Ako dlho piecť kura v rúre

Ako dlho piecť kura v rúre

Ako dlho piecť kura v rúre

Ako dlho by ste mali piecť kura v rúre, aby bola koža zlatohnedá a chrumkavá, prsia neboli suché a stehná úplne upečené? A vôbec, čo je ideálne hotové kura? Áno, existuje taký problém – vták sa v rúre varí nerovnomerne. Po prvé, pretože čas varenia rôznych častí kurčaťa nie je rovnaký. Ako nastaviť teplotu, čas a pripravenosť monitora? Poďme na to.

Ako dlho piecť kura v rúre

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Optimálna teplota pečenia pre celé kura
  • Čas pečenia v závislosti od hmotnosti
  • Regulácia vnútornej teploty
  • Ďalšie lifehacky
  • Nápady na varenie kurčaťa pečeného v rúre
  • Záver

Optimálna teplota pečenia pre celé kura

Teplota prepečenia celého pečeného kurčaťa by mala byť 72–75 °C
Teplota prepečenia celého pečeného kurčaťa by mala byť 72–75 °C

Povedzte mi, aké časti kurčaťa vyprážaného v rúre máte radi? Názory sa budú líšiť. Niektorí ľudia uprednostňujú biele mäso – prsia, zatiaľ čo iní nebudú spokojní s obedom, ak nedostanú stehno alebo stehno. A nájdu sa aj milovníci krídel. Ale pre každého bude úplne rovnaká podmienka – všetky časti kurčaťa musia byť úplne uvarené. Nejde o hovädzie steaky, kde sú prijateľné rôzne stupne a teploty prepečenia. Aké to je, kura je úplne hotové? Pozrime sa na to kúsok po kúsku.

Prsia by mali byť úplne biele, kúsky by v strede nemali byť ružové. Šťava pri napichovaní hotového prsníka je číra. Okrem toho je predpokladom prítomnosť čistej šťavy. Ak pri prepichovaní nie je žiadna šťava, znamená to, že kuracie prsia buď nie sú hotové, alebo už počas pečenia vyschli.

Prsia sa uvaria o niečo skôr ako stehno, takže ich stav nedokáže posúdiť pripravenosť celého kurčaťa. Pri prepichovaní by stehno malo pustiť aj číru šťavu. Okrem toho by mal byť vpich hlboký, až po kosť. Zvyčajne zostáva nedovarené mäso pri kosti, ichor – to je nežiaduce.

Najspoľahlivejším spôsobom, ako zistiť, či je kura vyprážané v rúre hotové, je meranie teploty špeciálnym teplomerom. Teplota varenia celého pečeného kurčaťa by podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) mala byť 72–75 °C v momente, keď je možné vtáka vybrať z rúry a považovať ho za pripraveného na konzumáciu. Aby bolo vyprážané kura šťavnatejšie, prikryte vtáka fóliou a nechajte ho 10 odpočívať15 minút. Vnútorná teplota ešte stúpne na približne 82 °C.

Čas pečenia v závislosti od hmotnosti

Čím je kura ťažšie, tým dlhšie sa bude piecť.
Čím je kura ťažšie, tým dlhšie sa bude piecť.

Čas pečenia malého kurčaťa sa bude veľmi líšiť od času, ktorý zaberie vyprážanie dospelého brojlera, kým nie je hotové.

Čím väčšia hmotnosť, tým dlhšie to bude trvať. Okrem toho sa musí vypočítať okamžite, ešte predtým, ako sa vták vloží do rúry.

Spôsob pečenia závisí aj od hmotnosti kurčaťa. Kuracie mäso sa môže vyprážať rýchlo pri vyššej teplote, ale pre bacuľatého brojlera musíte zvoliť režim nižšej teploty, ale nechať viac času na vyprážanie.

Pre kurča s chrumkavou kožou je vhodný tento režim pečenia a čas: predhrejte rúru na 230 °C a pečte pri tejto teplote 15 minút. Potom znížte teplotu na 170 °C a varte kura rýchlosťou 20 minút na každých 450 g hmotnosti. Na malé kura bude stačiť celkom 45-50 minút.

Masívne kura (2–2,5 kg) je lepšie piecť v režime pomalého vyprážania pri konštantnej teplote v rúre predhriatej na 175 °C. Čas varenia sa vypočíta rovnakým spôsobom: 20 minút na každých 450 g hmotnosti kurčaťa. Plus ďalších 15-20 minút. V posledných minútach varenia, ak je to žiaduce a potrebné, môžete zvýšiť teplotu, aby bola kôrka zlatistá.

Regulácia vnútornej teploty

Vnútorná teplota prepečenia je hlavným kontrolným kritériom na určenie, či je kurča vyprážané v rúre pripravené na konzumáciu. To je veľmi dôležité, pretože salmonelóza je hlavným problémom nedostatočne tepelne upraveného kuracieho mäsa. WHO diktuje prísne podmienky: teplota varenia kuracieho mäsa musí byť aspoň 72–75 °C. Navyše je to rovnaká teplota pre celé telo – prsia, stehná v najhrubších častiach. Stehno by sa malo prepichnúť teplomerom ku kosti a prsia ku kýlovej kosti.

Ďalšie lifehacky

Aby sa kurča prepekalo rovnomerne, narežte korpus pozdĺž hrebeňa, položte na plech a zatlačte rukou v oblasti pŕs
Aby sa kurča prepekalo rovnomerne, narežte korpus pozdĺž hrebeňa, položte na plech a zatlačte rukou v oblasti pŕs

Hlavným problémom celého kurčaťa upečeného v rúre je nerovnomerný ohrev a rozdiel v čase varenia: prsia sa upečú rýchlejšie, stehná trochu dlhšie. Existuje niekoľko spôsobov, ako to vyriešiť. Najprv ho pred vložením do rúry vyberte z chladničky a zohrejte na izbovú teplotu. V rúre sa tak uvarí rýchlejšie a rovnomerne.

Ďalším dôvodom, prečo sa prsia rýchlejšie pečú, je ich poloha voči hornému ohrevnému telesu. Skúste položiť kurča prsiami nadol a pod ním umiestniť mriežku, aby sa kura nedotýkalo panvice. Prsia budú šťavnatejšie, ak kura položíte na zeleninové lôžko.

Ak pre vás nie je dôležité, že kura je celý korpus, jednou z najúspešnejších techník, pri ktorej sa kura pečie rovnomerne, je korpus narezať po hrebeni, položiť na plech a zatlačiť rukou. oblasť pŕs – vyrovnajte ju a vytvorte takzvaného „motýľa“. Hrebeň je vystrihnutý nožnicami na oboch stranách a odstránený.

Nápady na varenie kurčaťa pečeného v rúre

Je lepšie postarať sa o pečenie kurčaťa v rúre vopred, ak chcete, aby bolo chutné, aromatické a šťavnaté. Myslím, že toto má každý rád. Vyskúšajte túto marinádu na kuracie mäso: vezmite 2 polievkové lyžice. l. granulovaný cesnak, 3 lyžice. l. olivový olej, 2 lyžice. l. údená paprika, 2 lyžičky. soľ, 2 lyžičky. čerstvo mleté ​​​​čierne korenie, 3 polievkové lyžice. l. zmesi talianskych sušených bylín (tymián, paprika, oregano, rozmarín). Zmiešajte koreniny, koreniny a olivový olej a potierajte kurča zvonka aj zvnútra. Zabaľte do potravinovej fólie a vložte na noc do chladničky. Vyberte jednu hodinu pred varením a priveďte na izbovú teplotu. Pred pečením nezabudnite odstrániť fóliu.

A táto marináda so sladkým prízvukom sa zvyčajne páči dospelým aj deťom: 150 g tekutého medu, 80 g horčice, 4 strúčiky cesnaku, 3 polievkové lyžice. l. olivový olej, šťava a kôra z jedného citróna, soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie. Do tejto marinády môžete pridať sójovú omáčku, čím znížite množstvo soli.

Kurča bude šťavnaté a aromatické, ak pod kožu kurčaťa pred pečením vložíte maslo zmiešané s cesnakom alebo čerstvými bylinkami. Olej by mal mať izbovú teplotu a opatrne oddeliť kožu od kurčaťa pomocou polievkovej lyžice a postupne ju zavádzať pod kožu. Kuracie mäso bude veľmi šťavnaté a koža bude lahodne chrumkavá!

Aby sa kurča počas pečenia nevysušilo, malo by sa počas varenia pravidelne zalievať výslednou šťavou.

Záver

Takže, aby bolo kurča varené v rúre šťavnaté, pečené a s chrumkavou kôrkou, musíte si zapamätať niekoľko pravidiel. Optimálna teplota pečenia celého kurčaťa je 72–75 °C. Veľké kurča (brojlery) sa vypráža v predhriatej na 170v rúre na 175 °C. Čas pripravenosti sa vypočíta takto: 20 minút na každých 450 g závažia plus ďalších 15 minút. Počas pečenia nezabudnite polievať vtáka výslednou šťavou.

Keď je kura hotové, musíte ho vybrať z rúry a prikryť fóliou, nechať 10 odpočívať15 minút a až potom nakrájajte na kúsky na podávanie.

Poznámka pre majiteľa. Zvyšné kura môže byť v chladničke až 3 dni. A použite na sendviče, šaláty, zmiešané s cestovinami alebo pečenou zeleninou.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kura v rúre #pečené kuraSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik