Ako varím červené fazuľové lobio podľa domáceho receptu dedičnej gruzínskej ženy
Zdieľam s vami môj typický pokrm – lobio. Rýchle, jednoduché, chutné a úplne bezpečné. Pkhali, khinkali, tkemali, ajapsandali – všetky názvy gruzínskych jedál znejú ako vyznanie lásky, no lobio je zvláštne šťastie. Zamilovala som sa do neho po tom, čo som sa zúčastnila skutočnej gruzínskej svadby. Chytiť overený recept a môj príbeh o ňom!
O čom budeme hovoriť v článku:Čo je lobioAko je lobio užitočné a prečo sa konzumuje?Ako varím lobio v imeretskom štýle
Čo je to lobio
Gruzínske jedlo je náladou blízke talianskemu jedlu, aj keď podľa môjho názoru je komplexnejšie a rafinovanejšie. Jedno z mojich obľúbených jedál je lobio. V preklade z gruzínčiny je lobio fazuľa. Pripravuje sa zo zelenej aj suchej fazuľky, podáva sa horúca, ale lahodná studená.
Toto jedlo je skutočne kráľovské, pretože podľa legendy bolo prvýkrát pripravené práve pre kráľovnú Tamaru. Jej jednotky boli hladné ako samotná kráľovná. Prešli cez dedinu z jedného domu, ktorého majiteľa, ako šťastie, práve okradli. Zlodeji zobrali všetko okrem fazule a hrsti korenín. To stačilo na to, aby syn majiteľa pripravil chutné jedlo, ktoré sa zapísalo do histórie.
Aké sú výhody lobio a prečo ho jesť?
Lobio si od prvej lyžičky zamilujú ako mäsožrúti, tak aj zarytí vegetariáni. A to všetko preto, že okrem svetlej chuti a zamatovej textúry obsahuje obrovské množstvo výhod. Jedna 100 g porcia obsahuje takmer celú dennú potrebu vlákniny. Fazuľa je ale aj rekordérom v obsahu rastlinných bielkovín. Rovnako ako draslík, horčík a zinok. Takže každý, kto trpí anémiou, by mal jesť lobio.
Ako varím lobio v imeretskom štýle
Tento lobio recept je od dedičnej gruzínskej Nately Rezoevnej. Varí to tak, že môžete omdlievať od šťastia. Ale to nie je strašidelné, pretože Natela Rezoevna je tiež skvelá lekárka.
Na prípravu potrebujete:
- suché červené fazule – 1 kg
- stredne veľká cibuľa – 1 ks.
- stredný zeler koreň – 1 ks.
- petržlenová vňať – 1 ks.
- vlašské orechy – 1 šálka
- strúčiky cesnaku – 3 ks.
- mletý koriander – podľa chuti
- utskho-suneli, khmeli-suneli, červená paprika – podľa chuti
- kvatsarahi alebo tkemali omáčka – 1 polievková lyžica. l.
- cibuľové krúžky a pita chlieb na ozdobu
1. Suchú červenú fazuľu namočte na 6 hodín do studenej vody. Potom vodu scedíme, prepláchneme, opäť pridáme studenú vodu a na miernom ohni varíme 3 hodiny.
2. Po 1,5 hodine pridáme celú stredne veľkú cibuľu, koreň zeleru a petržlenovú vňať.
3. Kým sa fazuľa varí, pripravíme dresing: pohár vlašských orechov pomelieme na mäsovom mlynčeku so strúčikmi cesnaku. Pridajte mletý koriander, utskho-suneli, chmeľ-suneli a mletú červenú papriku (všetko od 1/2 do 1 ČL, podľa chuti). Do tejto orechovo-cesnakovej zmesi vlejeme časť tekutiny z panvice s fazuľou tak, aby sa všetky ingrediencie zmiešali do homogénnej hmoty. Pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. čučoriedková omáčka kvatsarahi alebo tkemali.
4. 5 minút predtým, ako budú fazule hotové, premiešajte dresing, pridajte soľ a pridajte celé vetvičky koriandra, petržlenu a zeleru pre chuť. Prikryjeme pokrievkou a dusíme 5 minút. Miska je pripravená.
5. Podávajte horúce v hlinených nádobách, ozdobte kolieskom cibule a jadrom vlašských orechov navrchu. Jedzte ponorením gruzínskeho lavash alebo mchadi kukuričného chleba do lobia.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #fazuľa #lobioSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach