Solené vodné melóny v pohároch
K receptu
Solené vodné melóny v pohároch sú vynikajúcou prípravou, ktorá vás v zime absolútne poteší a bude pre hostí príjemným prekvapením na Nový rok. A čím je čerstvý melón chutnejší, tým bude chutnejší, keď je nasolený alebo nakladaný. Hlavná vec je, že melón nie je príliš zrelý. Dôslednosť je veľmi dôležitá. Melón by mal byť pevný a šťavnatý, bez voľných miest. Preto je mierne nezrelý, ružový melón dokonalý. Uvádzame pomery na trojlitrovú nádobu. Samozrejme, nie sú ani zďaleka presné, pretože vodné melóny sú iné. Vložte toľko kusov, koľko sa vám zmestí do pohára. A čo zostane, použite to inak.
zložitosť: ľahko Kalórie: 1040,67 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 45 min Pridať. čas: 30 min Použité: 20,04 g/3,71 g/245,67Solenie, fermentáciaObčerstveniePopoludňajšie občerstvenievečeraPrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyNový rokINGREDIENCIE NA 1 PORCIUVodný melón 1 kusVoda 1,5 lSoľ 2 polievkové lyžice.Granulovaný cukor 3 polievkové lyžice.Kyselina citrónová 1 lyžičkaCesnak 5 klinčekovListy ríbezlí 6 ks.Sladký hrášok 6 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Poháre umyte a sterilizujte spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Mikrovlnná rúra v tomto prípade nebude fungovať, pretože je nepravdepodobné, že sa do nej zmestí trojlitrová nádoba. Veľké poháre je najlepšie sterilizovať v rúre. Uvarte viečka.
Solené vodné melóny v pohároch (gastronom.ru)
Krok 2
Umyte melón sódou a dobre ho utrite kefou alebo kovovou špongiou. Osušte uterákom. Melón prekrojíme pozdĺžne na polovicu a každú polovicu opäť pozdĺžne na polovicu – teda na štvrtiny.
Solené vodné melóny v pohároch (gastronom.ru)
Krok 3
Každú štvrtinu narežeme priečne na plátky s hrúbkou 2-3 cm Potom každý plátok nakrájame na 2-3 trojuholníky. Získate pohodlné kúsky na umiestnenie do dózy.
Solené vodné melóny v pohároch (gastronom.ru)
Krok 4
Otázka: Musím odrezať kôry? Ak chcete, aby hrubé zelené šupky zaberali tretinu miesta v tégliku, určite ich môžete nechať. Oveľa racionálnejšie by však bolo odrezať ich a nechať na plátkoch melónu až centimeter bielej časti. Tieto kôrky budú chutné aj osolené.
Solené vodné melóny v pohároch (gastronom.ru)
Krok 5
Vložte lístky ríbezle alebo mäty do pohára. V mažiari zľahka rozdrvte hrášok z nového korenia. Strúčiky cesnaku ošúpeme a nahrubo nasekáme. Všetky koreniny tiež umiestnite na dno nádoby.
Solené vodné melóny v pohároch (gastronom.ru)
Krok 6
Vložte plátky melónu do pohára. Snažte sa baliť dosť pevne, ale netlačte príliš – aby sa vám zmestilo viac kusov a dužina sa nerozdrvila. Umiestnite toľko plátkov, koľko sa zmestí.
Solené vodné melóny v pohároch (gastronom.ru)
Krok 7
Prevarte 1,5 litra vody a kúsky melónu v dóze zalejte vriacou vodou až po samý vrch – toľko, koľko sa vojde. Zakryte viečkami a nechajte pol hodiny. Uvidíte, ako sa plátky melónu mierne usadia. Vypustite všetku vodu z nádoby do hrnca cez čistú gázu.
Solené vodné melóny v pohároch (gastronom.ru)
Krok 8
Do vody vypustenej z nádoby pridajte soľ, cukor a kyselinu citrónovú. Prevarte soľanku a ihneď ju nalejte na plátky melónu v pohári. Ak nie je dostatok soľanky, pridajte vriacu vodu.
Solené vodné melóny v pohároch (gastronom.ru)
Krok 9
Poháre prikryte viečkami, otočte a nechajte úplne vychladnúť. Poháre uchovávajte na chladnom mieste. Takto nasolené vodné melóny je možné skladovať celú zimu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Množstvo cukru upravte v závislosti od sladkosti samotného vodného melónu. Ak nie je dosť sladké, môžete pridať viac cukru. Pre lepšiu konzerváciu je potrebná kyselina citrónová. Pôsobí ako konzervačná látka.
MIMOchodom
Do pohára so slaným melónom môžete pridať akékoľvek korenie: feferónky, chrenové a čerešňové listy, kôprové dáždniky, horčičné semienka – čokoľvek, čo chcete pridať do nálevu na uhorky. Potom však poháre hermeticky neuzatvárajte, ale jednoducho ich zatvorte nylonovými viečkami. Je nepravdepodobné, že prežijú až do zimy, ale solené vodné melóny budú pripravené za 7–10 dní.