K receptu
Plátky paradajok s cibuľou, uložené v pohároch na zimu, sú vynikajúcim občerstvením pre všetky príležitosti v živote! Recept sa, samozrejme, nedá nazvať super jednoduchým (varenie marinády, sterilizácia), ale výsledok rozhodne stojí za námahu. Len si predstavte, aké pekné je v zime otvoriť pohár, dať jeho obsah do šalátovej misy a vdychovať nádhernú korenistú vôňu nakladanej zeleniny! Čo sa týka chuti týchto paradajok, je naozaj vynikajúca – svetlá, s charakteristickými sviežimi tónmi. Vo všeobecnosti nepochybujeme o tom, že keď ste raz pripravili paradajky a cibuľu podľa nášho receptu, budete to robiť znova a znova.
zložitosť: ľahko Kalórie: 48,30 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 40 min Použité: 1,62 g/0,23 g/10,29PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍparadajky – 700–800 pohánková cibuľa – 200 g cesnak – 3 strúčiky feferónky – 1/3 malého struku petržlenová vňať – 2 vetvičky bobkový list – 1 ks čierne korenie – 4 ks pitná voda – 200 ml cukor – 1 polievková lyžica. l.soľ – 1 polievková lyžica. l stolový ocot 9% – 1 polievková lyžica. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si poháre a viečka na paradajky a cibuľu. Umyte ich jedlou sódou alebo odmasťovačom a potom ich sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Nechajte vyschnúť.
Krok 2
Pripravte si ingrediencie. Paradajky umyte a osušte. Základy stoniek vyrežte ostrým nožom. Ovocie nakrájajte na veľké plátky (každá paradajka asi na 8 kusov).
Krok 3
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Ošúpte strúčiky cesnaku. Nakrájajte štipľavú papriku. Petržlenovú vňať umyjeme, dobre osušíme a otrháme z konárov listy. Jemne nakrájajte.
Krok 4
Do pripravených pohárov rozložte cesnak, feferónku, petržlenovú vňať, zrnká čierneho korenia a kúsky bobkového listu. Navrstvíme plátky paradajok a kolieska cibule.
Krok 5
Pripravte marinádu na paradajky. Nalejte vodu do naberačky alebo malého hrnca. Pridajte soľ a cukor. Na prudkom ohni priveďte do varu. Nalejte ocot a premiešajte.
Krok 6
Paradajky s cibuľou opatrne polejeme horúcou marinádou, aby sa poháre neroztrhli. Zakryte viečkami. Do veľkého širokého hrnca (asi do tretiny výšky) nalejte vodu a priveďte ju do varu.
Krok 7
Opatrne vložte starý hrubý uterák na dno hrnca s vriacou vodou. Položte naň poháre s paradajkami a pollitrové poháre sterilizujte 10 minút, litrové 15 minút.
Krok 8
Odstráňte plechovky paradajok a cibule z panvice a zrolujte ich. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Na prípravu tohto receptu sú vhodné zrelé, ale silné, mäsité paradajky. Po krájaní na plátky si lepšie zachovajú tvar a textúra bude príjemnejšia.
MIMOchodom
Je na vás, aby ste sa rozhodli, či dáte feferónku na plátky a cibuľu alebo nie. Ak máte radšej jemnejšiu chuť, vyhnite sa takejto horkej prísade.