovou vňaťou
- Recepty s hotovým lístkovým cestom
- Koláče s vajcami a zelenou cibuľkou
- Nafúknuté srdce s cukrom a orechmi
- Koláč s kiwi vo vajíčkovo-kyslej smotane sladkej plnky
- Jablkový koláč za 30 minút
Pri všetkých našich receptoch musí byť hotové lístkové cesto najskôr rozmrazené. Anna Eloviková, kuchárka a výskumníčka v oblasti gastronómie, nám prezradila, ako s týmto cestom pracuje.
Ako rozmraziť lístkové cesto
Cesto je najlepšie rozmraziť v chladničke. Vyberte ho z mrazničky, odstráňte obal a vložte do chladničky. Ak necháte cesto v obale, vo vnútri sa vytvorí kondenzát. Cesto to navlhčí a to by sa nemalo dovoliť. Čas rozmrazovania nájdete na obale.
Cesto môžete rozmraziť pri izbovej teplote. Vyberte ho z mrazničky, rozrežte obal, otvorte na stole a nechajte tak. Potom sa rozmrazené cesto nebude na nič lepiť.
Ak sa zmrazené vrstvy neoddelia, znamená to, že cesto nebolo správne skladované. Položte ho na stôl v jednom kuse a keď sa roztopí, opatrne ho oddeľte. Kuchyňa by nemala byť príliš horúca; cesto rozmrazujte mimo radiátorov a rúry. Pri teplotách nad 25 °C cesto pri pečení na povrchu výrobku vyschne a popraská.
Vlastnosti práce s hotovým lístkovým cestom
S cestom začnite pracovať, keď je úplne rozmrazené a dostatočne mäkké, ale stále studené.
Ak je potrebné cesto vyvaľkať, poprášte stôl múkou. Urobte to striktne jedným smerom, aby ste zachovali textúru. Surové lístkové cesto treba vždy krájať len tým najostrejším a najtenším nožom, aby sa vrstvy nepokrčili a „nezapečatili“, v tomto prípade sa pri pečení nedajú otvoriť a cesto stratí vzdušnosť.
Recepty s hotovým lístkovým cestom bez droždia
Hotové lístkové cesto bez droždia obsahuje viac oleja, a teda kalórií (v priemere 454 kcal na 100 g) ako lístkové cesto. Po upečení je viac šupinatý, krehký a chrumkavý. Chuť tohto cesta je neutrálnejšia ako chuť kysnutého cesta. Jeho výhodou je, že na rozdiel od kvásku nevyžaduje čas kysnutia, čo znamená, že v tejto fáze ušetríte čas.
Domáca baklava
Baklava, alebo ako sa jej tiež hovorí – baklava (z mongolského baγla – zabaliť) je sladké pečivo z lístkového cesta alebo filového cesta, najčastejšie s vlašskými orechmi alebo pistáciami, bohato namočené v cukre alebo medovom sirupe.
Tí, ktorí často robia domácu baklavu z lístkového cesta, ju odporúčajú ihneď nakrájať na kosoštvorce: vrstvy cesta sa tak rýchlejšie upečú a lepšie sa otvárajú, len neprerežte všetky vrstvy až na dno formy, aby sa plnka neprerezala vytečie a začne horieť.
Domáca baklava
Na prípravu 12-14 malých sladkých diamantov potrebujete:
- hotové lístkové cesto bez droždia – 800 g
- rozpustené maslo – 100 g
- žĺtok – 1 ks.
- múku na vyvaľkanie cesta
Na plnenie:
- med – 250 g
- cukor – 100 g
Na náplň:
- lúpané vlašské orechy – 2 šálky
- práškový cukor – 1 polievková lyžica. l.
- mletá škorica – 1 lyžička.
- Na náplň nasekáme vlašské orechy a zmiešame s práškovým cukrom a škoricou.
- Na stole posypanom múkou vyvaľkáme pripravené cesto veľmi tenko a nakrájame na vrstvy podľa veľkosti formy, v ktorej sa bude baklava piecť.
- Do vymastenej zapekacej misy dáme 2 vrstvy cesta na seba, každú vymastíme maslom. Plnku nanesieme v tenkej vrstve, prikryjeme ďalšou vrstvou a opäť natrieme plnkou.
- Pokračujte vo vrstvení cesta a plnení, kým sa vám neminú suroviny. Horná vrstva by mala byť vyrobená z cesta. Namažte ho žĺtkom.
- Rúru predhrejeme na 180°C. Baklavu nakrájajte na malé kosoštvorce a pečte 40-45 minút. kým sa nevytvorí zlatá kôrka.
- Medzitým si pripravíme plnku. Prevarte 80 ml vody, rozpustite v nej cukor a varte 5 minút. Pridajte med a varte za stáleho miešania ďalších 8 minút. Baklavu vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť. Nakrájajte na kúsky pozdĺž označených rezov. Zalejeme medovou zmesou a necháme 7-8 hodín pri izbovej teplote, kým sa baklava dobre nenamočí.
Maďarský tvarohový koláč
Toto pečivo nazývame „maďarský tvarohový koláč“ a samotní Maďari ho nazývajú „turos taska“, teda „uzol“.
Niektoré kulinárske zdroje odporúčajú pripravovať maďarské tvarohové koláče z lístkového cesta, my sme si však vybrali chrumkavý, bez kvasníc. Plnka z tvarohu s vyšľahanými bielkami by mala byť jemná, doslova sa rozplývať v ústach. A nezabudnite do náplne pridať citrónovú kôru bez toho, maďarský tvarohový koláč nemožno považovať za maďarský.
Ak sa náplň ukáže ako tekutá, môžete pridať trochu kukuričného škrobu alebo bežnej pšeničnej múky (nie viac ako 1 polievková lyžica).
Maďarský tvarohový koláč
Na prípravu 8-10 tvarohových koláčov potrebujete:
hotové lístkové cesto bez droždia – 400 g nízkotučného tvarohu – 300 g vajec kategórie C1 – 2 ks. cukor – 100 g citrón – 1 ks. vaječné biele – 2 ks. múku na vyvaľkanie cesta, práškový cukor na posypanie
- Na prípravu plnky pretrieme tvaroh cez jemné sitko. Ak je príliš vlhká, položte ju na kúsok gázy, zloženú na štyri časti, zviažte ju vo forme uzla a umiestnite ju pod tlak na 2-3 hodiny.
- Vajcia na plnenie šľahajte mixérom s cukrom, kým sa nedosiahne nadýchaná hmota homogénnej konzistencie. Spojíme s tvarohom a dôkladne premiešame.
- Pomocou jemného strúhadla odstráňte kôru z citróna a pridajte ho do zmesi vaječného tvarohu.
- Z bielkov vyšľaháme mixérom tuhý sneh. Pridajte do tvarohovej plnky a rýchlo premiešajte. Konzistencia náplne by mala pripomínať hustú kyslú smotanu.
- Cesto rozvaľkáme na múkou posypanej doske na vrstvu hrubú 5-7 mm a nakrájame na štvorce so stranou 10 cm.
- Do stredu každého dáme trochu plnky a konce prekryjeme. Nechajte pôsobiť 15 minút.
- Rúru predhrejeme na 200°C. Maďarské cheesecaky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry na 15-20 minút. Necháme mierne vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Závin s mäsom a kapustou
Prečo sa neodpútame od tradície a neurobíme štrúdľu s mäsom?! Hotové lístkové cesto bez droždia sa harmonicky spája s mäsovou náplňou a dodáva závinu obzvlášť príjemnú chrumkavú textúru. Roládu nebaľte príliš tesne, aby cesto ukázalo všetky svoje vrstvy.
Namiesto savojskej kapusty môžete použiť mladú bielu kapustu alebo aj čínsku kapustu. Ak vám jahňacie nechutí, vezmite si hovädziu dužinu s tukom. Nech je to napríklad lacná hruď. Pridajte do mletého mäsa viac zelených podľa vašej chuti.
Závin s mäsom a kapustou
Na prípravu 1 štrúdle potrebujete:
hotové lístkové cesto bez droždia – 250 g kapusty – 1 hlávka cibule – 1 ks. cesnak – 1 strúčik masla – 30 g petržlen – 100 g tymian – 10 vetvičiek majoránky – 10 vetvičiek jahňacej dužiny – 500 g vajec – 1 ks. múka na vyvaľkanie cesta žĺtok – 1 ks. mlieko – 1 polievková lyžica. l. soľ, čerstvo mleté biele korenie
- Na naplnenie závinu oddeľte 4 najväčšie listy od hlávky kapusty. Naplňte hrniec s objemom najmenej 3 litre vodou a priveďte do varu. Pridajte trochu soli. Listy kapusty vložte do vody a varte 3 minúty. Vložte do cedníka a opláchnite studenou vodou.
- Zvyšné listy kapusty nakrájajte na pásiky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na malej panvici rozohrejeme maslo a za stáleho miešania opražíme pripravenú zeleninu na plnku. Necháme vychladnúť.
- Petržlen, tymian a majorán umyjeme a osušíme. Z konárov odstráňte listy a nasekajte ich nadrobno. Mäso prejdite cez mlynček na mäso s jemnou mriežkou. Kapustu nakrájame nadrobno.
- K mäsu pridáme vajíčko, korenisté bylinky, nasekanú kapustu a cibuľku opraženú s cesnakom. Dochutíme soľou a korením. Miešajte.
- Lístkové cesto rozvaľkajte na stole na tenkú vrstvu. Navrch poukladajte listy savojskej kapusty a položte jahňaciu plnku s bylinkami a zeleninou.
- Cesto s mäsovou plnkou opatrne zvinieme do rolády. Okraje spojte a pritlačte. Zľahka vyšľaháme žĺtka s mliekom. Vzniknutou zmesou namažte závin.
- Rúru predhrejeme na 180°C. Mäsovú štrúdľu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry na 30-40 minút. Pred podávaním necháme mierne vychladnúť.
Kučery s paradajkami a petržlenovou vňaťou
Tieto kučery sa dajú ľahko odlomiť a zjesť ich s polievkou alebo zeleným šalátom s olivovým olejom a balzamikovým octom.
Chuť tohto koláča nezávisí od kvality paradajok. nemusia byť letné. Hlavné je nezabudnúť ich olúpať, nahrubo nasekať a zmiešať so soľou, korením… a cukrom. To posledné robí chuť paradajok bohatšou.
Kučery s paradajkami a petržlenovou vňaťou
Na prípravu 1 koláča s priemerom 15-18 cm potrebujete:
- maslo na vymastenie panvice
- hotové lístkové cesto bez droždia – 250 g
- stredný zväzok petržlenu – 1 ks.
- 4-6 cherry paradajok alebo 1 stredná paradajka
- ruský syr – 50 g
- olivový olej – 1 lyžička.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Rúru predhrejeme na 180°C. Okrúhlu keramickú formu na pečenie (priemer 15-18 cm) vymastíme maslom.
- Na plnku umyjeme petržlenovú vňať a paradajky a osušíme. Listy petržlenu nasekajte nožom nadrobno a vložte do malej misky. Čerešňu nakrájajte na štvrtiny a ak je paradajka veľká, potom na kocky. Syr nastrúhame.
- Vrstvu cesta rozvaľkajte a rukami ju trochu roztiahnite tak, aby bola obdĺžniková. Na cesto rovnomerne rozotrite syr, potom petržlenovú vňať a paradajky. Plnku pokvapkáme olivovým olejom, korením a mierne posolíme (soľ bude pridaná zo syra). Zvinúť do rolády: mala by byť dosť hustá. Cesto po okrajoch rolády dobre utlačíme, aby plnka nevypadla.
- Rolku je potrebné rozrezať na 7-8 kusov (približne na rovnakú hrúbku 3-4 cm). Potom preneste kúsky rolky do panvice a položte ich reznou stranou nahor. Jeden kus v strede a zvyšok rozmiestnite okolo, ako okvetné lístky.
- Koláč pečieme 20 minút. Podávajte teplé.
Recepty s hotovým lístkovým cestom
Kváskové cesto nemá veľmi vysoké vrstvenie (spolu až 30 vrstiev), ale to nie je jeho sila. Je mäkký, menej kalorický (v priemere 245 kcal na 100 g) a dobre expanduje, keď stúpa. Mnoho ľudí verí, že je lepšie použiť na ľahké koláče, ale s týmto tvrdením nesúhlasíme. Výborne sa k nemu hodí aj sladké pečivo.
Koláče s vajcami a zelenou cibuľkou
Varené vajcia a zelená cibuľa sú rokmi overenou kombináciou. Skúste ale klasiku trochu spestriť. Použite tri druhy cibule: zelenú, cibuľovú a pórovú (bielu časť a 2-3 cm zelenej). Všetka zelenina…