K receptu
Šalát s mušľami, olivami a paradajkami sa dá pripraviť, keď chcete niečo exotické. Aj keď popravde, mušle už dávno nie sú pre nás ničím výnimočným. Dajú sa kúpiť takmer v každom supermarkete za rozumnú sumu. Kto prvý prišiel s myšlienkou jesť mäkkýše? Boli známe pred viac ako 70 tisíc rokmi. Dokonca aj starí Rimania radi varili morské plody. A teraz sa podávajú v drahých reštauráciách (hoci Francúzi mušle pohŕdavo nazývajú „ustrice pre chudobných“). Mäkkýše obsahujú minimum kalórií a sacharidov a sú bohaté na bielkoviny, aminokyseliny a ďalšie živiny. Slávky sa pridávajú do polievok, paelly, pizze a rizota. Tiež smažia, varia, pečú, dusia, solia, údia a marinujú. Obzvlášť obľúbené sú marinované mušle. Výborne sa pridávajú do šalátov a kombinujú s čerstvou zeleninou.
zložitosť: ľahko Kalórie: 207,78 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 15 min Použité: 4,68 g/17,13 g/9,28ŠalátINGREDIENCIE NA 4 PORCIE150 g ľadového šalátu 150 g zelených olív 1 červená cibuľa 1 paradajka 200 g nakladaných mušlí 3 polievkové lyžice. l. olivový olej 1 polievková lyžica. l. jablčný ocot čerstvo mleté čierne korenie soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Nastrúhajte ľadový šalát. Zelené olivy nakrájame na tenké plátky. Červenú cibuľu nakrájame na pol krúžky. Paradajku nakrájajte na stredné kúsky.
Krok 2
Vo veľkej šalátovej mise kombinujte ľad, olivy, cibuľu a paradajku, pridajte nakladané mušle.
Krok 3
Na dresing zmiešajte 3 polievkové lyžice. l. olivový olej, 1 polievková lyžica. l. jablčný ocot, soľ a čerstvo mleté čierne korenie a šľahačkou, aby sa spojili. Nalejte na šalát a jemne premiešajte.
UŽITOČNÉ RADY
Namiesto mušlí môžete do šalátu dať 200 g tuniaka konzervovaného vo vlastnej šťave.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 7,01 g (8,76 % dennej hodnoty) • tuky 9,56 g (10,62 %) • sacharidy 5,00 g (2,97 %) • kcal 132,55 (7,36 %) • sodík 514,19 mg (35,46 %) • cukor celkom 1,23 g 2,46 %) • EFA 1,37 g (6,85 %) • vláknina 1,00 g (3,33 %)