K receptu
Hlavným „vrcholom“ nášho sleďa pod kožuchom s kyslou uhorkou je originálny spôsob podávania, ktorý nepochybne poteší všetkých vašich hostí, najmä tých najmenších. Žiadne obyčajné šalátové misy či porciované poháre: pred očami užasnutých divákov sa zrazu objavia dve veľké ryby so šupinami, plutvami a chvostom! Chuť jedla je stále rovnaká, známa, dokonalá, takže taký sleď pod kožuchom sa určite môže stať nesporným favoritom vášho slávnostného novoročného stola.
zložitosť: ľahko Kalórie: 160,13 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 30 min Použité: 8,12 g/12,45 g/6,11ŠalátVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍvajcia – 2 ks stredne veľké zemiaky – 2 ks filé zo sleďov – 350 g veľké sladkokyslé jablko – 4-5 ks majonéza – 150 g zeleného póru Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na slede pod kožuch s kyslou uhorkou. Vajcia dáme do malého hrnca, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Varte 10 minút, potom sceďte vodu. Vajíčka zalejeme studenou vodou a necháme vychladnúť.
Krok 2
Rúru predhrejeme na 180°C. Cviklu na slede pod kožuchom dôkladne umyte kefou a zabaľte do fólie. Preložíme na plech a pečieme asi 1 hodinu.
Krok 3
Kým sa repa pečie, zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme úplne vychladnúť, potom ošúpeme a nastrúhame.
Krok 4
Cviklu stiahneme z fólie na tanier a necháme úplne vychladnúť. Ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Sleď nakrájajte na malé kocky.
Krok 5
Jablko pre sleďa umyte pod kožuchom, ošúpte ho a prekrojte na polovicu. Odstráňte jadro so semenami. Dužinu nastrúhame na hrubom strúhadle v miske. Môžete ho zmiešať s citrónovou šťavou, aby nestmavlo.
Krok 6
Vajcia ošúpeme a nastrúhame na strednom strúhadle alebo rozdrvíme maškrtou. V miske premiešame s pripravenými jablkami. Môžete to trochu pokoreniť.
Krok 7
Na veľký plochý tanier položte polovicu strúhaných zemiakov v tvare dvoch veľkých rýb. Namažte majonézou. Navrch rozložíme sleďa, potom navrstvíme cviklu, jablkovú zmes a zvyšné zemiaky, pričom každý potrieme majonézou.
Krok 8
Nakladané uhorky nakrájame na tenké plátky. Umiestnite ich na vrch vo forme šupín. Zo zelených listov póru vytvorte „chvosty“ a „plutvy“. Takto pripravené slede vložíme pod kožuch s kyslou uhorkou do chladničky až do podávania.
UŽITOČNÉ RADY
Aby plátky nakladanej uhorky pre sleďa pod kožuchom naozaj vyzerali ako malé šupiny, vyberte tenké nakladané (alebo nakladané!) uhorky malej veľkosti.
MIMOchodom
Ak plánujete na druhý deň sleďa podávať pod kožuchom s kyslou uhorkou, prikryte vrch misky potravinovou fóliou, aby mala svieži, atraktívny vzhľad.