Slivkový kompót na zimu

Slivkový kompót na zimu

K receptu

Slivkový kompót na zimu je príprava, ktorú by ste si určite mali urobiť aspoň raz, aby ste pochopili, aký je chutný. Slivkový kompót nie je horší ako džem, hoci mnohé ženy v domácnosti zvyčajne uprednostňujú druhú možnosť. Tento recept na lahodný aromatický nápoj zahŕňa metódu dvojitého preliatia ovocia cukrovým sirupom. A ako pripraviť vitamínový kompót na zimu s bohatou chuťou a farbou bez tradičného varenia ovocia, hovoríme vám podrobne v krokoch. Na uchovanie určeného množstva surovín budete potrebovať tri trojlitrové zaváracie poháre alebo šesť jeden a pol litrových pohárov.

zložitosť: ľahko Kalórie: 73,70 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 2 hodiny Použité: 0,27 g/0,10 g/18,15KonzervovaniePrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIE2 kg sliviek 900 g cukru Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Na prípravu slivkového kompótu na zimu dôkladne umyte tri trojlitrové zaváracie poháre a ich kovové viečka. Je vhodné nepoužívať agresívne čistiace prostriedky, ale použiť sódu bikarbónu. Poháre a viečka dôkladne opláchnite.

Krok 2

Prevarte vodu a zalejte poháre vriacou vodou. Dávajte pozor, aby poháre nepraskli. Za týmto účelom nalejte vodu tenkým prúdom pozdĺž boku nádoby a rýchlo nádobou otočte.

Krok 3

Umiestnite viečka do hrnca, pridajte vodu, dajte na oheň a priveďte do varu, varte 3 minúty. a odstráňte z tepla. Nechajte viečka až do použitia v horúcej vode.

Krok 4

Vložte slivky do veľkej misy a zalejte vodou. Odstráňte poškodené ovocie. Odtrhnite stopky. Vymeňte vodu a dvakrát prepláchnite odtoky. Slivky vložíme do cedníka a necháme odtiecť vodu.

Krok 5

Vložte slivky do pohárov. Vo veľkom hrnci prevarte vodu. Do každej nádoby nalejte vriacu vodu až po vrch, prikryte vekom a nechajte 5 minút odstáť.

Krok 6

Vypustite vodu z pohárov do hrnca (na tento účel je vhodné použiť špeciálne plastové veko s otvormi). Pridajte cukor. Položte panvicu na oheň, priveďte do varu a varte 3-4 minúty. Cukor by sa mal úplne rozpustiť.

Krok 7

Vriacim sirupom zalejeme slivky a zaváracie poháre opäť prikryjeme viečkami. Nechajte pôsobiť 5 minút. V tomto čase začne kompót meniť farbu – tekutinu zafarbia slivky.

Krok 8

Sirup nalejte späť do panvice, vráťte na oheň a priveďte do varu. Varte 3 minúty. a slivky opäť zalejeme vriacou tekutinou. Slivkový kompót na zimu je pripravený.

Krok 9

Poháre pevne uzavrite viečkami. Opatrne otočte hore dnom. Poháre dobre zabaľte a nechajte úplne vychladnúť.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Zrelé slivky na kompót sa dajú prepichnúť špáradlom, potom pri zaliatí vriacou vodou neprasknú, zostanú nielen neporušené, ale krásne a rýchlejšie sa uvoľní šťava.

MIMOchodom

Na prípravu slivkového kompótu na zimu vypočítajte množstvo cukru na základe sladkosti ovocia. Ak sú plody veľmi sladké, môžete porciu piesku znížiť o štvrtinu. Alebo pridajte trochu kyseliny citrónovej (½ lyžičky na 3 litre) – stabilizuje sladkosť a slúži ako dodatočná konzervačná látka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik