K receptu
Bravčové mäso dusené v paradajkovej omáčke na panvici je jedlo s talianskym nádychom. prečo? Pretože je inšpirovaný talianskou klasikou Carne alla pizzaiola, duseným mäsom v omáčke na pizzu. V Taliansku vie každá žena v domácnosti variť toto jedlo a uisťuje sa, že jej recept je rovnaký. Carne alla pizzaiola sa najčastejšie vyrába z hovädzieho mäsa, ale tento recept používa bravčové mäso. Hlavnými ingredienciami omáčky sú paradajky, cesnak, olivový olej a sušené talianske bylinky. Mäso dusené na panvici v paradajkovej omáčke je veľmi šťavnaté a aromatické.
zložitosť: ľahko Kalórie: 400,49 kcal/porcia Porcie: 5 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 34,61 g/20,98 g/10,69Dusenie, chradnutietalianska kuchyňaVečeraVečeraHlavný chodnarodeninyKarnevalNový rokVeľká nocVianoceINGREDIENCIE NA 5 PORCIÍchudé bravčové mäso 1 kg cibuľa 2 ks cesnak (klinčeky) 4 ks olivový olej 3 PL paradajok 2 ks konzervované paradajky vo vlastnej šťave 400 ml paradajkový pretlak 3 PL sušeného tymiánu 1 PL sušeného rozmarínu 1 PL .l.čerstvo mleté čierne korenie 2 štipky soli ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Bravčové mäso umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na dlhé kúsky. Je lepšie použiť chudú buničinu – toto mäso je menej mastné, ale jemnejšie.
Krok 2
Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame na pol krúžky a cesnak na tenké plátky. Na výrobu ťahaného bravčového mäsa môžete použiť nielen cibuľu, ale aj šalotku alebo červenú cibuľu.
Krok 3
Bravčové mäso vložte do hlbokej panvice rozohriatej na olivovom oleji a za stáleho miešania drevenou varechou ho rýchlo opečte do zlatista. Namiesto panvice môžete použiť kotol.
Krok 4
K orestovanému mäsu na panvici pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a za stáleho miešania varíme do mäkka. Zelenina by sa nemala vyprážať – mala by byť priehľadná.
Krok 5
Odstráňte konzervované paradajky vo vlastnej šťave z pohára, ošúpte ich a potom ich rozdrvte v mixéri alebo nasekajte, kým nezískate hladké pyré.
Krok 6
Na čerstvých paradajkách urobte priečne rezy, zalejte ich vriacou vodou a potom ponorte do studenej vody. Odstráňte šupku a dužinu nakrájajte na malé kocky. Paradajkovú pastu zrieďte vodou na konzistenciu kyslej smotany.
Krok 7
K mäsu a cibuli na panvici pridáme paradajkový pretlak, nakrájané paradajky a paradajkový pretlak. Posypeme tymianom, rozmarínom, korením a premiešame. Panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme, kým mäso nezmäkne. Ku koncu varenia dosolíme podľa chuti.
Krok 8
Hotové dusené bravčové mäso v paradajkovej omáčke podávame s cestovinou alebo inou prílohou. Pri podávaní ozdobíme lístkami zelenej bazalky. Dobrú chuť!
UŽITOČNÉ RADY
Do paradajkovej omáčky na dusené bravčové mäso môžete pridať trochu kryštálového cukru, aby ste vyvážili kyslú chuť paradajok.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Súčasné použitie čerstvých a konzervovaných paradajok, ako aj paradajkovej pasty v omáčke pomáha dosiahnuť bohatšiu chuť. Môžete si však pripraviť omáčku z konzervovaných paradajok alebo iba z čerstvých paradajok a pridať trochu paradajkovej pasty na zvýraznenie chuti.