K receptu
Ak máte vlastnú bohatú úrodu paradajok alebo sú veľmi lacné, môžete si pripraviť marinádu z čerstvo vytlačenej paradajkovej šťavy. Chuť paradajok marinovaných v paradajkovej šťave priamo závisí od chuti marinády. Marinádu, vyváženú soľou a kyselinou, môžete s potešením piť, dokonca je užitočná na normalizáciu rovnováhy vody a soli. Na inštaláciu sa používajú paradajky v tvare slivky a malé okrúhle ovocie. Akékoľvek zrelé paradajky, ktoré už nie sú vhodné na konzervovanie (celé alebo nakrájané), sú vhodné na šťavu. Dóza s takouto prípravou sa určite zje a vypije do dna!
zložitosť: ľahko Kalórie: 120,49 kcal/porcia Porcie: 15 varenie: 40 min Použité: 5,03 g/0,87 g/24,26PrázdneINGREDIENCIE NA 15 PORCIÍ4 kg paradajok 2,5 litra paradajkovej šťavy (z čerstvých paradajok) 50 g soli 100 g cukru 1 struk feferónky 200 g sladkej papriky 4–5 strúčikov cesnaku, koreň chrenu Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte sterilizované poháre a viečka.
Krok 2
Pripravte si paradajkovú šťavu. Paradajky umyjeme, vykrojíme stopku a rozmixujeme na pyré v mixéri. Paradajky môžu byť mleté cez mlynček na mäso. Aby ste sa zbavili semienok a šupky, jednoducho pretrite cez sitko.
Krok 3
V mixéri prelisujeme cesnak, koreň chrenu, sladkú a štipľavú papriku.
Krok 4
Do paradajkovej šťavy dáme všetky koreniny, soľ a cukor a zapálime. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte 14–15 minút.
Krok 5
Paradajky umyte, odtrhnite stopku a sepaly.
Krok 6
Pripravené paradajky vložte do pohárov.
Krok 7
Prevarte vodu a paradajky zalejte vriacou vodou. Nechajte pôsobiť 20 minút.
Krok 8
Sceďte plechovky s paradajkami a pridajte vriacu paradajkovú šťavu.
Krok 9
Zatvorte viečka, otočte poháre, prikryte uterákom alebo prikrývkou a nechajte vychladnúť.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Výpočet soli pre paradajky marinované v paradajkovej šťave – 20 g soli na 1 liter šťavy. Takto si ľahko spočítate, koľko soli máte dať na množstvo paradajok a šťavy. Všetky ostatné ingrediencie sú podľa chuti.
UŽITOČNÉ RADY
Aby ste zabránili prasknutiu paradajok pri zalievaní vriacou vodou, použite špáradlo na prepichnutie stonky.
MIMOchodom
Paradajky marinované v paradajkovej šťave sa používajú ako šalát alebo ako príloha k akýmkoľvek jedlám a plnka, ak zostane, sa používa na prípravu boršču a polievok.