Zeleninové polievky na pyré: čo a ako ich pripraviť
Pyré polievky – homogénne, hladké, zamatové – sa pripravujú takmer z akejkoľvek zeleniny. Je smiešne, že dnes názov „tlačený“ nie vždy zodpovedá spôsobu prípravy: preč sú dni, keď sa hladkosť dosahovala pretretím cez sito. Príchod ponorného mixéra alebo kanvového mixéra eliminoval túto časovo náročnú prácu bez obetovania textúry. Ale meno zostáva. Pyré polievky spravidla nevyžadujú dlhú prípravu a nespôsobujú ťažkosti, ale ako v každom kulinárskom podniku je dobré poznať niektoré nuansy.
O čom budeme hovoriť v článku:Krémová polievka a krémová polievka. v čom sú rozdiely? Z akej zeleniny sa pripravuje pyré. Z akého vývaru sa pripravuje pyré. Ako dosiahnuť požadovanú konzistenciu pyré.
Krémová polievka a krémová polievka. v čom sú rozdiely?
Polievka s pyré aj krémová polievka sú polievky s pyré. Môžeme povedať, že každá pyré polievka je pyré. Ale nie každá pyré polievka má právo nazývať sa smotanou, ale iba tá, do ktorej sa pridáva smotana akéhokoľvek obsahu tuku, mlieko, kyslá smotana alebo dokonca smotanový syr.
Takéto pyré polievky vďaka smotane získajú nielen jemnú chuť, ale zmenia farbu a hustotu. Zvyšuje sa ich obsah tuku a tým aj ich nutričná hodnota. Pocit sýtosti z takýchto polievok vydrží dlhšie.
Má to však aj nevýhodu: smotana „nahlodá“ chuť zeleniny, z ktorej sa pyré vyrába. Navyše nie každá zelenina je priateľská k mliečnej chuti. Príkladom toho je sladká paprika, zelená alebo suchá fazuľa, paradajky. Je lepšie z nich robiť pyré polievky.
Z akej zeleniny sa pripravuje pyré?
Na pyré skúste skombinovať zeleninu rovnakej farby (Shutterstock/FOTODOM)
Polievka z pyré len s jednou zeleninou je obojstranne výhodnou možnosťou. Napríklad karfiol. Je absolútne sebestačná: iná zelenina pravdepodobne pokazí farbu polievky, ale kapusta ju určite porazí svojou vôňou a chuťou. Približne rovnaká situácia je so špargľou a zeleným hráškom. Cuketa alebo cuketa je úplne iná záležitosť. Sú také jemné a jemné, že sa jednoducho „rozpustia“ v prítomnosti svetlejšej zeleniny. Na druhej strane dokážu polievke dodať objem bez toho, aby ju zaťažili a mali malý vplyv na chuť. Jedinou zeleninou, ktorá sa hodí takmer do každej pyré polievky, sú zemiaky: dodajú polievke potrebnú hustotu bez výraznej zmeny chuti.
Zloženie kompozície na pyré z niekoľkých druhov zeleniny je čistou kreativitou založenou na predstave konečného výsledku. Tu je dôležité veľa zvážiť: či sa zelenina dobre kombinuje v chuti a vôni, koho určiť za vedúceho a koho za podpornú skupinu. Posúdiť, či majú účastníci dostatok vlastného škrobu, aby bola polievka dostatočne hustá? A nakoniec farba! Je nepravdepodobné, že bude atraktívne, ak zmiešate oranžovú mrkvu a zelený hrášok. Skúste skombinovať ingrediencie, ktoré majú podobnú farbu, ako je tekvica, paprika, oranžová šošovica a pomaranč.
Kde začať s prípravou pyré polievky
V prvom rade sa rozhodnite, ktorá zelenina bude tvoriť základ polievky. Napríklad zelené fazuľky. Zamyslite sa nad tým, s akou zeleninou ju máte radi v kombinácii. Napríklad s paradajkami. Žiaľ, pokazia farbu pyré polievky. Ale sladká paprika je v poriadku, ak si vezmete zelenú, rovnako ako hľuzovitý zeler, ktorý má podobne ako fazuľa jemne zemitú chuť. Navyše pridá trochu škrobovitosti a zaobídete sa aj bez zemiakov.
Cibuľa (cibuľa, šalotka, pór), cesnak, mrkva, stopkový zeler, orestovaný na zelenine alebo masle, poslúži ako výborný základ na formovanie chuti budúcej pyré.
Aký vývar použiť na pyré
Bolo by fajn mať po ruke hotový vývar, zeleninový alebo kurací. Určite ochutnajte, aká je slaná a počítajte s tým pri príprave polievky. Zeleninový vývar sa dá vyšľahať z toho, čo máte v chladničke. Štyri porcie pyré polievky budú vyžadovať asi liter vývaru.
Čo robiť, ak nie je vývar? Vezmite si dobrú pitnú vodu. V takýchto prípadoch sú bujónové kocky veľmi užitočné;
Ako dosiahnuť požadovanú konzistenciu pyré polievky
Zriedenie hustej pyré je oveľa jednoduchšie ako zahustenie príliš riedkej polievky (Shutterstock/FOTODOM)
Na prípravu pyré vezmite spravidla jeden diel zeleniny na hmotnostný diel tekutiny. Tento prístup nezohľadňuje obsah škrobu v zelenine, ktorý výrazne ovplyvňuje konzistenciu hotovej polievky. Berte preto tento pomer ako orientačný a pamätajte, že je oveľa jednoduchšie zriediť hustú pyré, ako zahustiť príliš riedku. Zeleninu uvarte v malom množstve tekutiny, polievku prevarte a dochuťte zvyšným vývarom na požadovanú konzistenciu.
Niektoré druhy zeleniny, ako sú zemiaky, tekvica, sladké zemiaky, hľuzový zeler, suchá fazuľa alebo hrášok, obsahujú dostatok vlastných škrobov, aby bola polievka s pyré celkom hustá a viskózna.
Polievka z pyré z cukety, zelenej fazuľky, špargle, brokolice alebo karfiolu bez pridaných škrobov sa môže zdať vodnatá. Trochu zemiakov, pšeničnej múky alebo akéhokoľvek škrobu situáciu ľahko napraví. Najjednoduchšie je pridať pšeničnú múku počas dusenia zeleniny a na poslednú chvíľu pridať škrob a rozmiešať ho v malom množstve studenej tekutiny. Po uvarení polievku pár minút prevarte a je hotová.
Sú aj iné spôsoby, ako zahustiť pyré. Pridajte napríklad dobre uvarenú ryžu alebo suché zemiakové vločky. Nezabudnite, že ku konzistencii pyré polievky prispeje aj smotana.
Ako pripraviť polievku na pyré
Moderné výkonné mixéry, ponorné alebo vo forme vysokej úzkej nádoby s čepeľami na dne, vám umožnia pripraviť dokonale hladké pyré polievky bez drhnutia cez sitko. Mimochodom, takéto polievky sú zdravšie ako tie skutočne pyré, pretože si zachovávajú vlákninu.
Ak pripravujete polievku na pyré priamo v panvici, v ktorej sa varila, vyberte ju zo sporáka, položte na stabilný stojan pod horúcou vodou a až potom zapnite spotrebič. Nádobu mixéra nikdy nenapĺňajte viac ako do polovice a najskôr ju zapnite na nízku rýchlosť, aby sa obsah nevylial a nepopálil nikoho naokolo a potom rýchlosť zvýšte. Nikto nezrušil bezpečnostné opatrenia v kuchyni!
Ak však chcete získať dokonale hladkú polievku, pretrite ju cez sitko.
Zdobenie pyré polievok
Keď je pyré už v miske, môžete do nej pridať rôzne prísady. Toto je čistá „dekorácia a chuť“. A je to zriedkavý prípad, keď je ľahké potešiť každého. Stačí dať na stôl všetko, čo uznáte za vhodné – kyslú smotanu, mäkký a nastrúhaný tvrdý syr, semienka, drvené orechy, krekry, nasekané bylinky – a nech si každý naloží na tanier, čo uzná za vhodné.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #fazuľa #tajomstvo varenia #pyré polievka #Alena Spirina #polievkaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach