K receptu
Môžete si kúpiť omáčku na pizzu v obchode, ale bude chutiť rovnako dobre ako tá v talianskej pizzerii? Ak milujete pizzu a často si ju robíte sami pomocou správneho cesta, kečup si na chlieb dávať nebudete. Neexistujú žiadne možnosti: omáčka musí byť tiež správna, vytvorená doma. Pre náš recept používame čerstvé zrelé paradajky, ale klasický prístup umožňuje použiť konzervované – passata alebo dokonca celé paradajky vo vlastnej šťave. Dôležitý bod: ako ste si mohli všimnúť, pizza omáčka neobsahuje žiadne inklúzie, ako sú semená. Malo by byť jednotné. To znamená, že z paradajok treba nielen odstrániť šupku, ale omáčku aj pretrieť cez sitko. Samozrejme, ak vám semienka nevadia, nemusíte ich utierať. Ale v ideálnom prípade to stojí za to urobiť. Táto úžasná paradajková omáčka sa dá použiť na cestoviny alebo jednoducho namiesto kečupu. Ak to chcete urobiť pikantnejšie, pridajte trochu čierneho korenia alebo čili. Ak paradajky nie sú veľmi sladké, pridajte štipku cukru.
zložitosť: priemer Kalórie: 139,08 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 3,26 g/9,12 g/11,66talianska kuchyňaOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEParadajky 1 kgOlivový olej 2 polievkové lyžice.Paradajková pasta 1 polievková lyžica.Veľký cesnak 2 klinčekySušená bazalka 0,5 lyžičkyOregano 0,5 lyžičkySoľ 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Paradajky najskôr ošúpeme klasickým spôsobom: na šupke urobíme zárezy v tvare kríža, ovocie ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody a potom preložíme do studenej. Koža sa ľahko stiahne.
Pizza omáčka ()
Krok 2
Paradajky zbavíme vnútornej časti stopky, ovocie nakrájame na ľubovoľné kúsky a pomelieme v mixéri – krátko, nie úplne do hladka. Výsledkom bude hmota s konzistenciou medzi šťavou a pyré.
Pizza omáčka ()
Krok 3
Strúčiky cesnaku ošúpeme a zľahka ich roztlačíme plochou stranou noža, aby sa roztlačené strúčiky nerozpadli. Ak nakrájate cesnak, bude ťažké ho odstrániť z oleja.
Pizza omáčka ()
Krok 4
Rozpálime panvicu s olivovým olejom. Do oleja vložte prelisované strúčiky cesnaku a na miernom ohni ich smažte 2-3 minúty. Keď sa cesnak zmení na zlatohnedý, vyberte ho z panvice.
Pizza omáčka ()
Krok 5
Nalejte paradajkovú zmes do panvice, priveďte ju do varu na strednom ohni, pridajte soľ, sušenú bazalku a oregano, všetko premiešajte a znížte oheň na minimum.
Pizza omáčka ()
Krok 6
Varte na veľmi miernom ohni asi 20 minút za občasného miešania. Pridajte paradajkovú pastu, dobre premiešajte a omáčku varte ďalších 5-10 minút. Mala by citeľne zmenšiť objem a zhustnúť.
Pizza omáčka ()
Krok 7
Omáčku necháme vychladnúť a precedíme cez jemné sitko. Odstráňte semená paradajok a kúsky byliniek, ktoré zostali v sitku. Homogénna pyré omáčka na pizzu je pripravená.
Pizza omáčka ()
Krok 8
Túto paradajkovú omáčku na pizzu je možné použiť ihneď, alebo si ju môžete pripraviť viackrát vopred – vložte ju do dózy a vložte do chladničky, kde ju môžete skladovať aj týždeň.
Pizza omáčka ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Mnoho receptov na omáčku na pizzu, ktoré nájdete online, vyžaduje čerstvú bazalku. Toto je kulinársky omyl. Keď sa čerstvá bazalka varí, stráca esenciálne oleje, vôňu a textúru. Vysušené sa naopak pri varení otvára.
MIMOchodom
Do omáčky na pizzu sme pridali paradajkovú pastu pre väčšiu bohatosť, jas a hustotu. Nemusíte to robiť, len budete musieť omáčku trochu dlhšie dusiť.