Odkiaľ pochádza shakshuka a ako sa jedlo pripravuje v rôznych krajinách
Ten, kto vymyslel úžasnú kombináciu vajec a paradajok, je génius. Teda shakshuka. Povieme vám, ako sa toto jedlo objavilo a kde sa teraz pripravuje s chuťou.
O čom budeme hovoriť v článku:Čo je to shakshukaHistória jedlaAko sa líšia recepty na shakshuku v rôznych krajinách Izraelská shakshuka. Recept
Čo je shakshuka
Ako sa blíži leto, sladké a aromatické paradajky sa konečne vracajú na naše stoly. Je radosť s nimi variť. A dúfame, že na zozname obľúbených jedál máte aj shakshuku – perfektné miešané vajíčka s paradajkami a inou zeleninou.
V skutočnosti praženica s paradajkami sotva niekoho prekvapí. Podobných receptov je veľa: s opraženou cibuľkou, s kečupom, s nadrobno nakrájaným mladým kôprom. Ale shakshuka nie je taká jednoduchá. Jeho podstata v hustej zamatovej paradajkovej omáčke, korení a samozrejme vajíčka. Nestačí vziať koncentrovanú paradajkovú pastu, zriediť ju vodou a naliať na panvicu. Zeleninový základ je potrebné variť dlhšie a kreatívnejšie.
Na jedlo budete potrebovať sezónne aromatické paradajky alebo paradajky vo vlastnej šťave, sladkú papriku, cibuľu, olivový olej, vajcia, čili papričky, cesnak a koreniny – papriku, rascu, kurkumu, korenie. Najprv sa na olivovom oleji zahrievajú plátky papriky, cibule a cesnaku. Potom pridajte paradajky (najlepšie bez šupky), prípadne paradajkovú omáčku alebo pretlak. Plus korenie a soľ. Počas nasledujúcich 10–Omáčku dusíme na miernom ohni 15 minút a zahustíme. Teraz môžete pridať vajcia a dusiť, kým nie sú hotové. Hlavná vec nie je presušiť. Bielok by mal stuhnúť, ale zostať jemný a žĺtok by sa mal roztiahnuť, keď ho prepichnete vidličkou. Aj keď tu všetko závisí od individuálnych preferencií.
Shakshuka sa podáva priamo na panvici. Pred položením misky na stôl ju môžete ozdobiť jemne nasekanými čerstvými bylinkami. Mäkký biely chlieb s chrumkavou kôrkou je ideálne kombinovať so shakshukou. Alebo pita – môže byť namočená alebo naplnená horúcou paradajkovou omáčkou.
História jedla
V preklade z arabčiny znamená shakshuka jednoducho „kaša“ alebo „zmes“ – čokoľvek, čo sa niekomu zdá harmonickejšie. Obe verzie zachytávajú podstatu – niekoľko ingrediencií spojených a zmiešaných, aby vytvorili novú, komplexnú chuť.
O pôvode shakshuky sa vedú mnohé polemiky – veď sa pripravuje na Blízkom východe a v severnej Afrike. Väčšina zdrojov však hovorí o tuniskom pôvode pokrmu. Ďalšou populárnou verziou je, že shakshuka bola vynájdená v Jemene. V každej krajine, kde sa miešali vajíčka, sa objavili ich vlastné kulinárske tradície a kombinácie.
Napríklad v Osmanskej ríši bol žiadaný výdatný pokrm zvaný saksuk, vyrobený z dusenej zeleniny s mletým mäsom. Shakshuka prišiel do Izraela v 20. storočí, počas židovskej imigrácie zo severnej Afriky. Tu sa to stalo tak, ako to dobre poznáme – s korením, množstvom paradajok a korením.
Zelená shakshuka je jedným z obľúbených jedál (Shutterstock/FOTODOM)
Ako sa líšia recepty na shakshuku v rôznych krajinách?
Izraelská shakshuka
Židovská verzia shakshuky je teraz snáď najpopulárnejšia. Pripravuje sa ako v domácich kuchyniach, tak aj v reštauráciách v iných krajinách. V Izraeli mimochodom vyrábajú nielen klasickú shakshuku z paradajok a kopy korenín. Existuje ďalšia skvelá možnosť – zelené miešané vajcia so zeleninou, bylinkami a nakladaným syrom. Hlavná vec je, že vajcia sú pochované vo voňavom zeleninovom základe. A aká farba to bude, nie je až také dôležité.
tuniská shakshuka
V Tunisku pripravujú shakshuku aj s paradajkami a sladkou paprikou, no sú aj iné možnosti. Súbor ingrediencií sa môže líšiť v závislosti od sezóny. Existuje mäsová shakshuka a fazuľová shakshuka. V niektorých receptoch môžete vidieť tekvicu a špenát.
Turecká Shakshuka
V Turecku miešané vajíčka s paradajkami pripomínajú skôr omeletu a nazývajú sa menemen. Shakshuka je občerstvenie vyrobené z baklažánu namiesto vajec. Zelenina na jedlo je zvyčajne nakrájaná na kocky.
Bulharská shakshuka
Bulharská verzia má veľa papriky, tymiánu a cibule. Je pikantná a sýta. Niektoré recepty tiež odporúčajú pridať mäkký syr do praženice.
Alžírska shakshuka
Tu sa shakshuka skôr nazýva nie konkrétnym jedlom, ale štýlom prípravy určitých ingrediencií. Jedlo sa podáva ako príloha. A varia to rôznymi spôsobmi – existuje veľa receptov.
Izraelská shakshuka. Recept
30 minút
2 porcie
Na prípravu potrebujete:
- vajcia – 4 ks.
- paradajky – 250 g
- sladká paprika – 1 ks.
- cibuľa – 70 g
- zelenina – 10 g
- horúca paprika – 5 g
- cesnak – 1 strúčik
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- mletá paprika – 0,5 lyžičky.
- mleté čierne korenie – podľa chuti
- mletý koriander – podľa chuti
- mletý kmín – podľa chuti
- soľ – podľa chuti
- Cibuľu ošúpeme. Nakrájajte ho na malé kocky alebo štvrť krúžky. Zahrejte panvicu s rastlinným olejom, pridajte cibuľu a smažte ju za stáleho miešania do zlatista.
- Sladkú papriku ošúpeme zo semienok a blán, nakrájame na krátke prúžky. Z struku feferónky odrežte kúsok požadovanej veľkosti, odstráňte semienka a dužinu nasekajte nadrobno. Do panvice pridajte oba druhy papriky.
- Kým sa paprika a cibuľa restujú na strednom ohni, ošúpte cesnak a plochou stranou noža rozdrvte strúčiky. Jemne nakrájajte a pridajte cesnak do panvice s korením. Pridajte papriku. Občas premiešame.
- Zároveň pracujte na paradajkách. Nie je potrebné z nich odstraňovať kožu. Paradajky nakrájajte na polovicu, odstráňte „zadok“ a hrubé žily, ak existujú, a nakrájajte paradajky na malé kocky.
- Do panvice pridáme nakrájané paradajky, pridáme soľ, rascu a koriander. Keď šťava uvoľnená paradajkami vrie, znížime oheň, panvicu prikryjeme pokrievkou a zeleninu necháme 10 minút dusiť.
- V zeleninovej zmesi urobte špachtľou priehlbiny a do každej priehlbiny opatrne rozklepnite vajíčko. Vajcia osolíme, panvicu opäť prikryjeme a necháme na miernom ohni 4 minúty. Bielok by mal byť úplne stuhnutý a žĺtok by mal zostať tekutý.
- Shakshuku posypte čerstvo mletým čiernym korením a nasekanými čerstvými bylinkami. Vypnite oheň a ihneď podávajte, kým je horúci. Najlepší spôsob, ako jesť shakshuku, je zohriata pita.
MIMOchodom
Pikantnosť shakshuky sa dá upraviť podľa chuti. Ako experimentovať s korením. Čerstvá paprika sa dá ľahko nahradiť suchou mletou, rasca rascou. Ak do paradajkového základu pridáte trochu smotany, získate jemnú ružovú shakshuku.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Zeleninový základ pre shakshuku si môžete pripraviť večer vopred. Ráno potom stačí vajíčka zohriať a uvariť.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #raňajky #vyprážané vajíčka #vaječné jedlá #shakshukaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach