Feferónky na zimu bez sterilizácie
K receptu
Feferónky na zimu bez sterilizácie sú práve prípravou, na ktorú sa nám určite poďakujete za recept. Príprava je mimoriadne jednoduchá a výsledkom je oheň! Ak máte radi slané jedlá, určite to oceníte. Len si to predstavte: žiadna sterilizácia (poháre sa nepočítajú), extrémne malý zoznam ingrediencií a celý proces marinovania netrvá dlhšie ako 30 minút. Dobré je aj to, že nehrozí žiadne riziko pre oči a sliznice, pretože štipľavú papriku nemusíte ani krájať! Hotové nakladané papriky môžete podávať nielen ako predjedlo, ale využiť ich aj pri príprave iných jedál, ako sú šaláty a sendviče.
zložitosť: ľahko Kalórie: 356,45 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 40 min Použité: 11,16 g/1,97 g/78,43MoreniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUHorúca zelená paprika 250 gČervená feferónka 250 gCesnak 1 klinček(y)Bobkový list 1 kusZrnká čierneho korenia 6 ks.Sladký hrášok 2 ks.Na marinádu:Voda 500 gGranulovaný cukor 1,5 lyžice.stolový ocot 9% 1 polievková lyžica.Soľ 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Všetky uvedené ingrediencie položte na pracovnú plochu. Náš recept používa feferónky dvoch farieb – červenej a zelenej. Táto kombinácia dodá nielen zaujímavé odtiene chuti, ale dodá obrobku aj jas – bude to vyzerať krásne na poličke alebo stole. Môžete si však vziať štipľavú papriku rovnakej farby, napríklad červenú – predjedlo bude tiež chutné a svetlé.
Horúce papriky na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)
Krok 2
Cesnak ošúpeme, nakrájame nie príliš nadrobno. Červenú a zelenú feferónku umyjeme a osušíme. Opatrne odrežte stonky a ponechajte len malé chvosty. Papriky s chvostmi vyzerajú úhľadnejšie a atraktívnejšie, navyše chvosty pomáhajú udržiavať papriky neporušené počas morenia. Bez nich môže paprika stratiť tvar alebo sa zdeformovať, najmä pri varení.
Horúce papriky na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)
Krok 3
Poháre a viečka sterilizujte v panvici s vriacou vodou a nechajte ich vysušiť. Ak poháre sterilizujete v rúre, nemusíte ich dodatočne sušiť. Viacfarebné feferónky budú vyzerať obzvlášť krásne v malých pohároch s vysokým hrdlom.
Horúce papriky na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)
Krok 4
Na dno pohárov vložte bobkový list, korenie a kúsky cesnaku. Potom naplňte poháre farebnými paprikami a umiestnite ich vertikálne. Poháre s korením položte na podnos alebo na taniere.
Horúce papriky na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)
Krok 5
Varte vodu v hrnci alebo kanvici. Opatrne nalejte vriacu vodu do pohárov, kým nepretečie. Poháre prikryte viečkami a nechajte 10 minút postáť, potom vypustite vodu. Vďaka tejto manipulácii nebude nakladaná paprika príliš pikantná.
Horúce papriky na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)
Krok 6
Teraz urobte marinádu. Nalejte vodu do hrnca a položte na oheň. Keď voda začne vrieť, je čas pridať cukor a soľ. Hneď ako sa úplne rozpustia, opatrne nalejte ocot.
Horúce papriky na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)
Krok 7
Vriacu marinádu opatrne nalejeme do pohárov s rôznofarebnými paprikami – necháme pretiecť cez okraj hrdla. Naskrutkujte viečka na poháre a osušte ich uterákom, aby neboli mokré. Otočte poháre, zabaľte ich do teplej prikrývky a nechajte ich v tejto polohe vychladnúť. Keď poháre s feferónkami úplne vychladnú, presuňte ich na chladné miesto.
Horúce papriky na zimu bez sterilizácie (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Podľa nášho receptu nie je paprika príliš pálivá, keďže prvá voda, ktorú nalejeme do pohárov, je scedená. Ale ak máte radšej teplé jedlá, tak ho nevylievajte a pripravte si marinádu na ňom.
MIMOchodom
Nemusíte čakať do hlbokej zimy, aby ste vyskúšali túto lahodnú maškrtu. Ak sú struky feferónky tenké, po mesiaci môžete nádobu otvoriť!