Slávky na panvici: všetko, čo potrebujete vedieť, plus 8 veľmi chutných jedál

Slávky na panvici: všetko, čo potrebujete vedieť, plus 8 chutných jedál

Slávky na panvici: všetko, čo potrebujete vedieť, plus 8 veľmi chutných jedál

Slávky nie sú pre nás najznámejším produktom, hoci ich možno nájsť v každom supermarkete už asi tridsať rokov. Samozrejme, najchutnejšie mušle sú tie, ktoré sú práve vylovené z mora a následne uvarené v škrupinách vo veľkom hrnci na otvorenom ohni. Ale dobre, mrazené sú tiež skvelé jedlo. A už vyčistené! Poďme sa porozprávať o tom, ako variť mušle na panvici. Je to jednoduché a rýchle. A je to rozmanité – ak ho varíte s rôznymi omáčkami.

Mušle v paradajkovej omáčkeMušle v smotanovej cesnakovej omáčke na panvici Ošúpané mušle na panvici s hubamiMušle s cibuľou na panvici Ryža s mušľami na panvici Mušle na panvici s kyslou smotanou Mušle so zeleninou na panviciMušle so syrom na panvici Mušle v paradajkovej omáčkeMušle v smotanovej cesnakovej omáčke na panvici

Čo si prečítať v článku:

  • Ako určiť kvalitu mušlí
  • Ako vyčistiť čerstvé mušle, aby ste ich uvarili na panvici
  • Mám rozmrazovať mušle alebo nie?
  • Ako dlho variť mušle na panvici
  • Aké omáčky môžete použiť na varenie mušlí na panvici?
  • S akými koreninami variť mušle na panvici?
  • Mušle v smotanovej cesnakovej omáčke na panvici
  • Ošúpané mušle na panvici s hubami
  • Mušle s cibuľou na panvici
  • Ryža s mušľami na panvici
  • Mušle na panvici s kyslou smotanou
  • Mušle so zeleninou na panvici
  • Mušle so syrom na panvici
  • Mušle v paradajkovej omáčke

Ako určiť kvalitu mušlí

Ak kupujete čerstvé mušle – teda živé – ulity by mali byť uzavreté alebo reagovať na vyrušenie (napríklad môžete zaklopať na ulitu) okamžitým uzavretím. Ak je umývadlo otvorené a nedá sa zavrieť, vyhoďte mušle: je mŕtva a nie je vhodná na jedenie.

Mrazené mušle sa predávajú s celými škrupinami, polovičnými škrupinami alebo úplne vylúpané. Vo všetkých prípadoch sú mušle balené v priehľadnom plaste. Ak vo vnútri balenia uvidíte sneh, nekupujte ho. Produkt bol rozmrazený a znovu zmrazený, možno aj viackrát. Chuť a textúra sa v dôsledku toho pravdepodobne výrazne zníži.

Ako vyčistiť čerstvé mušle, aby ste ich uvarili na panvici

Mušle sú často pokryté pieskom, takže prvým krokom je umyť ich, najlepšie kefou. Medzi chlopňami škrupiny často vyčnieva takzvaný byssus (v kulinárskom svete sa nazýva „brada“) – silné bielkovinové vlákna, ktoré mäkkýš vylučuje, aby sa prichytil k povrchu. Nie je ťažké ho odstrániť – musíte niť zhromaždiť do zväzku a držať ho medzi prstom a čepeľou noža a prudko potiahnuť proti rastu nití. Potom môžu byť mušle varené.

Slávky často medzi ventilmi vyčnievajú „brady“ - silné proteínové vlákna, ktoré mäkkýš vylučuje, aby sa pripojil k povrchu. Pred varením je potrebné fúzy opatrne odstrániť.
Slávky často majú medzi ventilmi vyčnievajúce „fúzy“ – silné proteínové vlákna, ktoré mäkkýš vylučuje, aby sa pripojil k povrchu. Pred varením je potrebné fúzy opatrne odstrániť.

Mám rozmrazovať mušle alebo nie?

Musím mušle rozmraziť, aby som ich uvaril na panvici? Na baleniach mrazených mušlí (ako aj iných morských plodov) sa často uvádza: „Nevyžadovať rozmrazovanie. V skutočnosti je celkom možné hodiť mušle do ľadovej panvice priamo z mrazničky. Rozmrazia sa v horúcej omáčke za pár minút. To ale výrazne zhoršuje chuť omáčky. V mušľách je veľa vody a najčastejšie výrazne zapácha z mrazničky (táto špecifická vôňa preniká aj cez vrecko). Takže mušle budú oveľa chutnejšie, ak sa najskôr rozmrazia.

Mrazené mušle obsahujú pomerne veľa vody so špecifickým zápachom. Preto je lepšie ich rozmraziť: bude to chutnejšie.
Mrazené mušle obsahujú pomerne veľa vody so špecifickým zápachom. Preto je lepšie ich rozmraziť: bude to chutnejšie.

Existujú dva dobré spôsoby, ako to urobiť:

  1. Ak máte veľa času, vložte mušle z vrecka do cedníka, vložte ho do misky, zakryte celú štruktúru fóliou a vložte ju do chladničky. Pomaly rozmrazené mušle nebudú chutiť takmer inak ako čerstvé.
  2. Ak máte málo času, nalejte do misky veľmi studenú vodu, pridajte veľkú hrsť soli a miešajte, kým sa soľ nerozpustí. Mušle z vrecka vložíme do osolenej vody. Rozmrazia sa do 10-15 minút.

Metódy rozmrazovania mušlí pri izbovej teplote alebo ešte viac v mikrovlnnej rúre sú zlé, nepoužívajte ich.

Ako dlho variť mušle na panvici

Ak sú mušle čerstvé a v škrupine, trvá to len toľko času, kým sa škrupiny otvoria z tepla (zvyčajne je to asi 5 minút) + ďalších pár minút, kým sa dobre premiešajú s omáčkou.

Mrazené mušle boli pred balením uvarené, čo znamená, že sú už hotové. A vašou úlohou je zohriať ich na panvici, aby sa mušle neprepiekli a nepremenili z jemnej krémovej na gumovú. To si nevyžaduje viac ako 3 minúty, teplo by malo byť mierne.

3 minúty – toľko potrebujú mušle na panvici, aby sa uvarili a nezhustli
3 minúty – toľko potrebujú mušle na panvici, aby sa uvarili a nezhustli

Aké omáčky môžete použiť na varenie mušlí na panvici?

Slávky majú pomerne jasnú chuť, takže omáčka pre nich môže byť jemná alebo pikantná. Tu je niekoľko odporúčaní:

  • krémová omáčka s cesnakom a bylinkami;
  • smotanová syrová omáčka (ako je modrý syr);
  • paradajková omáčka s cesnakom a bylinkami;
  • zeleninová omáčka s korením (napríklad kari);
  • omáčka na báze suchého bieleho vína s cesnakom a bylinkami;
  • mliečna omáčka so syrom alebo korením (napríklad bešamel s mozzarellou);
  • hubová omáčka.

Ak sa mušle očistia, hodia sa k nim husté omáčky s prídavnými prísadami (šampiňóny, zelenina, slanina). Ak sú mušle v škrupinách, je lepšie nepreťažovať omáčku, mala by byť dostatočne tekutá, aby ľahko prenikla do škrupín.

Omáčka je kráľom v každom recepte na mušle. Z tohto dôvodu je niekedy také ťažké vybrať požadovanú chuť.
Omáčka je kráľom v každom recepte na mušle. Z tohto dôvodu je niekedy také ťažké vybrať požadovanú chuť.

S akými koreninami variť mušle na panvici?

V prvom rade sa do mušlí žiada cesnak a bylinky (tymián, petržlen, bazalka). Ak pripravujete omáčku na báze vína, paradajok alebo oleja, môžete pridať sójovú alebo ustricovú omáčku: dobre sa k sebe hodia. Do krémových omáčok určite pridajte čerstvé čierne alebo biele korenie z mlynčeka a tiež trochu muškátového orieška. Do zeleninových omáčok sú vhodné zmesi korenia ako kari, garam masala, khmeli-suneli a pod.

Ako jesť mušle

Čerstvé mušle v škrupinách sa zvyčajne jedia rukami a veľmi špecifickým spôsobom. Prvá mušľa sa vyberie zo škrupiny vidličkou alebo lyžičkou. Potom sa zostávajúce pripevnené ventily použijú ako pinzeta na odstránenie iných mäkkýšov z ulít.

Použite klapky na mušle ako pinzetu – je to pohodlné: príjemný stredomorský rituál stolovania s mušľami
Použite klapky na mušle ako pinzetu – je to pohodlné: príjemný stredomorský rituál stolovania s mušľami

Omáčka sa konzumuje lyžičkou alebo namáča do chleba.

Pre veľké mušle na polovičnej škrupine možno budete potrebovať malý nôž na odrezanie svaloviny od škrupiny.

Ak sú mušle olúpané, jedzte ich ako každé iné bežné jedlo.

Recepty

Mušle v smotanovej cesnakovej omáčke na panvici

Mušle v smotanovej cesnakovej omáčke na panvici
Mušle v smotanovej cesnakovej omáčke na panvici

Slávky v smotanovej cesnakovej omáčke sú klasikou žánru. Takto môžete uvariť aj ošúpané mušle, najlepšie však chutia v celých škrupinách alebo aspoň v poloviciach (tie budú aj mrazené). Aby ste si mali do čoho namáčať lahodnú omáčku, slávky určite podávajte s plátkami „vidieckeho“ kváskového chleba opečeného v hriankovači alebo na panvici.

3–4 porcie

  • 1 kg čerstvých mušlí v škrupinách
  • 1 hlava cesnaku, 60-80 g
  • 2 šalotky, 100 g
  • 1 malý zväzok petržlenu, 30 g
  • 120 ml suchého bieleho vína
  • 200 ml smotany 20% tuku
  • 2 polievkové lyžice. l. maslo, 30 g
  • soľ
  • zmes čerstvo mletej papriky
  • opekaný vidiecky chlieb na podávanie
  1. Šalotku ošúpeme a nasekáme čo najjemnejšie. Cesnak prelisujeme, ošúpeme a nasekáme nadrobno. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
  2. Vo veľkej hlbokej panvici (mala by mať pokrievku, ale zatiaľ ju nepotrebujeme) zohrejeme na miernom ohni maslo, pridáme cesnak a šalotku, osolíme. Nechajte dusiť na miernom ohni, kým pripravíte mušle 10-15 minút.
  3. Slávky umyte tvrdou kefou a odstráňte byssus („bradu“) tak, že ho uchopíte nožom a potiahnete v smere opačnom k ​​rastu. Vyhoďte všetky mierne otvorené mušle, ktoré sa kvôli vašim manipuláciám nezavreli – sú pokazené.
  4. Vložte mušle do panvice a zalejte vínom. Zakryte pokrievkou a zvyšujte teplotu na vysokú teplotu, kým tekutina nevarí. Varte bez odstránenia veka 5 minút.
  5. Otvorte veko, zamiešajte mušle a starostlivo ich skontrolujte. Všetko, čo sa neotvorilo, vyhoďte. Nalejte smotanu, korenie, posypte petržlenovou vňaťou, varte na silnom ohni a stále miešajte, aby sa omáčka naliala do škrupín, 3-4 minúty. Podávame v hlbokých miskách s chlebom.

Ošúpané mušle na panvici s hubami

Ošúpané mušle na panvici s hubami
Ošúpané mušle na panvici s hubami

Ošúpané mušle uvaríme na panvici v priebehu niekoľkých minút. Keďže vaše mušle sú pravdepodobne zmrazené, varenie trvá ešte menej času ako čerstvé. Stačí ich trochu podržať a z tých najjemnejších sa zmenia na gumené. takže všetky ostatné ingrediencie musia byť buď predvarené, alebo jedlé surové.

4 porcie

  • 500 g ošúpaných mrazených mušlí
  • 500 g šampiňónov alebo hlivy ustricovej
  • 1 veľká cibuľa, 200 g
  • 4 strúčiky cesnaku, 20 g
  • 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej, 30 g
  • 2 polievkové lyžice. l. maslo, 30 g
  • 1 polievková lyžica. l. nasekanú petržlenovú vňať
  • soľ
  • zmes čerstvo mletej papriky
  1. Mušle vopred rozmrazte, vložte ich z vrecka do cedníka, vložte do misy, zakryte všetko filmom a vložte do chladničky.
  2. V prípade potreby odstráňte tvrdé dno stoniek húb. Huby nakrájame na štvrtiny. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme čo najjemnejšie.
  3. Suchú panvicu bez oleja položte na vysokú teplotu a dôkladne zohrejte. Pridajte šampiňóny a nasucho opečte na prudkom ohni, občas otočte, 3–4 minúty. Položte huby na tanier.
  4. Nalejte rastlinný olej do panvice, pridajte cibuľu a cesnak, pridajte soľ, znížte teplotu na stredné, smažte 10 minút za častého miešania.
  5. Pridajte huby do panvice, pridajte soľ a korenie, varte 5 minút. Zatlačte obsah panvice smerom k okrajom, aby v strede zostal prázdny priestor. Pridajte maslo a mušle a smažte 3 minúty. Premiešame, zohrievame ešte 1 minútu a podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Poznámka pre hostiteľku

Takto pripravené mušle na panvici s hubami sú veľmi chutné podávané so zemiakovou kašou alebo ako omáčka na cestoviny.

Mušle s cibuľou na panvici

Mušle s cibuľou na panvici
Mušle s cibuľou na panvici

Mušle s cibuľou na panvici sú jednou z najrýchlejších možností na chutnú a zdravú večeru. Dá sa vyrobiť z čerstvo zakúpených mrazených ošúpaných mušlí, ale ešte chutnejšie bude, ak sa mušle vopred rozmrazia. Ak máte čas, hodia sa k ryži, najmä varenej ako sumeshi na sushi. A ak nie, uvarte si ako prílohu pšeničné rezance.

2 porcie

  • 500 g ošúpaných mrazených mušlí
  • 4 stredné cibule, 400 g
  • 2 cm čerstvého koreňa zázvoru, 25 g
  • 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej, 30 g
  • 2 polievkové lyžice. l. maslo, 30 g
  • 1 polievková lyžica. l. sójová omáčka
  • 2 polievkové lyžice. l. kečup
  • soľ
  • zmes čerstvo mletej papriky
  • horúca sushi ryža na servírovanie
  1. Mušle vopred rozmrazte, vložte ich z vrecka do cedníka, vložte do misy, zakryte všetko filmom a vložte do chladničky.
  2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké štvrť krúžky. Zázvor ošúpeme a nasekáme nadrobno.
  3. Vo veľkej panvici zohrejte na strednom ohni zmes rastlinného oleja a 1 polievkovej lyžice. l. krémová. Pridajte cibuľu, soľ, smažte, často miešajte, 10 minút.
  4. Zatlačte cibuľu na okraje panvice, aby v strede zostalo prázdne miesto. Umiestnite tam zvyšné maslo a pridajte mušle. Pridajte soľ a korenie, smažte 3 minúty.
  5. Mušle zmiešame s cibuľou, dochutíme sójovou omáčkou a kečupom, zohrievame ešte 1 minútu. Podávajte tak, že mušle a cibuľu poukladáte na horúcu sushi ryžu.

K hostiteľke…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik