Poďme sa rozprávať o cesnaku: čo variť s cesnakovými šípkami. Pesto, aromatický olej, bravčové mäso, šípky v konzerve

Poďme sa rozprávať o cesnaku: čo variť s cesnakovými šípkami. Pesto, aromatický olej, bravčové mäso, šípky v konzerve

Poďme sa rozprávať o cesnaku: čo variť s cesnakovými šípkami. Pesto, aromatický olej, bravčové mäso, šípky v konzerve

Od mája do júla je v rôznych regiónoch krajiny čas na cesnakové šípky. Počas sezóny sa táto voňavá a veľmi zdravá zelenina dá ľahko kúpiť na trhu alebo zozbierať na vašej chate. Mali by ste sa však poponáhľať, pretože mladé svetlozelené stonky sú považované za najchutnejšie a najjemnejšie. Práve z nich sa dajú pripraviť skutočné lahôdky.

Poďme sa rozprávať o cesnaku: čo variť s cesnakovými šípkamiO čom budeme hovoriť v článku:Čo sa pripravuje z cesnakových šípokPesto z cesnakových šípokMadlo so šípkami a cesnakovým olejomReceptyCountry raňajky – miešané vajíčka s cesnakovými šípkami a paradajkamiKórejský šalát s cesnakovými šípkami a mrkvouKapustový šalát s cesnakovými šípkamiZelený cesnakový olejRyža s cesnakovými šípkamiCesnakové šípky s bravčovýmCesnakové šípky s marinádou

Čo sa pripravuje z cesnakových šípok

Cesnakové šípky sa pripravujú veľmi jednoducho. Najprv ich musíte vytriediť, odstrániť púčiky a dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou. Najsvetlejšia časť stonky sa môže konzumovať surová, stačí ju nakrájať na malé kolieska a pridať napríklad do šalátu z čerstvej zeleniny. Šípky sa hodia k mäsu, hydine, cvikle, cukete, kapuste atď.

V ázijských krajinách sa cesnakové šípky najčastejšie vyprážajú, dochucujú sezamovým olejom, sójovou omáčkou, feferónkou a podávajú sa k bravčovému mäsu, ryži alebo zelenine. Existuje názor, že vyprážané šípky chutia ako huby.

Cesnakové šípky sa dajú nakladať, soliť, sušiť a mraziť. V tejto forme sú dokonale uložené až do ďalšej sezóny. Alebo si z nich pripravte všelijaké omáčky, dipy a nátierky.

Cesnakové pesto

Do cesnakového pesta pridajte orechy, akékoľvek bylinky, olivový olej a tvrdý syr
Do cesnakového pesta (Shutterstock/FOTODOM) sa pridávajú orechy, akékoľvek bylinky, olivový olej a tvrdý syr.

Pesto je jednou z najuniverzálnejších omáčok, ktorú možno pripraviť takmer z akejkoľvek bylinky, vrátane strúčikov cesnaku. Tu budete potrebovať najmladšie a najjemnejšie stonky, ako aj orechy alebo semienka (tekvica, kešu, borovica atď.), olivový alebo iný rastlinný olej a tvrdý syr. Ak chcete, pridajte trochu čerstvej bazalky, petržlenu alebo kôpru – chuť omáčky bude ešte jasnejšia a výraznejšia. A potom je všetko celkom jednoduché – vložte pripravené ingrediencie do misky mixéra a rozdrvte na pastu. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Omáčka je pripravená!

Cesnakové pesto podávame s mäsom, hydinou, cestovinami a grilovanou zeleninou. Použite ako omáčku na pizzu, pridajte do domáceho chleba alebo jednoducho podávajte s čerstvým horúcim pita chlebom alebo ciabattou.

Bravčová masť so šípkami a cesnakový olej

Ďalšou win-win možnosťou je bravčová masť s cesnakovými šípkami. Ideálny doplnok k boršču, vareným zemiakom alebo poháru niečoho silného. Bravčovú masť a šípky nakrájajte na malé kúsky, prejdite cez mlynček na mäso, pridajte papriku, koriander, čiernu a červenú papriku, soľ a ak chcete, najemno nasekaný čerstvý kôpor alebo koriander. Dôkladne premiešajte, nechajte pri izbovej teplote 2030 minút a podávame. Táto masť by sa mala skladovať v chladničke, v nádobe s pevným vekom, najviac 57 dní. Alebo niekoľko mesiacov v mrazničke.

EAk nemáte radi bravčovú masť, tak si pripravte cesnakové šípky s maslom. Ani tu nie je nič zložité – šípky a mierne roztopené maslo rozšľaháme v mixéri do hladka, dosolíme, okoreníme podľa chuti a podávame s hriankami, steakom alebo použijeme ako základ do omáčok. Cesnakový olej je možné pripraviť na budúce použitie: dobre sa skladuje v mrazničke.

Recepty

Vidiecke raňajky – miešané vajíčka s cesnakom a paradajkami

Ako urobiť obyčajné miešané vajíčka super chutné a chutné? Stačí pridať cesnakové šípky a zrelé, šťavnaté paradajky.

Vidiecke raňajky – miešané vajíčka s cesnakom a cherry paradajkami
Vidiecke raňajky – miešané vajíčka s cesnakom a cherry paradajkami (Foto autor receptu)

Na varenie na 2 porcie treba:

  • vajcia – 2 ks.
  • červená paprika – 1/2 ks.
  • cibuľa – 1 ks.
  • cesnakové šípky – 10 ks.
  • Cherry paradajky – 7 ks.
  • rastlinný olej na vyprážanie – 3 lyžice. l.
  • soľ
  • zmes čerstvo mletej papriky
  • suché talianske bylinky

1. Pripravené cesnakové šípky nakrájame na malé kocky a varíme vo vriacej vode 6 minút. Scedíme v cedníku.

2. Cibuľu nakrájame na tenké štvrťkolieska a zľahka opražíme na rozpálenej panvici. Pridajte sladkú papriku nakrájanú na pásiky a šípky cesnaku.

3. Do panvice so zeleninou vložte rozpolené paradajky. Vyprážame, zašľaháme vajíčka. Soľ, korenie, posypeme sušenými bylinkami. Zohrievajte na miernom ohni so zatvoreným vekom 5 minút. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

S rovnakými prísadami môžete variť nielen miešané vajcia, ale aj omeletu.

Mimochodom

Najmladšie a najjemnejšie cesnakové šípky nemožno uvariť vopred, ale okamžite ich vyprážať s cibuľou a sladkou paprikou.

Kórejský šalát s cesnakovými šípkami a mrkvou

Lahodné a zdravé cesnakové šípky sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby. Ponúkame vám zaujímavý a nezvyčajný šalát, ktorý osloví všetkých milovníkov kórejskej kuchyne.

Na varenie na 3 porcie treba:

  • cesnakové šípky – 350 g
  • mrkva 2 ks.
  • cibuľa 1 kus
  • rastlinný olej 2 polievkové lyžice. l.
  • sójová omáčka 2 polievkové lyžice. l.
  • ocot 9% 2 polievkové lyžice. l.
  • Korenie na kórejskú mrkvu 2 lyžičky.
  • cukor 2 lyžičky.

1. Cesnakové šípky umyte, osušte, odstráňte súkvetia, nechajte len najjemnejšiu časť stonky. Nakrájajte na kocky dlhé asi 3 cm.

2. Cibuľu nakrájajte na tenké pol krúžky. Zľahka opečte na rastlinnom oleji, potom pridajte šípky a na miernom ohni varte asi 5-7 minút. Občas premiešame. V pohode.

3. Mrkvu nakrájame na tenké pásiky. Použite kórejské strúhadlo na zeleninu alebo veľmi ostrý tenký nôž. Presuňte mrkvu do veľkej hlbokej misy.

4. K mrkve pridáme vychladnutú cibuľu so šípkami, sójovú omáčku, cukor, kórejské korenie na mrkvu a ocot. Dôkladne premiešame.

5. Šalát odložíme do chladničky aspoň na 15 minút. Podávame s čerstvým chlebom alebo pita chlebom.

Poznámka pre hostiteľku

Stolový ocot 9% možno nahradiť prírodným jablčným octom.

Mimochodom

Do šalátového dresingu môžete pridať trochu nerafinovaného sezamového oleja.

Kapustový šalát s cesnakovými šípkami

Tento šalát je obzvlášť chutný, ak si vezmete jemnú mladú kapustu. A pre viac zasýtenia môžete pridať slaninu alebo šunku.

Kapustový šalát s cesnakovými šípkami
Kapustový šalát s cesnakovými šípkami (Shutterstock/FOTODOM)

Na varenie na 2 porcie treba:

  • stredná uhorka – 1 ks.
  • biela kapusta – 100 g
  • cesnakové šípky – 1 malý zväzok
  • tavený syr – 1 ks.
  • kôpor – 4-5 vetvičiek
  • citrónová šťava
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Kapustu nakrájame najemno a pokvapkáme citrónovou šťavou.

2. Cesnakové šípky prepasírujeme cez mlynček na mäso a osolíme. Tavený syr nakrájajte na pásiky.

3. Uhorky nakrájame na tenké pásiky alebo nastrúhame na kórejskom strúhadle. Kôprové zelené, bez hrubých stoniek, nakrájajte nie príliš jemne. Zmiešajte všetky ingrediencie, pridajte soľ a korenie, dôkladne premiešajte.

4. Ak chcete, pridajte do šalátu ešte trochu citrónovej šťavy, vložte do chladničky a nechajte odstáť aspoň 20 minút. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto kôpru je do tohto šalátu ideálne podľa chuti koriandr. V tomto prípade môže byť tavený syr nahradený suluguni.

Mimochodom

Dlja väčšia rovnováha Pre chuť môžete do dresingu pridať trochu cukru.

Zelený cesnakový olej

Zelené cesnakové maslo môžete jednoducho natrieť na hrianku alebo plátok čerstvej bagety, pridať do duseného mäsa, polievok alebo podávať k steakom. Chutné v oboch smeroch!

Zelený cesnakový olej
Zelený cesnakový olej

Na varenie na 15Potrebných 20 porcií:

  • cesnakové šípky – 180 g
  • maslo 180 g
  • soľ

1. Pripravte šípky, odstráňte súkvetia, oddeľte najsvetlejšiu časť stonky (v tomto recepte nie je potrebná hrubšia zelená časť).

2. Vopred vyberte maslo z chladničky: malo by mať izbovú teplotu. Nakrájajte ho na malé kúsky.

3. Vložte cesnakové šípky do mixéra a nakrájajte. Osolíme, pridáme olej a opäť vyšľaháme do hladka a nadýchanej hmoty.

4. Premiestnite cesnakový olej do nádoby s pevným uzáverom. Uchovávajte v chladničke.

Poznámka pre hostiteľku

Toto cesnakové maslo je ideálne na steaky. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte pri varení feferónku.

Mimochodom

Tento olej si môžete pripraviť po častiach na budúce použitie. Jednoducho naplňte silikónovú formu na ľad cesnakovým olejom a vložte na 2-3 hodiny do mrazničky. Potom ho vyberte, zabaľte do vrecka alebo potravinovej fólie a vložte späť do mrazničky.

Ryža s cesnakovými šípkami

Cesnakové šípky sa hodia k väčšine obilnín, zemiakom a cestovinám. Pokojne si ich pridajte do bežnej prílohy.

Na varenie na 3 porcie treba:

  • cesnakové šípky 200 g
  • cibuľa 2 ks.
  • rastlinný olej 15 ml
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Ak chcete odoslať:

  • hotová varená ryža
  • tekvicové semienka
  • slnečnicové semienka
  • sezamové semienka
  • ľanové semienka
  • zrelá paradajka

1. Cibuľu nakrájajte na tenké pol krúžky a osmažte na rastlinnom oleji na miernom ohni 2-3 minúty.

2. Pripravené šípky osušíme, nakrájame na kocky dlhé 3–4 cm, pridáme do panvice k cibuľke a za občasného miešania opekáme asi 7 minút. Korenie a soľ.

3. Na taniere dáme uvarenú ryžu, pridáme šípky a cibuľu, ozdobíme plátkami paradajok, posypeme semienkami. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Bude to veľmi chutné, ak si uvaríte nie ryžu, ale bulgur alebo perličkový jačmeň s cesnakovými šípkami a cibuľou.

Mimochodom

Opraženú cibuľku a šípky môžeme tiež hneď zmiešať s ryžou a zohriať na panvici, aby sa všetky chute spojili.

Cesnakové šípky s bravčovým mäsom

V severnej Číne sú cesnakové šípky s bravčovým mäsom také populárne, že sa toto jedlo podáva v akomkoľvek chifan. Odporúčame vám ho pripraviť doma, verte mi, nie je to vôbec ťažké.

Cesnakové šípky s bravčovým mäsom
Cesnakové šípky s bravčovým mäsom (Foto užívateľ, autor receptu)

Na 2 porcie treba:

  • bravčová buničina – 200 g
  • cesnakové šípky – 1 zväzok
  • cibuľa – 1 ks.
  • sójová omáčka – 25 g
  • sezamový olej – 25 g
  • ustricová omáčka – podľa chuti
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Pripravené cesnakové šípky nakrájame na kocky dlhé 5–7 cm. Varíme vo vriacej vode 5 minút. Scedíme v cedníku. Cibuľu nakrájame nadrobno.

2. Vložte bravčovú dužinu do mrazničky na 10–20 minút. To vám uľahčí krájanie na rovnaké tenké kúsky.

3. Mrazené bravčové mäso nakrájame na kocky dlhé 5–7 cm. Na liatinovej panvici alebo vo woku rozohrejeme sezamový olej.

4. Na prudkom ohni rýchlo opečte bravčové kúsky, pridajte cibuľu, varte 2-3 minúty. Pridajte cesnakové šípky, ustrice a sójovú omáčku, zahrievajte, miešajte, 1 minútu. Rozdeľte jedlo na taniere a ihneď podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto sójovej a ustricovej omáčky môžeme bravčové mäso s cesnakovými šípkami dochutiť omáčkou teriyaki.

Mimochodom

Niekedy sa do tohto jedla pridáva zázvor, paradajková pasta a feferónka.

Nakladané cesnakové šípky

Po príprave marinovaného cesnaku…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik