Ako sušiť marhule doma tak, aby sušené marhule boli jantárové a voňavé

Ako sušiť marhule doma tak, aby sušené marhule boli jantárové a voňavé

Ako sušiť marhule doma tak, aby sušené marhule boli jantárové a voňavé

Ako sušiť marhule doma? Počas sezóny, keď marhule prinášajú bohatú úrodu, naozaj chcete zachovať tieto plody po celý rok. Samozrejme, sú veľmi chutné, aromatické a neskutočne zdravé, takže okrem džemov, kompótov a sirupov si môžete a mali pripraviť domáce sušené ovocie – sušené marhule, marhule a kaisu. Nie je to vôbec ťažké, najmä ak poznáte niektoré z jemností a ak máte k dispozícii sušičku, teplovzdušnú rúru alebo fritézu, zostáva už len málo – zásobte sa marhuľami.

Ako sušiť marhule doma

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Príprava marhúľ na sušenie
  • Ako sušiť marhuleAko sušiť marhule na slnkuAko sušiť marhule v elektrickej sušičkeAko sušiť marhule v rúreAko ich sušiť pomocou vzduchovej fritézy
  • Kde skladovať sušené marhule
  • Ako používať sušené marhule
  • Výhody sušeného ovocia zo sušených marhúľ

Príprava marhúľ na sušenie

Pri výbere marhúľ pre budúce domáce sušené marhule nezabudnite – vhodné sú iba zrelé a zdravé plody. Z hnilých, plesnivých alebo prezretých plodov nebude nič dobré, pokazia len susedné plody. Ďalším dôležitým bodom je, že ideálne sušené marhule sa získavajú z veľkých odrôd so šťavnatou dužinou a z hľadiska chuti sa riadia vašimi preferenciami. Môžete dokonca prísť na trh a kúpiť si niekoľko kúskov rôznych odrôd na vyskúšanie, a keď sa vrátite domov, pomaly ich ochutnajte a nakoniec si vyberte. Ďalej sa marhule dôkladne umyjú tečúcou vodou, umyjú sa prach a zvyšky možných pesticídov. Ak netečie voda, vymeňte ju aspoň 2-krát3 krát. Potom je potrebné ovocie vysušiť, nakrájať a z každého odstrániť semená. V ďalšej fáze sa budúce sušené marhule na niekoľko minút namočia do roztoku čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy. Zvyčajne na 3 kg marhúľ vezmite 4 poháre vody a 4 veľké citróny. Takto sušené marhule pri sušení nestmavnú. Je potrebné povedať, že pri výrobe sa namiesto citrónovej šťavy používa roztok kyseliny siričitej alebo oxidu siričitého, takže ak uvidíte veľmi svetlé a lesklé sušené marhule, mali by ste vedieť, že boli pred sušením spracované.

Ako sušiť marhule

Marhule môžete sušiť viacerými spôsobmi – na slnku, v elektrickej sušičke, v rúre, v teplovzdušnej rúre. Pozrime sa na každú metódu podrobnejšie.

Ako sušiť marhule na slnku

Pripravené polovice marhúľ poukladáme v jednej vrstve rezom nahor na mriežku vystlanú čistou bavlnenou handričkou. Je veľmi dôležité, aby boli plody vetrané nielen zhora, ale aj zdola. Takto uschnú rovnomerne a počas procesu sušenia sa nezačnú kaziť. Na ochranu budúceho sušeného ovocia pred hmyzom sú zvyčajne pokryté gázou alebo tenkou látkou na vrchu. Pripravené marhule sa najskôr nechajú trochu vysušiť v tieni, doslova 3 hodiny, a potom sa vyberú na slnko. Miestnosť sa musí čistiť v noci. Existuje aj iný spôsob, ktorý je v Uzbekistane veľmi bežný – navlečte marhule na vlasec alebo niť a zaveste ich v slnečnej miestnosti. Toto sušenie zvyčajne trvá niekoľko dní.

Marhule môžete sušiť na slnku, v rúre, v teplovzdušnej rúre, alebo v elektrickej sušičke (dehydrátor)
Marhule môžete sušiť na slnku, v rúre, v teplovzdušnej rúre, alebo v elektrickej sušičke (dehydrátor)

Ako sušiť marhule v elektrickej sušičke

Princíp činnosti elektrickej sušičky, známej aj ako dehydrátor, spočíva v dehydratácii produktu fúkaním prúdu horúceho vzduchu pri danej teplote. Pripravené polovice marhúľ sa tiež rozložia na palety reznou stranou nahor v jednej vrstve a umiestnia sa do sušičky na najnižšiu poschodie pri teplote 50 °C.60 °C. Budúce sušené marhule je dôležité ihneď postriekať horúcim vzduchom – takto stratia menej farby, preto sa palety inštalujú po jednom. Doba sušenia závisí od výkonu sušičky, odrody marhúľ a šťavnatosti ovocia. V priemere je to 1020 hodín.

Ako sušiť marhule v rúre

Pripravené marhule poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 60°C. Mierne pootvorte dvierka, aby vlhkosť lepšie unikla, a vysušte v priemere 1215 hodín. Správne pripravené sušené ovocie neobsahuje viac ako 20% vlhkosti, takže sa skladuje dlho a nekazí sa. Ak plánujete použiť sušené marhule do 23 dni, potom ho môžete jednoducho zvädnúť. Za týmto účelom skrátite čas sušenia na polovicu.

Ako sušiť vo vzduchovej fritéze

Je to možno najjednoduchší a najrýchlejší spôsob a ak potrebujete len trochu sušených marhúľ, tak pripravené polovičky marhúľ jednoducho položte na gril a zapnite prístroj na 120 °C. V 2030 minút je sušené ovocie pripravené.

Kde skladovať sušené marhule

Sušené marhule, podobne ako iné sušené ovocie, skladujeme v suchých a čistých sklenených, keramických alebo drevených dózach. Viečka by mali byť čo najtesnejšie a zabrániť vniknutiu vlhkosti, inak môžu sušené marhule plesnivieť.

Sušené ovocie je najlepšie skladovať v sklenenej nádobe s tesne uzavretým vekom.
Sušené ovocie je najlepšie skladovať v sklenenej nádobe s tesne uzavretým vekom.

Sušené ovocie je najlepšie uchovávať na chladnom mieste s minimálnou vlhkosťou, ako je špajza alebo povala. Ak však sušené marhule skladujete v kuchyni, dajte ich do skrine, ďaleko od spotrebičov, ktoré vyžarujú teplo alebo vlhkosť (chladnička, sporák, rýchlovarná kanvica atď.)

Ako používať sušené marhule

V Strednej Ázii sa sušené ovocie z marhúľ tradične pridávalo do shah-pilafu, známeho aj ako kráľ pilafov – vynikajúceho jedla pre svadby a najcennejších hostí. Varili aj marhuľový sorbet a plnené hydinové mäso so sušenými marhuľami. Sušené marhule milujú a oceňujú aj moderní kuchári – je vhodná pre vegetariánov, raw foodistov a tých, ktorí dodržiavajú správnu výživu. Zo sušených marhúľ sa vyrábajú kompóty bez cukru, vyrábajú sa koláčiky, energetické tyčinky a cukríky. Pridajte do cereálií, jogurtov a müsli, pečiva, omáčok, ovocných šalátov. A v Turecku sa sušené marhule dávajú novomanželom, pretože sú považované za symbol prosperity.

Výhody sušeného ovocia zo sušených marhúľ

Pokúsme sa tiež zistiť, čo sú sušené marhule, marhule a kaisa a aký je ich zásadný rozdiel. V skutočnosti sú to všetky sušené marhule, ale sušené marhule sú polovice ovocia a veľkých odrôd. Každé ovocie je nakrájané (nasekané sušené marhule) alebo natrhané (natrhané sušené marhule), kôstka je odstránená a potom sušená na vzduchu niekoľko dní alebo v špeciálnych zariadeniach doslova 1012 hodín.

Uryuk je tiež sušená marhuľa, ale s kôstkou. Najstarší spôsob zberu je ponechať ho priamo na strome, kým nie je úplne vysušený. V niektorých krajinách Strednej Ázie to robia dodnes a ak natrafíte na úplne tmavú a vráskavú marhuľu, vedzte, že ide o ideálne sušené ovocie, pripravené tým najekologickejším spôsobom.

Pri správnej príprave si marhule zachovávajú celý sklad užitočných mikroelementov a vitamínov obsiahnutých v kompozícii.
Pri správnej príprave si marhule zachovávajú celý sklad užitočných mikroelementov a vitamínov obsiahnutých v kompozícii.

Kaisa je sušená marhuľa bez kôstky, no na rozdiel od sušených marhúľ sa nekrája na polovicu. Semeno sa odstraňuje vytvorením špeciálneho otvoru v blízkosti stopky, ale samotný plod si musí zachovať svoju celistvosť.

Všetky sušené marhule sú neuveriteľne zdravé, pretože pri správnej príprave si úplne zachovávajú mikroelementy a vitamíny potrebné pre telo. Sušené marhule obsahujú vitamíny C, A, skupina B, veľké množstvo železa, fosforu a horčíka. Zlepšuje imunitu, čo je obzvlášť dôležité v chladnom období, a tiež normalizuje fungovanie gastrointestinálneho traktu pri užívaní antibiotík. Zlepšuje videnie, zvyšuje hemoglobín, preto sa sušené marhule odporúčajú deťom jesť a tiež zvyšuje pevnosť kostí. Marhule dozrievajú priamo na strome a považujú sa za ešte užitočnejšie. Doslova pár gramov marhúľ denne môže bez problémov nahradiť drahé multivitamíny, pretože chránia pred prechladnutím, znižujú riziko zlomenín a trombóz a komplexné sacharidy, ktoré obsahuje, sa výborne vstrebávajú, no nemenia sa na tuk.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #marhuleSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik