Ovocná pastilka

Ovocná pastilka

Môj magnet K receptu

Na celom svete nenájdete ruskejší dezert ako ovocný marshmallow. V iných krajinách existujú analógy, ale prvé zmienky o tom sú u nás: v knihe Domostroy a charta kláštora Kirillo-Belozersky, ktorú zostavila ruka Ivana Hrozného v 16. Pochúťka z bobuľovej šťavy, ako sa vtedy opísalo, sa pripravila z 2-3 zložiek: jablkového pyré, mletého s cukrom alebo medom a dužiny z brusníc, brusníc, rakytníka, jarabiny, ríbezlí alebo malín. V neskorších rokoch sa do zmesi niekedy pridával aj vaječný bielok, aby získala belosť. Čo zostalo v technológii až do našich čias nezmenené, je dedinská pec, v ktorej sa sušili ovocné a bobuľové „koláče“. Dnes už nie je ako predtým: sporák v meste už dávno nahradila pec, v ktorej budeme pochúťku piecť. Príprava „postele“ netrvá príliš dlho, ale musíte ju pozorne sledovať. Jablká by sa v žiadnom prípade nemali pri predvarení pripáliť (zničí sa tým chuť sladkosti), preto upravte oheň a do panvice po troškách prilievajte vodu podľa potreby. Presný čas sušenia v rúre bude závisieť od druhu jablka. Odporúčame vybrať tie, ktoré sú kyslejšie – Antonovka, Semerenko alebo „Sláva víťazom“.

zložitosť: priemer Kalórie: 93,18 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 1 hodina 40 minút Použité: 0,77 g/0,55 g/20,44DezertPrázdneINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1,1 kg jabĺk 350 g bobuľového ovocia (jahody, ríbezle, čerešne) 70 g cukru 1–2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Jablká ošúpeme a zbavíme jadierok, nakrájame na veľké plátky a vložíme do hrubostennej panvice.

Krok 2

Pridajte trochu vody (tak, aby pokrývala dno o pár centimetrov), panvicu prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni, kým plátky úplne nezmäknú a takmer sa nezmenia na pyré. Bude to trvať 20 – 40 minút v závislosti od druhu jablka. Uistite sa, že jablká počas procesu za žiadnych okolností neprihoreli, môžete do nich pridať trochu vody;

Krok 3

Prepasírujte bobule cez jemné sito.

Krok 4

Vložte jablká do misky mixéra, pridajte bobuľové pyré, cukor a všetko spolu rozdrvte. Ak objem mixéra nestačí, stačí ovocnú hmotu dôkladne rozdrviť drvičom, aby neboli veľké kúsky.

Krok 5

Vráťte panvicu s jablkovou omáčkou na sporák. Varte, odokryté a miešajte, kým nedosiahne konzistenciu podobnú marmeláde. Bude to trvať asi 40 minút.

Krok 6

5 minút pred dovarením ochutíme pyré a podľa chuti pridáme citrónovú šťavu. Upozorňujeme, že po vysušení v rúre bude marshmallow výrazne sladší.

Krok 7

Plechy vystelieme papierom na pečenie a potrieme rastlinným olejom bez vône. Môžete použiť aj silikónovú podložku – nie je potrebné ju premazávať.

Krok 8

Uvarenú ovocnú hmotu necháme mierne vychladnúť a rozotrieme na pergamen v 7 mm vrstve a zarovnáme cukrárskou stierkou alebo silikónovou stierkou.

Krok 9

Marshmallow sušte v rúre pri teplote nie vyššej ako 100 °C (alebo lepšie 70–80 °C) 3–4 hodiny. Presný čas závisí od druhu jablka a varu hmoty. Vysušený marshmallow by sa nemal lepiť na ruky, mal by byť hustý a pružný – ohýbať sa a krútiť.

Krok 10

Odstráňte hotový marshmallow z papiera, nakrájajte na široké prúžky (najjednoduchšie je to urobiť nožnicami) a zrolujte ich do roliek.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ako uchovávať marshmallow Tenkú marshmallow vyberte z plechu, kým je ešte teplá. Potom stočíme do trubice a necháme vychladnúť. Bielky a figy môžeme nakrájať a zabaliť do papiera na pečenie. Pastila je perfektne uložená v kartónových škatuliach alebo plechovkách vystlaných pergamenom. Vhodné sú aj sklenené dózy, no nedosušené marshmallows sa v nich môžu udusiť. Nádoby by ste preto nemali hermeticky zatvárať, aspoň kým nemáte plné ruky práce. Akýkoľvek marshmallow môže byť uložený v chladničke oveľa dlhšie ako pri izbovej teplote – 3-4 mesiace.

UŽITOČNÉ RADY

Ako používať marshmallow Tenké kyslé marshmallow pripravené bez cukru (zo sliviek, brusníc, brusníc) môžete použiť do polievok namiesto paradajkového pretlaku. Riedku marshmallow zalejte horúcou vodou v pomere 1:1, nechajte rozpustiť a získate výborný základ na omáčku: slivkový marshmallow je vhodný na prípravu omáčky tkemali a marshmallow z granátového jablka je vhodný na narsharab. Je ľahké premeniť marshmallow na džem bez pridania bielkovín: na to stačí naliať 3 diely marshmallow s 1 dielom vriacej vody a variť do zhustnutia. Kúsky marshmallow bez bielkovín ozdobia syrový tanier. Akýkoľvek marshmallow môže byť šľahaný mixérom spolu s teplým mliekom, zmiešaný so zmrzlinou a pripravený ako mliečny kokteil. Pastila môže byť nielen nezávislou pochúťkou, ale aj ozdobou koláčov a pečiva.

MIMOchodom

Na 100 g: bielkoviny 1,54 g (1,93 % dennej hodnoty) • tuky 0,84 g (0,93 %) • sacharidy 65,42 g (38,94 %) • kcal 253,68 (14,09 %) • sodík 6,89 mg (0,48 %) • cukor celkom (19,14 g) 38,28 %) • EFA 0,12 g (0,60 %) • vláknina 1,84 g (6,13 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik