Plátky broskyňového džemu
K receptu
Každý môže urobiť broskyňový džem v plátkoch na zimu, aj keď v tejto veci neexistujú žiadne skutočné skúsenosti. Hlavná vec je vybrať ovocie, ktoré nie je príliš veľké, silné, ale úplne zrelé. Podľa tohto receptu sú broskyne olúpané: myslíme si, že takto to bude chutnejšie. Džem sa pripravuje v niekoľkých fázach, po každej je dlhý odpočinok. Vďaka tomu si plátky broskyne dokonale zachovajú svoj tvar a sú „jantárové“: zlaté, priesvitné. Tento džem je dobré podávať na stole v čistej forme bez pridania.
zložitosť: ľahko Kalórie: 284,91 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 30 min Pridať. čas: 48 h Použité: 0,91 g/0,10 g/71,14VarenieKonzervovanieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 3 PORCIEbroskyne – 1,5 kg cukor – 900 g štvrtky citróna Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Suroviny na broskyňový džem si pripravíme na plátky. Ovocie umyte. Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu. Ponorte do nej broskyne na 30 sekúnd a potom preložte do cedníka.
Krok 2
Broskyne ošúpeme. Každé ovocie nakrájajte na polovicu a odstráňte semená. Dužinu broskyne nakrájame na malé plátky. Vložte do širokej smaltovanej panvice alebo umývadla.
Krok 3
Pripravené broskyne posypeme cukrom. Prikryte zloženou gázou alebo čistou utierkou. Nechajte 4 hodiny pri izbovej teplote. Broskyne by mali dať šťavu.
Krok 4
Nádobu s broskyňami v cukre pretrepte tak, aby bola rovnomerne rozložená. Dajte na mierny oheň a za veľmi opatrného miešania priveďte do varu.
Krok 5
Odstráňte panvicu s broskyňami z ohňa. Necháme úplne vychladnúť. Znova položte na oheň a priveďte do varu. Varte 5 minút. Odstráňte z tepla a nechajte úplne vychladnúť.
Krok 6
Po tretíkrát privedieme džem do varu. Varte na strednom ohni 10 minút, za občasného potrasenia panvicou. Nalejte citrónovú šťavu. Varte ďalších 5 minút.
Krok 7
Horúci broskyňový džem nalejte na plátky do suchých sterilizovaných pohárov a zviňte viečka.
Krok 8
Otočte poháre s broskyňovým džemom na dvojitú utierku a nechajte úplne vychladnúť.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Podľa receptu na broskyňový džem sa džem pripravuje z marhúľ, stredne veľkých nektáriniek alebo marhúľ. O tom, či tieto plody ošúpete alebo nie, sa rozhodnete vy.
MIMOchodom
Broskyňový džem môžeme ochutiť pridaním kôry z jedného citróna nakrájanej na pásiky. Stačí ho odstrániť veľmi tenko, pričom sa snažte nedotknúť bielej vrstvy pod ním, inak bude mať sirup horkú chuť.