Klasický recept Abcházska adjika
K receptu
Klasický recept Abcházskej adjiky nie je náročný na prípravu, ale vyžaduje si čas a trpezlivosť. A to stojí za to! Toto korenie je univerzálne: pridáva sa do polievok, šalátov, dusených pokrmov, marinád a pred varením sa obaľuje mäsom. A aké dobré je s ražničom a mladým syrom! Adjika znamená v abcházčine „soľ“ a v korení je jej pomerne veľa. Používajte hrubú kuchynskú soľ, hlavne nie jódovanú, inak vám výrobok rýchlo skysne. Poďme sa podeliť o niektoré technologické tajomstvá. Fáza sušenia je tiež veľmi dôležitá: prebytočná vlhkosť sa musí z papriky odpariť, ovplyvňuje chuť a trvanlivosť hotovej adžiky. A zahrievanie koriandra a rasce na panvici vám umožní uvoľniť esenciálne oleje z korenia a zvýrazniť arómu adjiky.
zložitosť: ľahko Kalórie: 143,20 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 40 min Použité: 5,12 g/0,79 g/135,54BlenderAbcházska kuchyňaPrázdneOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUHorúca paprika 250 gCesnak 1 kusDill 7 pobočiekČerstvá bazalka 7 pobočiekSoľ 1 polievková lyžica.koriander 2 lyžičkyZira 1 lyžičkaUtskho-suneli 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Papriky umyte. Suché. Ovocie pozdĺžne rozkrojíme a odstránime semená a stopku. Plech alebo plech vyložte papierovými utierkami. Polovičky papriky umiestnite v krátkej vzdialenosti od seba a nechajte 3-4 dni sušiť na dobre vetranom mieste pri teplote 25 C
Klasický recept na abcházsku adjika (gastronom.ru)
Krok 2
Keď paprika dostatočne zvädne, môžete začať s hlavným varením. Do panvice vložte semienka koriandra a rasce. Korenie zahrievajte na miernom ohni asi 3-5 minút, kým si nevšimnete ich jasnú, silnú vôňu. Neodchádzajte zo sporáka, semená sa veľmi rýchlo spália.
Klasický recept na abcházsku adjika (gastronom.ru)
Krok 3
Horúce korenie preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Semená pomelte tak, aby boli veľké aj malé častice. Toto množstvo zŕn je najpohodlnejšie pomlieť v mlynčeku na kávu. Môžete použiť aj ručný mlynček na korenie alebo mažiar.
Klasický recept na abcházsku adjika (gastronom.ru)
Krok 4
Umyte bazalku a kôpor. Zeleninu dôkladne vysušte – nadmerná vlhkosť môže pokaziť prípravok. Cesnak ošúpeme. Odstráňte hrubé, tvrdé stonky zo zeleniny.
Klasický recept na abcházsku adjika (gastronom.ru)
Krok 5
Vložte korenie, cesnak a soľ do misky mixéra a rozmixujte do hladka. Do zmesi pridáme koreniny, bylinky, utskho-suneli a opäť všetko spolu prešľaháme. Teraz by ste mali mať pastu. Preneste adjiku do čistej, umytej nádoby a prikryte plastovým viečkom.
Klasický recept na abcházsku adjika (gastronom.ru)
Krok 6
Abcházska adjika sa môže podávať okamžite. Ak ho ale necháte vylúhovať aspoň jeden deň, jeho chuť bude bohatšia a harmonickejšia. Adjiku skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Klasický recept na abcházsku adjika (gastronom.ru)
MIMOchodom
V Abcházsku sa adjika pripravuje na špeciálnom mriežkovom kameni akhakya (akhaҟya). Je na ňom priehlbina. Zložky sa tam umiestnia a rozomelú, kým sa nevytvorí homogénna hmota s ďalším kameňom – aphnyga. Vďaka dlhému mletiu sa adjika stáva veľmi aromatickou a má konzistenciu podobnú maslu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Utskho-suneli – modrá senovka grécka – je dôležitou ingredienciou v klasickom recepte Abcházskej adjiky. Ak sa vám ho nepodarilo kúpiť, môžete použiť slnečnicový chmeľ. Toto korenie obsahuje senovku grécku, ktorá je chuťovo podobná utskho-suneli. Pre tento recept si vezmite 2 čajové lyžičky khmeli-suneli.