K receptu
Šalát Achuchuk patrí do uzbeckej kuchyne a najčastejšie sa nepodáva ako samostatné jedlo, ale ako doplnok k pilafu. Recept je jednoduchý a je určený na prípravu predjedla za pár minút, pričom horúce jedlo sa položí na veľký tanier. Príprava šalátu nie je vôbec náročná, pretože obsahuje iba štyri ingrediencie: paradajky, feferónky, červenú cibuľku a bazalku. Výrobky sú nakrájané na tenké plátky a položené vedľa pilafu. Šalát Achuchuk niekedy nie je ani dochutený olejom, ale môžete si urobiť to, čo máte najradšej.
zložitosť: ľahko Kalórie: 116,08 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 10 min Použité: 1,99 g/8,75 g/7,55Žiadna tepelná úpravaUzbecká kuchyňavečeraŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetPiknikINGREDIENCIE NA 4 PORCIEparadajky – 600 stredne veľká pohánková cibuľa – 1 ks horúca červená alebo zelená paprika – 1/2 struku červená bazalka – 3–5 vetvičiek rastlinný olej – 1–2 polievkové lyžice. l.soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na šalát Achuchuk. Paradajky umyte a osušte papierovou utierkou. Nakrájajte na polovice a odstráňte základy stoniek.
Krok 2
Paradajky nakrájajte na tenké plátky a vložte do širokej misy. Nakrájajte papriku, odstráňte semená. Cibuľu ošúpeme a prekrojíme na polovice. Nakrájajte na tenké polovičné krúžky. Preložíme na paradajky.
Krok 3
Feferónku nakrájame nadrobno. Bazalku umyte a osušte. Listy otrháme a nakrájame na tenké pásiky. Presuňte spolu s paprikou do misky s paradajkami a cibuľou. Nalejte rastlinný olej, soľ a korenie. Miešajte.
UŽITOČNÉ RADY
Keďže šalát Achuchuk obsahuje len štyri ingrediencie, je zrejmé, že všetky musia byť tej najvyššej kvality. To platí najmä pre paradajky: vyberte si tie najviac mäsité, silné, s výraznou sladkastou chuťou.
MIMOchodom
Zvláštnosťou šalátu Achuchuk je, že paradajky a cibuľa sú nakrájané na najtenšie plátky, a to sa dá urobiť len s veľmi dobre naostreným nožom. Prečo sme vás na to upozornili? Navyše slovo „achuchuk“ preložené z uzbeckého jazyka znamená „ostrý nôž“!