K receptu
Dunajský šalát na zimu sa pripravuje podľa klasickej receptúry, podľa ktorej sa zelenina nakrájaná na prúžky ochutí soľou, korením a cukrom a potom sa krátko povarí. Aby sa zabezpečilo, že šalát je dobre skladovaný a má bohatú a jasnú chuť, do zeleniny sa pridáva stolový ocot a rastlinný olej. Minimálny počet ingrediencií v dunajskom šaláte sú štyri (paradajky, paprika, mrkva a cibuľa). Ak je to žiaduce, môže sa rozšíriť na osem prísad pridaním zeleného hrášku, uhoriek, kapusty a cesnaku. Stojí za zmienku, že paradajky na šalát môžu byť buď veľmi zrelé, alebo úplne zelené – výsledok bude v každom prípade vynikajúci! Tento šalát je univerzálny, pretože sa môže podávať ako studené predjedlo, ale aj ako príloha k jedlám z mäsa, hydiny alebo rýb. Určite si pripravte pár téglikov dunajského šalátu, v zime sa budú hodiť!
zložitosť: ľahko Kalórie: 370,09 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 40 min Pridať. čas: 3 hodiny Použité: 5,93 g/22,77 g/35,24KonzervovaniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍparadajky 1 kguhorky 500 gsladká paprika 500 gbiela kapusta 500 gmrkva 500 gcibuľa 500 gcesnak 1 kusrastlinný olej 180 mlstolový ocot 9% 50 mlzrnká korenia 10 ks.cukor 80 gsoľ 40 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si zeleninu. Kapustu nakrájame nadrobno. Sladkú papriku pozdĺžne prekrojíme, zbavíme stopiek a polovice nakrájame na pásiky. Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle;
Krok 2
Paradajky nakrájame na hrubé plátky. Uhorky nakrájajte na plátky s hrúbkou 5 mm a potom ich priečne nakrájajte na tyčinky. Cibuľu nakrájame na polovičné krúžky. Strúčiky cesnaku nakrájame na plátky.
Krok 3
Všetku zeleninu vložte do veľkého hrnca z nehrdzavejúcej ocele. Osolíme, ocukoríme, okoreníme, zalejeme octom a jemne premiešame. Panvicu prikryte pokrievkou a nechajte na pracovnej ploche pri izbovej teplote 2-3 hodiny. Počas tejto doby by mala zelenina pustiť šťavu.
Krok 4
Do panvice so zeleninou pridajte rastlinný olej a znova jemne premiešajte. Položte na sporák, nastavte vysoký oheň a priveďte zeleninu do varu. Znížte teplotu na stredné a varte šalát 10 minút. Niekoľkokrát premiešajte.
Krok 5
Poháre dôkladne umyte. Predhrejte rúru na 150 ℃nainštalujte gril na spodnú úroveň. Položte poháre hrdlom nadol na mriežku a zahrievajte 15 minút. Umyte viečka sódou bikarbónou a vložte do misky s vriacou vodou.
Krok 6
Horúci šalát vložte do pripravených sterilizovaných pohárov a pevne uzavrite viečkami. Poháre položte na pracovnú plochu hore dnom, prikryte froté uterákom alebo prikrývkou a nechajte vychladnúť.
Krok 7
Poháre s úplne vychladnutým dunajským šalátom umiestnite na chladné a tmavé miesto. Po otvorení nádoby sa šalát môže skladovať v chladničke maximálne 2 dni.
UŽITOČNÉ RADY
Pri výbere paradajok na šalát uprednostňujte ovocie s hustou dužinou, mierne nezrelé alebo zelené sú perfektné. K zelenine môžete pridať 100 g čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku alebo zelenej fazuľky, nakrájanej na malé kúsky.
MIMOchodom
Existuje ďalší spôsob, ako sterilizovať šalátové poháre. Do každej nádoby nalejte 40-60 ml vody a vložte do mikrovlnnej rúry hrdlom nahor. Poháre zahrievajte 3 minúty pri výkone aspoň 700-800 W. Opatrne vyberte horúce poháre a vylejte vodu.