Jahodové gazpacho

K receptu

Ak ste si mysleli, že jahodové gazpacho je dezertná polievka, tak ste na omyle. Ide o rovnakú slanú predjedlovú polievku ako iné početné variácie slávnej španielskej špeciality, len mimoriadne aromatickú. Počas sezóny jahôd je každý sebectivý milovník studených polievok povinný pripraviť toto gazpacho. Čím sú jahody zrelšie a sladšie, tým bude vaše gazpacho chutnejšie a aromatickejšie. Zároveň, ak jahoda „zlyhala“ a nie je v nej dostatok sladkosti, potom je gazpacho skvelý spôsob, ako to zúročiť. Ak chcete, môžete do polievky pridať trochu cukru. A ak je naopak kyseliny málo, tak si do gazpacha vytlačte okrem balzamikového octu aj trochu citrónovej šťavy.

zložitosť: ľahko Kalórie: 170,75 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 20 min Pridať. čas: 30 min Použité: 2,65 g/10,63 g/14,98večeravečeraObčerstveniepolievkaPárty, bufetPiknikINGREDIENCIE NA 4 PORCIEJahodový 400 gParadajky 200 guhorky 200 gČervená paprika 150 gCesnak 2 klinčekyExtra panenský olivový olej 2 polievkové lyžice.Biely balzamikový ocot 1 polievková lyžica.Čerstvá bazalka 15 gMleté čierne korenie Jedlý ľad Soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Paradajky ošúpeme. Za týmto účelom urobte na ovocí rezy v tvare kríža a paradajky ponorte do vriacej vody na 10–20 sekúnd. Potom vyberte ovocie a ponorte ho do misky s veľmi studenou vodou. Koža sa ľahko stiahne.

Krok 2

Ak majú uhorky drsnú šupku, ošúpte ju škrabkou na zeleninu. Odstráňte semená z papriky. Paradajky, papriky a uhorky nakrájame na kúsky ľubovoľnej veľkosti a spolu s cesnakom ich rozmixujeme na pyré v mixéri.

Krok 3

Odstráňte sepals z jahôd. Odložte niekoľko bobúľ na ozdobu, zvyšné rozmixujte v mixéri na hladkú hmotu. Skombinujte jahodové pyré so zeleninovým pyré.

Krok 4

Gazpacho ochutíme olivovým olejom a balzamikovým octom a podľa chuti dosolíme. Lístky bazalky nasekáme nadrobno a pridáme do polievky. Gazpacho vložíme do chladničky aspoň na pol hodiny.

Krok 5

Jahodové gazpacho nalejte do pohárov alebo misiek a pridajte kocky ľadu. Polievku ozdobíme plátkami jahôd a lístkami bazalky. Okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Jahody a bazalka sú skvelá kombinácia, preto odporúčame použiť zelenú bazalku ako čerstvé bylinky na gazpacho. Dobrý bude aj čerstvý tymian, no do jahodového gazpacho by ste si určite nemali pridávať kôpor a zelenú cibuľku.

MIMOchodom

Ak chcete, aby bolo vaše jahodové gazpacho jemnejšie a krémovejšie, po rozmixovaní zmes pretlačte cez jemné sitko. Tým sa zbavíte semienok paradajok a jahôd.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik