Päťminútový džem: tajomstvá úspechu a 5 najúspešnejších receptov
Mnoho ľudí sa nevenuje výrobe džemu len preto, že tento proces zaberie veľa času. No v lete sa nikomu nechce stáť pri horúcej piecke. Ale existuje cesta von: päť minút! Čo to je a ako urobiť taký rýchly džem?
O čom budeme hovoriť v článku:Čo je to päťminútový džem Z akého ovocia sa dá vyrobiť päťminútový džem: aké pravidlá treba dodržať Päťminútový jahodový džem Päťminútový brusnicový džem? džem z čiernych ríbezlí Päťminútový malinový džem
Čo je to päťminútový džem?
Ako už názov napovedá, hovoríme o džeme, ktorého príprava trvá len 5 minút. Nemali by ste však relaxovať: po prvé, bobule a ovocie vyžadujú predbežnú prípravu a po druhé, v niektorých prípadoch trvá niekoľko hodín, kým vyprodukujú šťavu – základ je rovnaký (vaša účasť je tu, samozrejme, minimálna). Po tretie, mal by sa brať do úvahy čas, keď bobule alebo ovocie podobne dosiahnu body rovnováhy. A až potom môžete začať počítať tých 5 minút.
Líši sa päťminútový džem chuťou a textúrou od tradičného džemu? Bez pochýb! Päť minút je tekutejšie, chuť bobúľ alebo ovocia je bližšie k čerstvému. Mnohí považujú tento prípravok za užitočnejší: rýchle tepelné spracovanie, čo znamená, že v džeme zostane viac „živých“ vitamínov. Je to pravda len čiastočne, pretože niektoré z nich (napríklad vitamín C) sa takmer úplne zničia. Viac výhod je však lepšie ako menej!
A na internete môžete naraziť na „falošný“ päťminútový džem. Preto predtým, ako si vychutnáte nadchádzajúcu rýchlu prípravu, pozorne si prečítajte recept. Faktom je, že môžeme hovoriť o varení bobúľ podobným spôsobom v niekoľkých fázach, každá po 5 minútach. Vo všeobecnosti varenie džemu trvá asi 2 dni. Samozrejme, tento spôsob varenia je veľmi pohodlný: zakaždým, keď stojíte pri sporáku nie dlhšie ako 10 minút (ohrievanie plus varenie). Výsledkom je ale klasický hustý džem, a nie tekutý päťminútový.
Aké ovocie je možné variť päť minút?
Päťminútový džem sa vyrába z bobúľ a niektorých druhov ovocia (marhule, broskyne a slivky), po odstránení semienok (Shutterstock/FOTODOM)
Najlepšie je vyrobiť z bobúľ: rýchlejšie sa uvaria, pretože majú jemnú pokožku. Vhodné sú aj marhule, broskyne a slivky (treba ich po odstránení semienok nakrájať na plátky). S jablkami a hruškami je situácia trochu komplikovanejšia: šupka je dosť hustá, takže sa jej musíte zbaviť.
Technológia výroby päťminútového džemu: aké pravidlá by sa mali dodržiavať
Pretože tepelné spracovanie bobúľ alebo ovocia je v tomto prípade minimálne, ich predbežná príprava zohráva rozhodujúcu úlohu: bezpečnosť päťminútového jedla do značnej miery závisí od toho. V prvom rade bobule/ovocie roztrieďte a odstráňte všetky pokrčené alebo poškodené. Potom dôkladne opláchnite tečúcou vodou. Potom položte niekoľko vrstiev papierových utierok a nechajte bobule/ovocie dobre vysušiť.
Dôkladne spracované by mali byť aj poháre, do ktorých plánujete džem naliať, ako aj viečka. Umyte ich odmasťovačom, potom akýmkoľvek vhodným spôsobom sterilizujte a nechajte úplne vyschnúť.
Venujte zvláštnu pozornosť prísnemu dodržiavaniu pomerov zložiek. Množstvo cukru neznižujte: v prípade piatich minút pôsobí nielen ako zdroj sladkej chuti, ale aj ako konzervant.
Hotový päťminútový džem treba ihneď naliať do pohárov. Urobte to opatrne: najskôr do každej vložte pár polievkových lyžíc, nakloňte ich v rôznych smeroch, aby sa steny zahriali, potom naplňte až po vrch a zrolujte. Potom otočte poháre s džemom na uterák a nechajte úplne vychladnúť. Je lepšie uchovávať päť minút v chladničke. Ak však čerstvo stočené zaváracie poháre zabalíte do teplej deky a necháte ich v tejto podobe vychladnúť, džem prejde dodatočnou tepelnou úpravou. To znamená, že ho možno jednoducho skladovať na suchom, chladnom a tmavom mieste.
Samozrejme, proces prípravy rôznych druhov päťminútovej polievky má svoje vlastné jemnosti. No a my sme pre vás našli 5 zaujímavých receptov na takýto džem, v ktorých je celý proces popísaný čo najpodrobnejšie.
Päťminútový jahodový džem
Tento džem je príjemný na prípravu a ešte príjemnejší na jedenie. Ukazuje sa, že je sladkokyslá, nie zakalená a veľmi aromatická, takže mnohým ľuďom chutí viac ako zvyčajne. Samotné bobule si dokonale zachovávajú svoj tvar a dávajú pocit leta v najchladnejšom zimnom dni.
Päťminútový jahodový džem
4 h 10 min
Pre 3 plechovky po 350 ml
Na prípravu potrebujete:
- čerstvé jahody – 1 kg
- cukor – 400 g
1. Pripravte si poháre na päťminútový jahodový džem. Umyte ich sódou alebo čistiacim prostriedkom a potom ich sterilizujte akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Nechajte uschnúť.
2. Jahody umyte pod tečúcou vodou a osušte ich položením na papierovú utierku. Odstráňte stonky a vložte do veľkej, hlbokej misky alebo hrnca odolnej voči rúre.
3. Do nádoby s jahodami nasypeme cukor v rovnomernej vrstve. Vložte bobule do chladničky na 4 hodiny. Skontrolujte, či je teplota v chladničke aspoň 4 °C.
4. Kandizované jahody so vzniknutou šťavou privedieme na miernom ohni do varu a štrbinovou lyžicou odstránime penu. Varte 5 minút, potom nalejte do pohárov a uzavrite viečkami. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť.
MIMOchodom
Nezabudnite, že hotový výrobok by sa mal uchovávať v chladničke.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Päťminútový džem je najvhodnejší zo stredne veľkých približne rovnako veľkých jahôd. A úplne ideálne bude, ak si ich nazbierate bezprostredne pred varením!
Päťminútový broskyňový džem
Proces varenia v tomto prípade naozaj trvá len 5 minút, ale príprava broskýň a „odpočinok“ pod teplou prikrývkou bude trvať niekoľko hodín. Ale vidíte, je ľahké sa s tým zmieriť, keďže ste v tomto procese iba pozorovateľom, nie účastníkom.
Päťminútový broskyňový džem
4 hodiny 25 minút + 24 hodín
Pre 3 plechovky po 400 ml
Na prípravu potrebujete:
- broskyne – 1,5 kg
- cukor – 900 g
- šťava z 1/4 citróna
1. Broskyne umyjeme a osušíme. Každé ovocie nakrájajte na polovicu a odstráňte semená. Dužinu broskyne nakrájame na tenké plátky.
2. Presuňte broskyne do širokej smaltovanej panvice alebo lavóra. Pridajte cukor a niekoľkokrát jemne pretrepte, aby sa rovnomerne rozložil medzi plátky ovocia.
3. Nádobu s broskyňami obalenými v cukre prikryte dvakrát preloženou gázou alebo čistou utierkou. Nechajte 4-6 hodín pri izbovej teplote: broskyne by mali pustiť šťavu.
4. Pripravte si zaváraninové poháre. Dôkladne ich umyte odmasťovačom. Naplňte do 2/3 vodou a sterilizujte v mikrovlnnej rúre na plný výkon. Umyte viečka a varte 5 minút. Poháre a viečka nechajte vyschnúť.
5. Panvicu s broskyňami položte na mierny oheň a za mierneho miešania priveďte do varu. Odoberte penu. Varte presne 5 minút na vysokej teplote.
6. Horúci broskyňový džem nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a zviňte viečka. Prevráťte ho na zložený uterák, zabaľte do teplej prikrývky a nechajte deň pôsobiť.
MIMOchodom
Päťminútový broskyňový džem by sa mal naliať výlučne do úplne suchých sterilizovaných pohárov: v tomto prípade bude dokonale skladovaný aj mimo chladničky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Podľa päťminútového receptu na lekvár môžete pripraviť nielen broskyne, ale aj iné veľké kôstkové ovocie, napríklad nektárinky, marhule či slivky (silné, ale plne zrelé).
Päťminútový brusnicový džem
Tento džem nie je letný, skôr jesenný, ale rozhodli sme sa, že recept môžete dať už teraz, aby ste ho neskôr mali po ruke. Toto päťminútové jedlo sa môže podávať ako dezert a môže sa použiť aj ako omáčka na vyprážané kura alebo morku.
Päťminútový brusnicový džem
8 hodín 20 minút
Pre 3 plechovky po 400 ml
Na prípravu potrebujete:
- brusnice – 1 kg
- cukor – 1 kg
1. Brusnice roztriedime, opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme na papierových utierkach. Nalejte do zaváraninovej misy alebo širokého kastróla alebo kastróla s hrubým dnom. K brusniciam pridajte cukor, jemne premiešajte a nechajte 8 hodín. Počas tejto doby sa môžu brusnice a cukor niekoľkokrát premiešať.
2. Misku, kastról alebo kastról s brusnicami položte na silný oheň a za mierneho miešania priveďte do varu. Mierne znížte teplotu a varte, z času na čas jemne premiešajte, 5 minút. Odstráňte penu.
3. Horúci džem ihneď nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte vychladnúť.
MIMOchodom
V zásade nie je potrebné nechávať brusnice s cukrom niekoľko hodín. Môžete ho jednoducho priviesť do varu na miernom ohni a potom variť rovnakých 5 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby brusnice pri varení nestriekali, prikryte panvicu pokrčenou fóliou alebo pergamenom navlhčeným vo vode. Na bokoch by mali byť mierne otvorené časti, aby mohla unikať para.
Päťminútový džem z čiernych ríbezlí
Vychladený päťminútový džem z čiernych ríbezlí má veľmi zaujímavú konzistenciu – rôsolovitú. prečo je to tak? Pretože ríbezle sú bohaté na pektín, ktorý poskytuje tento účinok. Výsledkom je vynikajúci dezert s nezvyčajnou textúrou a príjemnou sladkokyslou chuťou.
Päťminútový džem z čiernych ríbezlí
30 min
Pre 2 plechovky po 400 ml
Na prípravu potrebujete:
- čierne ríbezle – 500 g
- cukor – 500 g
1. Poháre a viečka dôkladne umyte a sterilizujte. Dobre vysušte.
2. Bobule roztriedime, umyjeme, scedíme v cedníku a necháme odtiecť vodu. Nechajte odkvapkať na papierových utierkach a nechajte uschnúť.
3. Vložte bobule do hrnca alebo misky s hrubým dnom a zakryte cukrom. Jemne pretrepte, aby sa zmes rovnomerne rozložila.
4. Položte na mierny oheň. Bobule sa zahrejú, pustia šťavu a cukor sa postupne rozpustí. Vytvorí sa veľa šťavy, v ktorej budú bobule plávať. To stačí na to, aby sa džem uvaril a nebol tekutý.
5. Džem privedieme do varu a zvýšime teplotu ohrevu. Varte presne 5 minút. Jemne premiešajte vareškou alebo lyžicou, pričom dbajte na to, aby sa džem neprilepil na dno. Odoberte všetku penu, ktorá sa vytvorí.
6. Odstráňte džem z ohňa a nalejte do pohárov. Zrolujte, otočte a nechajte vychladnúť.
MIMOchodom
Tento džem je veľmi chutný na konzumáciu s čerstvým bielym chlebom, najmä preto, že sa vďaka svojej rôsolovitej štruktúre dobre lepí na plátky – takmer ako džem.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Počas varenia môžete do päťminútového džemu pridať púčiky klinčekov, škoricové tyčinky, citrónovú kôru alebo nadrobno nasekané lístky mäty. Citrónová kôra a mäta môžu zostať v džeme, ale bude potrebné odstrániť klinčeky a škoricu. Ľahšie to urobíte, ak ich ponoríte do sirupu zabalené v čistej gáze.
Päťminútový malinový džem
Aj obyčajný malinový džem sa považuje za liečivý: pridáva sa do čaju a pije sa pri horúčkovitých stavoch. no…