Ošetrenie bez sterilizácie na zimu
K receptu
V popredí domácej prípravy je stále občerstvenie známe už od sovietskych čias – lečo bez sterilizácie na zimu. čo je lecho? Ide o sladkú papriku dusenú v paradajkovej omáčke s minimom dochucovadiel. Okrem toho by malo byť viac omáčky ako papriky a táto omáčka sa potom môže použiť na rôzne jedlá. Lečo môžeme podávať studené aj teplé, je to predjedlo aj príloha, dá sa v ňom dusiť kura alebo mäso, veľmi chutné sú k nemu miešané vajíčka alebo cestoviny. Je veľmi jednoduché pripraviť lečo na zimu v pohároch. Nevyžaduje sterilizáciu. Niekedy sa do leča pridáva trochu octu pre lepšiu konzerváciu. Existuje veľké množstvo ľudových receptov na lečo: s octom a bez octu, s mrkvou, cuketou a cibuľou a bez nich, s omáčkou z čerstvých paradajok alebo s paradajkovou pastou zriedenou vo vode. Množstvo korenia a zeleniny sa dá zmeniť, soľ a cukor sa dajú upraviť podľa chuti. Existuje len jedna výhrada: najchutnejšie lečo sa získava zo zeleniny vypestovanej na vlastnej chate alebo zakúpenej na trhu na vrchole sezóny.
zložitosť: ľahko Kalórie: 89,85 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 1 hodina 20 minút Pridať. čas: 15 min Použité: 2,95 g/0,36 g/18,88BlenderOdšťavovačVarenieVečeraVečeraPrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍParadajka (paradajka) 2,5 kgSladká červená paprika 1,5 kgCibuľa 0,5 kgCuketa 0,5 kgMrkva 1 kusČervená feferónka 0,5 lyžičkyMletá sladká paprika 1 lyžičkaSoľ 1,5 lyžice.Granulovaný cukor 120 gstolový ocot 9% 2 polievkové lyžice. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ako pripraviť lečo z papriky bez sterilizácie na zimu? Pripravte si všetky ingrediencie: sladkú papriku rôznych farieb, zrelé paradajky, cibuľu, cuketu, mrkvu, cesnak, soľ, cukor, korenie, ocot.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
Krok 2
Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle alebo nakrájame na pásiky. Nakrájajte cibuľu na tenké pol krúžky. Cuketu ošúpeme a zbavíme semienok, nakrájame na malé kúsky.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
Krok 3
Paradajková omáčka na lečo bez sterilizácie sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Najjednoduchší je tento: nakrájajte paradajky aj so šupkou na kúsky a prejdite cez odšťavovač. To zjednoduší proces varenia a umožní vám zbaviť sa semien paradajok.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
Krok 4
Ak nemáte po ruke odšťavovač, odporúčame druhú možnosť. Paradajky ošúpeme tak, že na nich urobíme zárezy a oparíme vriacou vodou. Nasekajte dužinu a rozmixujte ju na pyré v mixéri.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
Krok 5
Nalejte vytlačenú hustú paradajkovú šťavu alebo paradajkový pretlak do veľkého hrnca, položte na oheň a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte 40 minút za stáleho miešania. Potom pridajte soľ a cukor, varte ďalších 10 minút.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
Krok 6
Zo sladkej papriky odstráňte semená a blany, dužinu nakrájajte na hrubé prúžky. Do paradajkovej omáčky pridajte korenie a nastrúhanú mrkvu, priveďte do varu a varte 15 minút.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
Krok 7
Nakrájanú cibuľu a cuketu nakrájanú na kúsky vložte do hrnca s korením. Jemne premiešame, omáčku necháme opäť zovrieť, znížime plameň a lečo varíme 15 minút.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
Krok 8
Ochutnajte lečo a v prípade potreby pridajte viac soli alebo cukru. Na samom konci varenia nalejte do panvice stolový ocot, varte lecho ďalších 5 minút a vypnite oheň.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
Krok 9
Lečo zo sladkej papriky premiestnite do vopred pripravených sterilizovaných pohárov s uzáverom tak, aby omáčka siahala až po vrch pohárov a ešte aj trochu pretiekla cez okraj.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
Krok 10
Poháre s lečo zrolujte bez sterilizácie viečok, otočte ich a nechajte ich vychladnúť pri izbovej teplote. Zabaľte do deky, po vychladnutí uložte poháre s lečo na chladné miesto.
Ošetrenie bez sterilizácie na zimu (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby lečo s paprikou bez sterilizácie malo pikantnejšiu chuť, pridajte ku koncu varenia štipku mletého koriandra a zmes papriky. Do leča neodporúčame pridávať čerstvé bylinky, ktoré môžu spôsobiť kyslosť omáčky.
MIMOchodom
Najpohodlnejší spôsob sterilizácie pohárov na domáce zaváranie je v rúre. Za týmto účelom umiestnite umyté vlhké poháre na stojan v studenej rúre. Zapnite ohrev na 110 ºС. Poháre držte v rúre 20 minút, bez ohľadu na ich veľkosť. Je lepšie variť viečka vo vode po dobu 15 minút.