Sendviče s krabovými tyčinkami
Krabie tyčinky sú cenovo dostupný a lacný produkt, ktorý možno nájsť v absolútne každom obchode. Kedysi ich bol nedostatok a slúžili len na sviatočnom stole, no tie časy sú dávno preč. V dnešnej dobe už málokto dokáže zaradiť tyčinky medzi prémiové produkty a niektorí ich dokonca považujú za škodlivú náhradu. Ale to vôbec nie je pravda!
O čom budeme hovoriť v článku:Kedy sa objavili krabie tyčinky a z čoho sa skladajú a aké chlebíčky sa z nich dajú pripraviť s krabími tyčinkami a čerstvou uhorkou Sendviče s krabovými tyčinkami a vajcom a tvarohomToast s krabovými tyčinkami a reďkovkamiSendvič s krabovými tyčinkami a jablkomTarletky s krabovými tyčinkami a syrom
Kedy sa objavili krabie tyčinky a z čoho sú vyrobené?
Krabie tyčinky sú vyrobené zo surimi — mletá ryba. Na tento účel sa filé z tresky, merlúzy, tresky belasej a iných bielych morských rýb melú so soľou, až kým sa hmota nestane lepkavou a stratí svoju vláknitosť. Potom sa výsledné mleté mäso umyje, čím sa odstráni rybí zápach. Táto technológia bola vynájdená v Japonsku, kde, mimochodom, veľmi milujú krabie tyčinky a dokonca z nich vytvárajú darčekové sady. Zo surimi sa vyrába napríklad tradičná rybia rolka Narutomaki, ktorá sa pridáva do japonského ramena.
Práve v krajine vychádzajúceho slnka prišli s nápadom napodobniť krabie mäso pomocou surimi. Stalo sa tak v roku 1973, keď sa na pultoch japonských obchodov objavili prvé krabie tyčinky pod touto značkou. Kanikama.
Naše supermarkety získavajú najmä krabie tyčinky z Číny, bývalých sovietskych republík a Kaliningradskej oblasti, kde sa nachádza ich veľká produkcia. Lacné a nekvalitné tyčinky nemusia obsahovať ryby vôbec, ale pozostávajú len zo sójového proteínu, škrobu a vaječného prášku. Ale najdrahšie odrody v skutočnosti pridávajú krabie mäso a prírodný krabí extrakt pre chuť. Vďaka modernej technológii majú dobré krabie tyčinky chuť a textúru veľmi podobnú krabiemu mäsu. Aby ste sa pri výbere nepomýlili, pred kúpou si určite prečítajte zloženie produktu. V skutočných krabových tyčinkách by malo byť na prvom mieste surimi, ale škrob, voda a konzervačné látky — na samom konci zoznamu zložiek.
Z hľadiska správnej výživy nepredstavujú krabie tyčinky žiadne nebezpečenstvo, samozrejme, ak ich nezneužívate. Kvalitný produkt sa skladá z bielkovín a veľmi malého množstva cukru (zvyčajne vo forme škrobu), takže ho možno bezpečne použiť ako cenovo dostupnú náhradu krabieho mäsa.
K čomu sa hodia krabie tyčinky a aké sendviče si z nich môžete pripraviť?
Sendviče z krabích tyčiniek môžu byť poliate varenými vajíčkami, nátierkou a rôznymi druhmi zeleniny a korenia (Shutterstock/FOTODOM)
Krabie tyčinky sú chuťovo celkom neutrálne, takže sa hodia k rôznym čerstvým bylinkám, či už je to petržlen, kôpor, koriander, fenikel alebo estragón. Najlepšími priateľmi tyčiniek sú aj uhorky, paradajky, zeler, reďkovky, všetky druhy šalátu a kukurice. To je dôvod, prečo existuje jednoducho neobmedzené množstvo možností pre sendviče a sendviče s krabovými tyčinkami. Napríklad plátok bagety potrieme akýmkoľvek tvarohom zmiešaným s nadrobno nakrájanými tyčinkami a navrch poukladáme plátky uhorky, paradajky alebo reďkovky. Ozdobíme bylinkami, posypeme čerstvo mletým čiernym korením a podávame. Vynikajúcu chlebíčkovú nátierku, ktorú mimochodom v uzavretej nádobe môžete v chladničke skladovať až 5 dní, ľahko pripravíte z krabích tyčiniek, taveného syra, varených vajec a pár lyžíc majonézy. Milovníci pikantností môžu pokojne pridať nasekaný cesnak a čili vločky.
Čo sa ešte vyrába z krabích tyčiniek?
Krabie tyčinky sa často pridávajú do šalátov, do našich obľúbených kalifornských roliek a tiež sa vyprážajú v cestíčku a podávajú s rôznymi omáčkami. Plnia sa, pečú sa v ceste, robia sa z nich rezne a dokonca sa marinujú. Skúste krabie tyčinky nakrájať na malé kúsky, pridať čerstvú petržlenovú vňať alebo zeler, citrón, sójovú omáčku, rastlinný olej a kvapku medu — 5 minút a úžasné predjedlo z marinovaných krabích tyčiniek je hotové.
Recepty
Horúce sendviče s krabovými tyčinkami a syrom
Horúce sendviče s krabími tyčinkami a syrom sú jedlo, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Už len preto, že je to chutné, uspokojivé a cenovo dostupné, teda prakticky tri v jednom. Ak chcete, nahraďte čerstvý cesnak granulovaným cesnakom alebo ho úplne vynechajte.
Horúce sendviče s krabími tyčinkami a syrom (gastronom.ru)
Čas varenia: 20 minút
Na varenie na 9 porcií treba:
- bageta (plátky) – 9 ks.
- krabie tyčinky – 100 g
- polotvrdý syr – 100 g
- cesnak – 1 klinček
- kôpor – 2 vetvy
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Krabie tyčinky nasekajte veľmi jemne alebo nastrúhajte. Cesnak pretlačte lisom, oddeľte vetvičky kôpru od stoniek a jemne nakrájajte. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle.
2. V hlbokej miske kombinujte nasekané krabie tyčinky, syr, cesnak a kôpor. Dôkladne premiešame. Okorente a podľa potreby pridajte soľ. Rúru predhrejeme na 180°C.
3. Bagetu nakrájajte na plátky hrubé 1 cm na každý. l. plnky, uhladiť. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou. Poukladajte sendviče, vložte do stredu rúry a pečte 7-10 minút, kým sa syr neroztopí.
4. Podávajte horúce sendviče s krabovými tyčinkami a syrom s čajom, kávou alebo šálkou vývaru.
Poznámka pre hostiteľku
Ako náplň do horúcich sendvičov s krabovými tyčinkami a syrom môžete použiť viac ako len kôpor. Celkom vhodná je petržlenová vňať alebo aj fenikel, ktorý sa hodí k rybám a morským plodom.
Mimochodom
Medzi kulinárskymi špecialistami existuje názor, že pre ryby je vhodnejšie biele korenie ako čierne korenie (a krabie tyčinky sú vyrobené z rýb). V skutočnosti môžete použiť rôzne, dokonca aj ružové.
Sendviče s krabovými tyčinkami a cesnakom
Sendviče s krabími tyčinkami a cesnakom oslovia študentov, ktorí nemajú čas pripravovať kyslé uhorky, a gazdinky, ktoré súrne potrebujú pripraviť občerstvenie pre celú rodinu, ale aj všetkých milovníkov jednoduchých a výživných jedál.
Sendviče s krabovými tyčinkami a cesnakom (gastronom.ru)
Čas varenia: 15 minút
Na varenie na 8 porcií treba:
- ciabatta (plátky) – 8 ks.
- krabie tyčinky – 150 g
- tvaroh – 150 g
- majonéza – 1 polievková lyžica. l.
- cesnak – 1 klinček
- zeleň na ozdobu
1. Rozdrvte krabie tyčinky pomocou mixéra alebo veľmi ostrého noža. Ak máte mrazené tyčinky, bude vhodnejšie ich nastrúhať na hrubom strúhadle. Pretlačte strúčik cesnaku cez lis. Zeleninu nasekáme nadrobno.
2. Rozdrvené tyčinky preložíme do hlbokej misky alebo nádoby s pevným vekom, pridáme tvaroh. Najlepší je syr s bylinkami, zeleninou, krevetami alebo hubami.
3. Výslednú hmotu dôkladne premiešajte, pridajte cesnak a 1 polievkovú lyžičku. l. majonéza. Ak je sendvičová nátierka príliš suchá, pridajte ešte trochu majonézy. Opäť dôkladne premiešame.
4. Ciabattu nakrájame na kúsky hrubé 1,5 cm, z jednej strany zľahka osušíme na panvici bez oleja (je to potrebné, aby chlieb pod plnkou zostal chrumkavý a nerozmočený). Na každý kúsok položte 1 polievkovú lyžičku. l. s kopou krabie hmoty, uhladíme a ihneď podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Do nátierky na sendviče z krabích tyčiniek môžete pridať najemno nakrájané avokádo alebo uhorky. Nasekané avokádo bude potrebné posypať citrónovou šťavou, aby nestmavlo.
Mimochodom
Táto náplň z krabích tyčiniek s cesnakom sa dá použiť nielen na chlebíčky. Výborne sa hodí aj na rolky, ktoré sa dajú rolovať z pita chleba.
Sendviče s krabovými tyčinkami a čerstvou uhorkou
Sendviče s krabími tyčinkami a čerstvou uhorkou sú pochúťkou hodnou aj sviatočného stola. Pokúste sa vybrať malé a tenké uhorky a v prípade dlhoplodej zeleniny je lepšie odstrániť jadro a semená. Takto sa chlebíčky nerozmočia a zachovajú si svoj chutný vzhľad po dlhú dobu.
Sendviče s krabími tyčinkami a čerstvou uhorkou (gastronom.ru)
Čas varenia: 25 minút
Na varenie na 20 porcií treba:
- bageta – 1 kus
- krabie tyčinky – 200 g
- malé čerstvé uhorky – 2 ks.
- majonéza – 2 polievkové lyžice. l.
- cesnak – 1 klinček
- petržlen – 2 vetvy
1. Krabie tyčinky nastrúhajte alebo nasekajte veľmi jemne. Pridajte strúčik cesnaku pretlačený lisom, majonézu, dôkladne premiešajte. Uhorku nakrájajte na veľmi malé kocky.
2. Bagetu nakrájajte na kúsky hrubé 1,5 cm. Osušte z oboch strán na rozohriatej panvici bez oleja. Na každý kúsok naneste 1-2 lyžičky. plnky, uhladiť. Navrch pridajte nakrájanú čerstvú uhorku. Ozdobte petržlenovou vňaťou. Sendviče s krabími tyčinkami a čerstvou uhorkou sú pripravené a pripravené na podávanie.
Poznámka pre hostiteľku
Ak nemáte čas nakrájať uhorku na malé kocky, môžete ju rýchlo nastrúhať na hrubom strúhadle (najlepšie na kórejskom) alebo nakrájať na tenké plátky.
Mimochodom
Uhorky položené na chlebíkoch radšej nesolte, inak pustia veľa šťavy. Vďaka tomu budú sendviče „plávať“ a bude dostatok soli z krabích tyčiniek a majonézy.
Sendviče s krabovými tyčinkami, vajcom a smotanovým syrom
Sendviče s krabími tyčinkami, vajíčkami a smotanovým syrom sú úžasným výdatným občerstvením na každý deň. Je to tiež skvelý obed na letný dom alebo piknik. Stačí si vopred pripraviť sendvičovú pastu, vložiť ju do tesnej nádoby a vziať so sebou von. Kým sa kebab griluje, natrieme pastu na kúsky chleba a ihneď podávame.
Sendviče s krabovými tyčinkami, vajcami a smotanovým syrom (gastronom.ru)
Čas varenia: 20 minút
Na varenie na 14 porcií treba:
- toastový chlieb (plátky) – 7 ks.
- vajcia – 2 ks.
- krabie tyčinky – 150 g
- tvaroh – 80 g
- majonéza – 1 polievková lyžica. l.
- cesnak – 1/2 klinčeka
- zelenina (kôpor, petržlen) – 2 vetvy
- rastlinný olej na vyprážanie
1. Vajcia uvaríme na tvrdo a nastrúhame na strednom strúhadle. Cesnak nasekáme nadrobno alebo pretlačíme lisom. Krabie tyčinky nakrájajte na veľmi malé kocky. Oddeľte vetvičky kôpru alebo petržlenu od stoniek a nakrájajte.
2. Nepriľnavú panvicu alebo gril zľahka potrieme pomocou cukrárskeho štetca rastlinným olejom. Každý kúsok toastového chleba rozrežte diagonálne na dve polovice. Chlieb opečte z oboch strán, kým jemne nezhnedne.
3. V hlbokej miske zmiešajte nasekané krabie tyčinky, vajcia a cesnak. Pridajte smotanový syr. Dôkladne premiešame. Ak je hmota príliš suchá, pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. majonéza.
4. Vzniknutú plnku položíme na kúsky toastového chleba a uhladíme. Navrch posypte nasekané bylinky a podľa potreby jemne okorente.
5. Sendviče s krabími tyčinkami, vajíčkami a smotanovým syrom podávajte so zeleným šalátom, vývarom alebo len čajom či kávou.
K hostiteľke…