Ako urobiť limonádu s jahodami

Ako pripraviť limonádu s jahodami

Ako urobiť limonádu s jahodami

Domáca jahodová limonáda nie je sóda z obchodu! Naozaj uhasí smäd a obsahuje oveľa menej cukru. Jahodová limonáda je tiež zdravá, chutná, prírodná a vždy po ruke, najmä ak si počas sezóny pripravíte extra bobuľové pyré a zamrazíte ho vo vrecúškach alebo formách na ľad.

Ako urobiť limonádu s jahodamiO čom budeme hovoriť v článku:Trochu histórie Jahodová limonáda a jej ingrediencieReceptyJahodová limonádaLimonáda Jahodovo-bazalkaJahodové mojito nealko Jahodová limonáda s čajomDetská jahodová limonádaBarbarella limonádaFarmársky jahodový limonádaJahodová „limonáda“ pre dospelých

Trochu histórie

Predpokladá sa, že prvá limonáda sa objavila v západnej Európe a pozostávala z prírodnej citrónovej šťavy a veľkého množstva vody. V 18. storočí Anglický chemik Priestley vynašiel saturátor – pumpu, ktorá umožňuje nasýtiť tekutiny oxidom uhličitým a od tohto momentu sa limonáda začala vyrábať v priemyselnom meradle, postupne komplikovala zloženie a pridávala rôzne ovocné a bobuľové sirupy.

Peter I. priniesol limonádu do našej krajiny. Nápoj sa okamžite stal jedným z najobľúbenejších na cisárskom dvore a potom aj medzi obchodníkmi. V krčmách, reštauráciách a dokonca aj v anglickom klube sa podávali rôzne bobuľové limonády.

Jahodová limonáda a jej ingrediencie

Jahodová limonáda sa najčastejšie pripravuje s obyčajnou alebo perlivou vodou.
Jahodová limonáda sa najčastejšie vyrába s obyčajnou alebo perlivou vodou (196 nižšie)

Moderné limonády nemusia nevyhnutne obsahovať citrónovú šťavu. Často sa napríklad pripravujú s čerstvým pomarančom alebo so sirupom z cukru, vody a citrusovej kôry. Je tiež chutné, ak zmiešate rovnaké diely čerstvo vytlačenej citrónovej, pomarančovej a mandarínkovej šťavy. Poslúži však aj jablková, hroznová či hrušková šťava – všetky sa hodia k jahodám.

Druhou požadovanou zložkou je voda (sýtená alebo obyčajná) alebo ľadový čaj. Ak uprednostňujete minerálne vody, potom dajte prednosť stolovej vode pred liečivou vodou. Ten má spravidla príliš agresívnu chuť a nie je vhodný na výrobu nápojov.

Pre jahodovú limonádu je najlepšie zvoliť bohatý čierny čaj. Dodá nápoju jemnú kyslosť a pomôže účinnejšie bojovať proti smädu. Zaujímavú chuť dodáva aj kombinácia ibišteka a jahôd.

Ako sladidlo sa najčastejšie používa sirup alebo med. Ak však máte čerstvé, šťavnaté bobule, pokojne sa zaobídete aj bez ďalšieho cukru. Pamätajte, že príliš sladké nápoje váš smäd vôbec neuhasia, ale iba rozpália.

Je lepšie rozdrviť bobule pomocou mixéra a potom pretrieť cez jemné sito, aby ste odstránili semená. Výsledné pyré sa musí spojiť so zvyškom ingrediencií, dôkladne premiešať a naliať do pohárov, pridať ľad a ozdobiť podľa chuti.

Mimochodom, aromatické bylinky pomôžu dať nápoju ďalší jasný tón. K jahodám sa hodí čerstvá mäta, estragón, bazalka, levanduľa, šalvia a dokonca aj rozmarín. Zeleninu môžete použiť v konečnej fáze varenia jednoduchým pridaním celých vetvičiek do džbánu. Alebo ich môžete najskôr rozdrviť paličkou a zmiešať s jahodovým pyré.

Recepty

V našom výbere nájdete 7 univerzálnych receptov na jahodovú limonádu a 1 alkoholický: pre dospelých.

Jahodová limonáda

Tento aromatický nápoj je skutočnou hymnou leta a slnka! Nielenže osvieži a uhasí smäd, ale aj výrazne zlepší náladu.

Jahodová limonáda
Jahodová limonáda (gastronom.ru)

Na prípravu 5 porcií potrebujete:

  • citrón – 3 ks.
  • jahody – 200 g
  • cukor – 150 g
  • drvený ľad podľa chuti

1. Bobule dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, položte ich na papierové obrúsky a nechajte ich vysušiť. Potom nakrájajte na tenké plátky.

2. Do hrnca nalejte 1 liter pitnej vody, pridajte cukor a za stáleho miešania vareškou priveďte na prudkom ohni do varu. Odstráňte z tepla a nechajte sirup vychladnúť na 80 °C.

3. Do horúceho sirupu pridajte vopred pripravené jahody. Prikryte čistou utierkou a nechajte 1 hodinu pri izbovej teplote. Potom ho vložte na 1 hodinu do chladničky.

4. Dva citróny prekrojíme na polovicu a vytlačíme šťavu. Tretí ošúpeme, nakrájame na kolieska a z dužiny vystrihneme časti, pričom odstránime filmy.

5. Do vychladeného nápoja pridáme citrónovú šťavu a citrónovú dužinu. Opatrne premiešajte. Vložte kocky ľadu do pohárov a podávajte.

Užitočné rady

Ak sa rozhodnete použiť mrazené bobule, mali by ste ich pred použitím nechať mierne rozmraziť, ako je uvedené v recepte.

Mimochodom

Pred vychladnutím limonádového základu doň pridajte niekoľko vetvičiek mäty alebo medovky – osviežujúci účinok nápoja bude zreteľnejší a chuť výraznejšia.

Jahodovo-bazalková limonáda

Výroba domácej limonády nemôže byť jednoduchšia, ak máte po ruke čerstvé lesné ovocie (ideálne sezónne) a voňavú bazalku, ktorú si môžete kúpiť po celý rok. A ak nechcete používať sladkú sódu, vezmite si stolovú minerálnu vodu.

Jahodovo-bazalková limonáda
Jahodovo-bazalková limonáda (Vydavateľstvo Gastronom LLC)

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • svetlo sladká perlivá voda podľa chuti – 2 l
  • jahody – 300 g
  • limetka – 2 ks.
  • zelená bazalka – 3 vetvičky
  • ľad – podľa chuti

1. Limetky nakrájame na tenké kolieska alebo plátky. Odstráňte listy bazalky z vetvičiek (pro tento recept nie sú vetvičky potrebné). Vložte bazalku a limetku do veľkého džbánu.

2. Bobule opláchnite studenou tečúcou vodou, ošúpte a osušte. Dve tretiny nahrubo nasekajte, zvyšné roztlačte vidličkou.

3. Pridajte všetky jahody do džbánu s limetkou a bazalkou. Pridajte ľad a zalejte perlivou vodou. Vrch džbánu prikryte potravinovou fóliou a limonádu nechajte 20 minút v chladničke.

Užitočné rady

Limetku je možné nahradiť citrónom alebo dokonca pomarančom. Nápoj získa trochu iné tóny, ale jeho chladivá podstata sa nezmení.

Mimochodom

Jahodovo-bazalková limonáda je ideálna na zábavnú vidiecku párty alebo letný piknik v prírode. Ale nikto vás nebaví robiť si ho len tak, keď sa chcete s chuťou osviežiť.

Nealkoholické jahodové mojito

Mojito je super osviežujúci kokteil a kráľ letných večierkov. Čo tak jahodové nealkoholické mojito? Tento nápoj určite osloví dospelých aj deti, ktoré sa pri popíjaní vynikajúceho kokteilu zo slamky, naliateho do „dospeláckeho“ pohára, budú veľmi radi cítiť „veľké“.

Nealkoholické jahodové mojito
Nealkoholické jahodové mojito

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • perlivá minerálna voda – 600 ml
  • čerstvé jahody – 400 g
  • jahodový sirup – 200 ml
  • čerstvo vylisovaná pomarančová šťava – 200 ml
  • vápno – 1 ks.
  • mäta – 6-8 vetvičiek
  • ľad – podľa chuti

1. Limetku nakrájame na tenké plátky. Opláchnite mätu, osušte papierovými utierkami a potom odtrhnite listy. Ošúpte bobule.

2. Na dno vysokých pohárov na mojito vložte niekoľko lístkov mäty, 3 jahody a 1-2 kolieska limetky. Nalejte 50 ml jahodového sirupu. Zľahka rozdrvte ingrediencie paličkou.

3. Do výslednej zmesi pridajte drvený ľad a 50 ml pomarančovej šťavy. Premiešajte a potom nalejte 150 ml minerálnej vody. Ozdobte plátkom jahody a lístkami mäty.

Užitočné rady

Jahodové Mojito je možné vyrobiť aj v alkoholovej verzii pridaním trochy bieleho alebo zlatého rumu do pohára. V tomto prípade by sa malo množstvo ľadu zvýšiť!

Mimochodom

Sirup sa pripravuje veľmi jednoducho. Do bobúľ nalejte cukor v pomere 1: 1, rozdrvte drvičom a nechajte niekoľko hodín za občasného miešania. Potom preceďte cez niekoľko vrstiev gázy do misky. Len ho nevytláčajte: nechajte sirup voľne a pomaly tiecť do nádoby.

Jahodová limonáda s čajom

Ideálne letné nápoje by mali byť aromatické, osviežujúce a prírodné. Ako napríklad naša jahodová limonáda s čajom.

Jahodová limonáda s čajom
Jahodová limonáda s čajom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • perlivá minerálna voda – 1,5–2 poháre
  • jahody – 250 g
  • cukor – 1 sklo
  • čerstvo vylisovaná citrónová šťava – 2/3 šálky
  • čierny čaj – 3 vrecká

Ak chcete odoslať:

  • jahodový
  • citrón
  • ľad

1. Na sirup zmiešajte v hrnci 1 šálku vody a 1 šálku cukru. Dajte na strednú teplotu a počkajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte bobule a varte, kým bobule nie sú veľmi mäkké a sirup zhustne, asi 10 minút. Sirup precedíme a necháme úplne vychladnúť.

2. Čajové vrecúška zalejte 2 šálkami vriacej vody a nechajte 30 minút odstáť.

3. Naplňte veľký džbán ľadom. V miske zmiešame sirup, vychladený čaj, citrónovú šťavu a minerálku. Nalejte zmes do džbánu s ľadom. Pridajte niekoľko tenkých plátkov citróna. Nápoj nalejeme do pohárov a ozdobíme jahodami.

Poznámka pre hostiteľku

Nemenej chutné bude, ak namiesto čierneho použijete zelený čaj. A je lepšie variť voľne, nie balené.

Mimochodom

Zvyšné (vytlačené) citróny po odšťavení nevyhadzujte. Na ich základe pripravte svetlý citrónový sirup a zmrazte porcie vo formách na ľad. Tento ľad sa potom môže použiť na výrobu nápojov.

Detská jahodová limonáda

Tento nápoj osloví úplne každého, vrátane dospelých. Koniec koncov, je pripravený na základe troch druhov šťavy a čerstvých bobúľ, a preto je taký chutný a zdravý.

Detská jahodová limonáda
Detská jahodová limonáda (My Magnet)

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • hroznová šťava – 300 ml
  • pomarančový džús – 300 ml
  • jablková šťava – 300 ml
  • jahody (čerstvé alebo mrazené) – 300 g

1. Pár bobúľ si odložíme na ozdobu, zvyšok rozdrvíme ponorným mixérom na homogénne pyré.

2. Do pyré zalejeme 1 liter vriacej vody. Ochlaďte na izbovú teplotu a preceďte cez jemné sitko. Preneste do veľkého džbánu.

3. Jablkovú, hroznovú a pomarančovú šťavu nalejeme do džbánu, premiešame, nalejeme do pohárov. Ak chcete, pridajte ľad a ozdobte celými bobuľami.

Poznámka pre hostiteľku

Pomarančový džús možno nahradiť čerešňovým alebo broskyňovým džúsom.

Mimochodom

V obzvlášť horúcom počasí je v poriadku pridať do zmesi drvený ľad, ale dávajte pozor, aby ste nikoho nerozboleli hrdlom. Nepite sa a nedávajte svojim deťom nič ľadové počas jedenia: studené nápoje spomaľujú tráviace procesy, a to škodí všetkým.

Limonáda „Barbarella“

Nápoj pripravený podľa nášho receptu sa ukáže ako neuveriteľne chutný a veľmi krásny – bohatá farba jahôd a smotany. Pre ohromujúcu vôňu pridajte do džbánu hrsť lesných jahôd – v dnešnej dobe nie je také ťažké ich nájsť.

Limonáda
Limonáda „Barbarella“ (poskytuje tlačová služba)

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • jahody – 100 g
  • jahody – 100 g
  • kondenzované mlieko – 50 ml
  • jahodový a smotanový sirup – 50 ml
  • sóda
  • ľad

1. Rozdrvte bobule do hladka pomocou mixéra. Pyré nalejeme do džbánu, pridáme kondenzované mlieko, sirup a jemne premiešame.

2. Podľa chuti pridajte do džbánu ľad.

3. Nalejte sódu alebo minerálku. Premiešame, nalejeme do pohárov a ozdobíme podľa potreby.

Poznámka pre hostiteľku

Kondenzované mlieko možno nahradiť hustou smotanou a ako sladidlo možno pridať med.

Mimochodom

Pre chuť môžete do kokteilu pridať trochu kokosovej smotany a jahodový sirup si uvarte sami.

Farmárska jahodová limonáda

Jahoda s…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik