Prírodné sladkosti: ako nahradiť sladkosti čajom na chudnutie počas sezóny bikín
Úplne sa vzdať sladkostí nie je pre mnohých ľahká úloha. A radikálne zmeny zvyčajne prinášajú len stres a minimálne výhody. Dobrá správa: sladkosti nemusíte zo svojho života odstrániť, ale nahraďte ich alternatívou.
O čom budeme hovoriť v článku:Prečo tak túžime po sladkostiach Prečo sa oplatí znížiť našu spotrebu sladkostí Ako nahradiť sladkosti Recepty na prírodné sladkosti Cukríky zo sušeného ovocia a orechov Cukríky zo sušeného ovocia a orechov v čokoláde Cukríky zo sušeného ovocia a orechov v čokoláde Ovocné marshmallows Jahody tmavé čokoláda
Prečo tak veľmi túžime po sladkostiach?
Ak ste sa už niekoľkokrát pokúšali vzdať sladkostí, no nepodarilo sa vám to alebo si svoj život bez obľúbeného koláča neviete predstaviť, je to normálne. Náš mozog je takto navrhnutý. Sladké jedlá zdvihnú vašu náladu a podporujú produkciu dopamínu, hormónu zodpovedného za potešenie.
Aj naši predkovia si všimli, že sladké jedlo je nielen chutné, ale s najväčšou pravdepodobnosťou aj bezpečné. A horkosť môže byť znakom nezrelého alebo jedovatého ovocia. Plus cukor v akejkoľvek forme (aj fruktóza) je výborným zdrojom sacharidov, a teda aj energie. Výhody sú zrejmé, ale nie je to také jednoduché.
Prečo by ste mali obmedziť sladkosti
S rozvojom potravinárskeho priemyslu sa zmenilo aj naše jedlo. Stala sa výživnejšou, kalorickejšou a chutnejšou. Z veľkej časti kvôli prísadám vrátane cukru. Nachádza sa aj v sušienkach, čo je logické a očakávané, a v priemyselných omáčkach a v konzervovanej zelenine. Áno, aj v obyčajnom bielom pečive.
Cukor má pozitívny vplyv na chuť, trvanlivosť potravín a ich štruktúru. Zároveň však zvyšuje jeho obsah kalórií. Bez toho, aby sme o tom sami vedeli, sa prejedáme. Nadbytok glukózy zvyšuje riziko obezity, cukrovky a vysokého cholesterolu. Sladké jedlá zároveň dobre nezasýtia. Áno, z jedenia koláča pociťujeme potešenie, prichádza s ním falošný pocit sýtosti, ktorý však rovnako rýchlo zmizne. A hlad sa čoskoro vráti.
Moderné zdravotnícke organizácie sa obávajú toho, koľko cukru je prítomné v najbežnejších potravinách. Kým sa recepty nezmenia, budete sa musieť o seba postarať. Preto WHO odporúča znížiť spotrebu cukru na 10 % celkovej spotreby energie. Ideálne do 5 %. Dobrou správou je, že voľné cukry nezahŕňajú tie, ktoré sa nachádzajú v čerstvej zelenine a ovocí. Pokiaľ budete jesť tieto potraviny vcelku a nepripravovať si smoothies alebo džúsy. Tak toto je prvá vec, na ktorú treba myslieť, keď treba zmeniť jedálniček a nájsť zdravú alternatívu dezertov.
Ako nahradiť sladkosti
Ovocie – ideálna náhrada sladkostí. Rastlinná strava môže tvoriť až polovicu stravy dospelého človeka. Plody sú dobré, pretože obsahujú vlákninu. Spomaľuje vstrebávanie uhľohydrátov a zabraňuje náhlym skokom cukru v krvi.
Sušené ovocie a ovocné lupienky – ide o rovnaké ovocie, ale bez výraznejšej vlhkosti. Vďaka sušeniu plody dlhšie vydržia. Chuť sa mení, sladkosť sa stáva intenzívnejšou. Vláknina, vitamíny a minerály zostávajú, to znamená, že výhody ovocia sú zachované. Na uspokojenie chuti dopriať si niečo sladké väčšinou stačí malá hrsť sušeného ovocia.
Orechy Majú vysokú energetickú hodnotu a sú sýtejšie ako akékoľvek sušienky z obchodu. Obsahujú veľa zdravých mastných kyselín, bielkovín, kyseliny listovej a vlákniny. Čiastočne môžu orechy nahradiť mäso v strave. A tiež chutné na občerstvenie.
Domáce sladkosti s čistými ingredienciami. Život bez cukru je úplne nemožný. A takéto gastronomické obete nie sú potrebné. Je v poriadku, ak si z času na čas vychutnáte svoje obľúbené dezerty. Ale ak je to možné, skúste si ich vyrobiť sami pomocou receptov s minimálnym prídavkom cukru. Takto môžete lepšie sledovať svoj jedálniček.
Recepty na prírodné cukríky
Cukríky zo sušeného ovocia a orechov
To, čo robí tento dezert atraktívnym, je nielen jeho zloženie, ale aj jednoduchosť prípravy. Položiť na stôl niečo chutné a krásne vám zaberie len pol hodinu.
Cukríky zo sušeného ovocia a orechov
30 minút
24 porcií
Na prípravu potrebujete:
- mäkké sušené datle – 100 g
- sušené marhule – 50 g
- veľké svetlé hrozienka – 100 g
- kokosové vločky – 0,5 šálky
- vlašské orechy – 100 g
- kakaový prášok – 1 lyžička.
- med – 1–3 polievkové lyžice. l.
- rastlinný olej
- Pripravte si cukrovinkový základ. Sušené marhule a hrozienka (a datle, ak sú suché) namočte na 15 minút do teplej vody. Scedíme v cedníku a vysušíme. Všetko sušené ovocie nakrájajte na malé kúsky a rozdrvte v mixéri alebo mažiari na pastu spolu s medom, ak ho používate.
- V mixéri pomelieme orechy s kakaovým práškom čo najjemnejšie. Výslednú orechovú „múku“ zmiešajte so sušeným ovocím, kým zmes nebude mať homogénnu konzistenciu.
- Plytkú obdĺžnikovú nádobu vymastíme olejom. S mokrými rukami alebo v tenkých gumených (chirurgických) rukaviciach vložte výslednú hmotu do tejto nádoby a uhlaďte ju. Posypeme sušeným kokosom a vtlačíme na povrch. Vrstvu nakrájajte na malé kosoštvorcové tvary a vložte cukríky do chladničky aspoň na 30 minút.
MIMOchodom
Rum môže urobiť tento dezert chutnejším. Ak vám to nevadí, namočte do nej sušené ovocie.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Med je dobrovoľný. Ak chcete znížiť kalórie, nepridávajte ho ani nič nenahrádzajte.
Raw Snickers
Snickers v tejto verzii je omnoho chutnejší a zdravší ako originál. Má veľa dobrých ingrediencií a takmer žiadny pridaný cukor. V prípade potreby je možné uvedené množstvo sladidiel znížiť.
Raw Snickers
45 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
Na náplň:
- kešu – 120 g
- kokosové mlieko – 100 ml
- med – 1–2 polievkové lyžice. l.
- vanilkový cukor – 1 lyžička.
- kokosový olej – 1 polievková lyžica. l.
Pre základňu:
- mandle alebo vlašské orechy – 100 g
- datle bez kôstky – 100 g
Na omáčku:
- arašidové maslo – 2 lyžice. l.
- arašidy – 2–3 polievkové lyžice. l.
- horká čokoláda – 30 g
- med – 1 polievková lyžica. l.
- kokosový olej – 0,5 lyžice. l.
- Ako základ rozmixujte datle a orechy v mixéri do hladka. Ak je zmes príliš hustá, pridajte 1–2 polievkové lyžice. l. vodou a dôkladne premiešajte. Zmes dáme do formy vystlanej potravinovou fóliou, uhladíme a dáme do mrazničky.
- Kešu oriešky namočíme na 3 hodiny do studenej vody. Vodu scedíme, orechy prepláchneme pod tečúcou vodou a vložíme do pohára ponorného mixéra. Pridáme med, vanilkový cukor, kokosové mlieko a kokosový olej a pomelieme. Umiestnite na panvicu na mrazenú základňu.
- Zmiešajte arašidové maslo, med a kokosový olej v miske a dôkladne premiešajte. Nalejeme na smotanovú plnku a posypeme arašidmi. Vložte do mrazničky na 2 hodiny.
- Zmrazené Snickers vyberte z panvice a opatrne nakrájajte. Roztopte čokoládu a ozdobte Snickers. Počkáme, kým čokoláda stuhne a podávame.
MIMOchodom
Vyberte si tmavú čokoládu s najvyšším obsahom kakaových produktov. Táto má menej cukru navyše.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Namiesto čokolády môžete cukríky posypať nasekanými orechmi.
Cukríky zo sušeného ovocia a orechov v čokoláde
Sladkosť datlí a sušených marhúľ v tomto domácom dezerte úspešne dopĺňa kyslosť citrusových plodov. Aby sa cukrovinky stali obľúbenými v rodine, nahraďte tvrdý likér v recepte rovnakým množstvom pomarančového džúsu.
Cukríky zo sušeného ovocia a orechov v čokoláde
30 minút
10 porcií
Na prípravu potrebujete:
- sušené datle – 200 g
- mäkké sušené marhule – 150 g
- zlaté hrozienka – 150 g
- lúpané vlašské orechy – 100 g
- kešu – 100 g
- šťavnatý pomaranč – 1 ks.
- koňak – 50–60 ml
- horká čokoláda (obsah kakaových bôbov najmenej 75%) – 200 g
- Pripravte všetko sušené ovocie. Dôkladne ich opláchnite tečúcou vodou a osušte na papierovej utierke. Jemne nakrájajte. Olúpané vlašské orechy a kešu nasekáme.
- Pomaranč dôkladne umyte kefkou. Opláchnite vriacou vodou a potom osušte papierovou utierkou. Na odstránenie kôry použite jemné strúhadlo. Pomaranč nakrájajte na polovice a z každej vytlačte šťavu.
- Nasekané sušené ovocie a nasekané orechy vložte do misky mixéra. Pridajte pomarančový džús a kôru, ako aj koňak. Brúsiť, kým sa nedosiahne hmota homogénnej konzistencie.
- Plech vystelieme papierom na pečenie. Pravidelne si namáčajte ruky studenou vodou a zo zmesi so sušeným ovocím tvarujte guľôčky veľkosti vlašského orecha. Položte ich na podnos.
- Čokoládu nasekajte alebo nalámte na sladkosti. Preložíme do naberačky a za stáleho miešania roztopíme v horúcom vodnom kúpeli alebo na miernom ohni. Odstráňte z tepla a ihneď použite na mrazenie cukríkov.
- Výsledné guľôčky položte na špáradlá a úplne namočte do čokolády. Cukríky položte na mriežku a nechajte polevu úplne stuhnúť.
MIMOchodom
Takmer každá ingrediencia v recepte má alternatívy: sušené marhule majú sušené slivky, kešu lieskové orechy, hrozienka figy, čokoláda kokosové vločky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Je lepšie skladovať dezert v chladničke a nie dlhšie ako 10 dní. Predtým, ako to urobíte, preneste cukríky do vzduchotesnej nádoby.
Vodové melónové lupienky
Vodný melón je sladký sám o sebe a nepotrebuje žiadne zvýrazňovače chuti. Ak si pripravíte takýto dezert, už nebudete chcieť od dobrôt nič iné.
Vodové melónové lupienky
24 hodín
10 porcií
Na prípravu potrebujete:
- zrelý melón – 5 kg
- Čistý melón nakrájajte na veľké plátky s hrúbkou 1 cm, úplne odstráňte šupku (zelenú a bielu časť).
- Plátky melónu pevne uložte na podnosy sušičky a sušte 24 hodín pri teplote 60 °C.–70 °C.
- Pripravené melónové lupienky skladujte na chladnom a suchom mieste v tesne uzavretej nádobe.
MIMOchodom
Experimentujte s odrodami vodného melónu, na varenie si vyberte ovocie so žltou a červenou dužinou, aby sa hranolky ukázali ako viacfarebné.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pre tých, ktorí sú zmätení semenami vo vodných melónoch, odporúčame odrody bez semien.
Ovocná pastilka
S týmto dezertom si budete musieť pohrať, ale celkovo je jednoduchý na prípravu. Hlavnou vecou je správne spracovať prísady a uistiť sa, že jablká počas predvarenia neprihoreli – veľmi to pokazí chuť.
Ovocná pastilka
1 hodina 40 minút
10 porcií
Na prípravu potrebujete:
- jablká – 1,1 kg
- bobule (jahody, ríbezle, čerešne) – 350 g
- citrónová šťava – 1-2 lyžice. l.
- Jablká ošúpeme a zbavíme jadierok, nakrájame na veľké plátky a vložíme do hrubostennej panvice.
- Pridajte trochu vody (tak, aby pokrývala dno o pár centimetrov), panvicu prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni, kým plátky úplne nezmäknú a takmer sa nezmenia na pyré. Bude to trvať 20 – 40 minút v závislosti od druhu jablka. Dbajte na to, aby jablká neprihoreli, počas procesu môžete po troškách pridávať vodu.
- Prepasírujte bobule cez jemné sito.
- Vložte jablká do misky mixéra, pridajte k nim bobuľové pyré a všetko spolu nakrájajte. Ak objem mixéra nestačí, stačí ovocnú zmes dôkladne rozdrviť drvičom, aby neboli veľké kúsky.
- Vráťte panvicu s jablkovou omáčkou na sporák. Varte bez pokrievky a za stáleho miešania do konzistencie podobnej marmeláde. Bude to trvať asi 40 minút.
- 5 minút pred dovarením ochutíme pyré a podľa chuti pridáme citrónovú šťavu. Upozorňujeme, že po…