K receptu
Ak máte radi pálivé omáčky, potom je táto pochúťka dokonalým doplnkom k vašim jedlám. Pikantnosť tohto prípravku na zimu si môžete upraviť podľa chuti. Tento recept má jemnú štipľavosť, ak chcete mať omáčku pálivejšiu, použite buď odrody čerstvej papriky s vysokým obsahom kapsaicínu, alebo pri varení pridajte mletú červenú feferónku.
zložitosť: priemer Kalórie: 83,55 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 3 hodiny Použité: 2,33 g/0,33 g/18,39PrázdneINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1 kg uhoriek 300 g cibule 250 g sladkej papriky 2 čili papričky 1 polievková lyžica. l. biele horčičné semienka 120 ml jablčný ocot 6% 100 g cukru 20 g soli Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetku zeleninu. Uhorky, sladkú a štipľavú papriku umyte a osušte papierovými utierkami. Odstráňte stopku a semená z papriky. Cibuľu ošúpeme. Rozdrvte na kocky alebo prúžky.
Krok 2
Do hrnca s hrubým dnom nalejte jablčný ocot, pridajte horčičné semienka, soľ a cukor. Na miernom ohni za stáleho miešania priveďte do varu, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia.
Krok 3
Pridajte všetku nakrájanú zeleninu do hrnca s octom. Varte asi 15 minút za občasného miešania. Dávajte pozor, aby sa zelenina nezmenila na kašu.
Krok 4
Ochutnajte hotovú omáčku, možno budete musieť pridať soľ alebo cukor alebo pridať nejaké korenie. Ak ste so všetkým spokojní, nalejte hotovú pochúťku do sterilných pohárov, zatvorte vyvarenými viečkami a zabaľte do uteráka. Poháre nechajte pri izbovej teplote, kým úplne nevychladnú.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na prípravu uhorkovej chuti sa snažte nakrájať všetky ingrediencie rovnako. Krájanie môže byť buď tenké prúžky alebo malé kocky. Na slamky použite rezač zeleniny, bežný strúhadlo nebude fungovať.
MIMOchodom
Aby bola omáčka chutná a krásna, použite v produktoch kontrastné farby – chilli papričky môžu byť červené a sladká paprika napríklad oranžová alebo žltá.