Broskyne vo vlastnej šťave na zimu
K receptu
Recept na šťavnaté broskyne vo vlastnej šťave na zimu je bomba! Budete musieť dosť pracovať, nakrájať plody a dať ich do sterilizovaného pohára, ale výsledok predčí vaše očakávania. Ovocie sa môže jesť obyčajné, pridané do pečiva, zmrzliny alebo tvarohu. Chutia ako čerstvé! Na rozdiel od tradičného džemu a kompótov je tento spôsob šetrnejší. Broskyne nepodliehajú tepelnému spracovaniu, a preto sú pripravené poskytnúť nám všetky svoje výhody aj v zime. Pre tento dezert je lepšie použiť zrelé ovocie. Pre nezrelé môže trvať dlhšie, kým sa cukor rozpustí a budete musieť pridať plátky do pohára, keď sa usadia.
zložitosť: ľahko Kalórie: 237,62 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 1 hodina 20 minút Použité: 0,74 g/0,09 g/59,10KonzervovaniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍbroskyne – 800 g cukru – 500 kyseliny glymónovej – 3 g škorice – 3 guanilky – 3 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Broskyne dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a potom osušte uterákom. Každé ovocie nakrájajte na polovicu a odstráňte semená. Nakrájajte na rovnaké plátky.
Krok 2
Poháre na prípravu umyte jedlou sódou a potom ich sterilizujte akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje (v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku). Budete potrebovať približne 4-5 litrové poháre.
Krok 3
Rozložte pripravené ovocie. Zmiešajte cukor s kyselinou citrónovou, škoricou a vanilkou. Urobte to: najprv položte vrstvu plátkov broskýň a potom ich posypte cukrom. Naplňte teda všetky poháre až po vrch.
Krok 4
Poháre vložte do širokého hrnca alebo umývadla, nalejte do vody. Mal by siahať po „plecia“ plechoviek. Pokračujte v sterilizácii obrobkov asi 40 minút na miernom ohni. Ovocie pustí šťavu a naplní poháre až po okraj.
Krok 5
Ak zostalo miesto, pridajte ďalšie broskyne, aby boli nádoby plné. Po uplynutí času vyberte poháre a zrolujte ich viečka.
Krok 6
Obrobky otočte hore dnom, zabaľte ich do prikrývky a nechajte ich pri izbovej teplote, kým úplne nevychladnú. Skladujte na chladnom a tmavom mieste až jeden rok.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Poháre od broskýň vo vlastnej šťave sa odporúča na zimu uzatvárať kovovými viečkami, pretože sú vzduchotesné najviac. Tiež sa sterilizujú aspoň 10 minút vo vriacej vode.
MIMOchodom
Ak plánujete na zimu zavárať celé broskyne, vyberte si stredne veľké plody približne rovnakej veľkosti. Pred varením budú musieť byť olúpané. Budete potrebovať menej celých plodov.