Čo je to polievka z červenej repy a ako sa líši od kholodniku, okroshky, studeného boršču?
Jedna z obľúbených letných polievok, cviklová, je podobná boršču aj holodníku zároveň. A napriek tomu je to nezávislé jedlo s vlastnými tajomstvami a rozpoznateľnými znakmi. Poďme pochopiť nuansy.
O čom budeme hovoriť v článku:Čo je cviklová polievkaKto vynašiel cviklovú polievkuAko jesť cviklovú polievkuAko sa cviklová polievka líši od ostatných studených polievokRecept na jednoduchú cviklovú polievku
Čo je cvikla
Cviklová polievka patrí k obľúbeným letným studeným polievkam, ktoré sú možno v obľúbenosti horšie ako okroshka, no chuťou určite nie. Je svetlý, elegantný, aromatický a stredne uspokojivý. Práve na dni, kedy namiesto bežných príloh a mäsa chcete ľahké jedlo.
Hlavnou ingredienciou cviklovej polievky je samozrejme cvikla. Polievke dodá všetko – farbu, chuť, jemnú sladkastú vôňu. Takmer všetky jeho recepty budú obsahovať čerstvé uhorky, varené vajcia a bylinky. A potom, ako v prípade okroshky, sú povolené variácie. Niekto má rád cviklovú polievku, aby bola sýtejšia, a tak si do nej určite nakrája chudé hovädzie mäso a zemiaky. Niektorí ľudia nevidia nič zlé na tom, že pridajú pár plátkov svojej obľúbenej poznámky od lekára. Recept závisí od krajiny, kde sa cviklová polievka pripravuje, a od preferencií konkrétnej rodiny.
Klasickým základom tejto polievky je vývar z cvikly. Môže sa zmiešať s citrónovou šťavou a kvasom alebo nahradiť fermentovanými mliečnymi nápojmi. Napríklad kefír alebo ayran.
Cvikla sa tiež pripravuje na rôzne spôsoby. Pre jednoduchosť sa uvarí a vývar sa potom použije na dresing. Alebo ho môžete dusiť dlho na panvici s paradajkovým pretlakom za stáleho podlievania vodou. Skvelou možnosťou je upiecť jednu alebo dve koreňové zeleniny v rúre a zvoliť dresing z fermentovaného mlieka. Ak si pripravíte odvar z pečenej repy, bude obzvlášť aromatický a sladký.
Kto vynašiel cviklovú polievku
Meno autora cviklovej polievky sa samozrejme nezachovalo – je to skôr ľudová polievka, ktorá sa navyše nachádza v kuchárskych knihách nielen v Rusku, ale aj na Ukrajine, v Poľsku, Bielorusku a Litve. . A v každej krajine je cviklová polievka považovaná za súčasť tradičnej kuchyne. Recepty sa však budú v jednotlivých regiónoch líšiť. Napríklad v Bielorusku dávajú zemiaky do cviklovej polievky, ale v Litve ich podávajú oddelene a vždy horúce. V Poľsku sa polievka z červenej repy nazýva chlodnik, ale princíp varenia je veľmi podobný.
Ako jesť cviklu
Polievku je potrebné podávať studenú. Na tanier najprv naukladajte zeleninu a bylinky, potom zalejte dresingom. K cviklovej polievke môžete ponúknuť kyslú smotanu a chlieb. Chuť polievky je jemná, sladkastá, pripomínajúca chudý boršč. Jeho charakteristickým znakom je mierna kyslosť, ktorú možno dosiahnuť kvasom alebo citrónovou šťavou.
Čím sa líši cviklová polievka od ostatných studených polievok?
Z okroshky. Áno, takmer všetci! Cviklová polievka má stále bližšie k boršču – farbou aj zostavou ingrediencií. Okroshka sa nikdy nedochucuje repným vývarom. Ale kvass a kefír sa používajú na prípravu oboch studených polievok.
Zo studeného boršču. V skutočnosti je studený boršč najbližšie k bežnému boršču. Bližšie ako cvikla. Studený boršč sa často pripravuje v mäsovom vývare, zvyčajne hovädzom, čo najštíhlejšom (v prípade potreby po vychladnutí odstráňte prebytočný tuk lyžičkou). Jeho základom nie je len cvikla, ale aj jej vrcholy a mrkva. Cukor je prijateľný na zdôraznenie sladkosti mrkvy a ocot, aby repa nestratila farbu. Nedávajte kapustu do studeného boršča.
Od chladu. V tejto polievke nie je mäso. Takto sa kholodnik líši od studeného boršču. A ak to porovnáte s cviklou, môžu sa začať spory. Existuje názor, že kholodnik je naplnený výlučne vývarom z červenej repy. A polievka z červenej repy je zmes s kvasom, len kvasom alebo fermentovaným mliečnym výrobkom. Iní veria, že cviklová polievka, studená polievka a studený boršč sú tri názvy pre jednu polievku. Našťastie varenie umožňuje rôzne názory.
Jednoduchý recept na cviklu
Vybrali sme klasický recept, ktorý osloví ako tých, ktorí vedia robiť polievku, tak aj tých, ktorí sa na ňu len pozerajú. Naša cviklová polievka sa pripravuje rýchlo a nevyžaduje veľké náklady. Ideálne na leto!
Klasická cviklová polievka
35 minút + 1 hodina
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
- veľká repa – 2 ks.
- stredne veľké uhorky – 3 ks.
- kôpor – 1 zväzok
- zelená cibuľa – 1 zväzok
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- cukor – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
Ak chcete odoslať:
- prepeličie vajcia – 12 ks.
- kyslá smotana
- horčica
- Cviklu ošúpeme a nakrájame na tenké dlhé prúžky. V hrnci prevaríme 1,5 litra pitnej vody, pridáme soľ, citrónovú šťavu, cukor a pripravenú cviklu. Privedieme do varu, prikryjeme a na miernom ohni dusíme 20 minút. Odstráňte z tepla a úplne vychladnúť.
- Nakrájajte uhorky a kôpor na tenké prúžky a jemne nakrájajte cibuľu. Zmiešajte uhorky a bylinky a zalejte vývarom z repy. Vložte do chladničky na 1 hodinu.
- Prepeličie vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme a prekrojíme na polovice. Primiešame kyslú smotanu a horčicu podľa chuti. Nalejte cviklovú polievku do tanierov, do každého vložte lyžicu kyslej smotany a polovicu vajec.
MIMOchodom
Cvikla bude chutnejšia, ak ju namiesto varenia upečiete. Každú koreňovú zeleninu umyte kefou, zabaľte do alobalu a vložte do rúry na hodinu a pol pri teplote 190 °C.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
K cvikle sú ideálne stredne veľké uhorky. Ak žiadne nenájdete, vezmite veľké a ošúpte ich zo semien a ošúpte.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ako variť #cviklovú polievku #fakty o jedleSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach