Baklažánové lečo na zimu

Baklažánové lečo na zimu

Baklažánové lečo na zimu K receptu

Baklažánové lečo na zimu nie je taký známy recept ako napríklad lečo zo sladkej papriky. Táto možnosť si však určite zaslúži vašu pozornosť: svetlé a aromatické občerstvenie vám v zime pomôže viac ako raz a veľmi ho ocenia aj tí, ktorí nemajú radi baklažány! Lecso je ikonické jedlo maďarskej kuchyne, pomerne lacné a ľahko sa pripravuje, s baklažánom alebo bez neho. Ale s „malými modrými“ sa to mnohým ľuďom páči ešte viac. Baklažánové a paprikové lečo s paradajkami môžete podávať ako studené predjedlo alebo ako prílohu k vareným zemiakom, ryži alebo drobivej pohánkovej kaši.

zložitosť: ľahko Kalórie: 1376,93 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 40 min Použité: 14,57 g/100,50 g/99,08KonzervovanievečeraObčerstvenievečeraPrázdneObčerstvenieVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEbaklažán 1 kgParadajka (paradajka) 600 gSladká červená paprika 500 gCibuľa 1 kusCesnak 5 klinčekovRafinovaný rastlinný olej 200 mlstolový ocot 9% 100 mlGranulovaný cukor 4 polievkové lyžice.Soľ 2 polievkové lyžice.Sušená paprika 1 lyžičkaSušená mäta 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Z umytých baklažánov odrežte stonky. Baklažány nemusíte šúpať, ale ak chcete, odstráňte ich nožom. Pripravenú zeleninu nakrájajte na kocky so stranou 2 cm.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

Krok 2

Vložte kocky baklažánu do misy, posypte soľou a premiešajte. Nechajte misku s baklažánom na pracovnej ploche 30 minút. Počas tejto doby by mali baklažány dať šťavu.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

Krok 3

Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky. Cesnak nasekáme nahrubo. Sladkú papriku pozdĺžne prekrojte, odstráňte semienka a blany. Polovice nakrájajte na štvorce so stranou 2 cm. Paradajky nakrájajte náhodne.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

Krok 4

Zahrejte rastlinný olej v hlbokej panvici alebo kotlíku na strednom ohni. Pridajte cibuľu a duste za častého miešania, kým nebude priehľadná, 5-6 minút. Cibuľa by nemala zhnednúť.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

Krok 5

Pridajte paradajky do panvice a varte na miernom ohni 10 minút, kým nezmäknú. Bez odstránenia panvice z ohňa rozdrvte paradajky s pyré, až kým nebude hladká.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

Krok 6

Opláchnite baklažány studenou vodou, jemne vytlačte prebytočnú vlhkosť a plátky osušte papierovými utierkami. Tento krok je potrebný na odstránenie horkosti z baklažánu.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

Krok 7

Vložte baklažány do panvice s paradajkovou a cibuľovou omáčkou. Pridajte sladkú papriku a cesnak. Zeleninu ochutíme sušenou mätou a paprikou. Osolíme, pridáme cukor a jemne premiešame.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

Krok 8

Znížte teplotu na minimum, panvicu prikryte pokrievkou a lečo varte 45-50 minút. Skontrolujte pripravenosť a upravte podľa chuti – možno budete musieť pridať soľ, cukor alebo korenie.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

Krok 9

Kým sa zelenina dusí, pripravte si zaváracie poháre a viečka. Poháre vložte do hrnca s vodou a varte na miernom ohni 10 minút. Vrchnáky tiež pár minút povarte.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

Krok 10

Odstráňte panvicu z ohňa. Nalejte ocot a premiešajte zeleninu. Horúce lečo vložte do pripravených sterilizovaných pohárov a pevne uzavrite. Poháre otočte na viečka, zabaľte ich do teplej prikrývky alebo uteráka a nechajte vychladnúť.

Baklažánové lečo na zimu
Baklažánové lečo na zimu (gastronom.ru)

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Aby bolo lecho nielen chutné, ale aj krásne, použite papriky rôznych farieb, napríklad červenú a oranžovú, a nakrájajte ich na rovnaké plátky. Skúste si vybrať tie najšťavnatejšie struky s hustou dužinou.

MIMOchodom

Ideálny objem dóz na uskladnenie hotového leča z baklažánu, papriky a paradajok je 500-750 ml. Takéto poháre sa ľahšie sterilizujú a pohodlnejšie skladujú aj v malých chladničkách.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik