Studený boršč s klobásou

K receptu

Studený boršč s klobásou je nielen svieži a letný, ale aj zasýti. Klobása dodá ľahkému prvému chodu hmotu a dokonale ladí s čerstvými uhorkami, bylinkami, zemiakmi a vajíčkami. Vo všeobecnosti ide o klasickú kombináciu – ako v okroshke alebo šaláte. A infúzia červenej repy je po prvé oveľa zdravšia ako kvas, po druhé je krásna a svetlá a po tretie dodáva jedlu bohatosť. Aby bola ešte chutnejšia, odporúčame cviklu predpiecť. Ale ak je pre vás jednoduchšie variť, nezáleží na tom. Podľa nášho receptu je dôležité uvariť cviklu vcelku, potom nastrúhať a urobiť nálev. Je lepšie nešetriť klobásou na studený boršč. Musí byť vysokej kvality. Urobte si dobrý doktorát – nič nepokazíte.

zložitosť: ľahko Kalórie: 230,08 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 30 minút Pridať. čas: 6 hodín Použité: 11,83 g/14,55 g/12,37večerapolievkaINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍRepa 250 gZemiakový 200 guhorky 300 gZelená cibuľa 50 gKôpor a petržlen 50 gVarená klobása 200 gVajcia C2 6 ks.Pitná voda 1 lStolový ocot 1 polievková lyžica.Soľ Kyslá smotana na servírovanie 6 polievkových lyžíc. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Na studený boršč s klobásou umyte repu kefou, osušte obrúskami, zabaľte do alobalu a pečte 45–60 minút v rúre pri teplote 200 °C. Cviklu necháme mierne vychladnúť, aby sa vám pri manipulácii príliš nerozpálili ruky.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

Krok 2

Cviklu ošúpeme, nakrájame na tenké pásiky alebo jednoducho nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložte do hrnca a pridajte liter vriacej vody. Pridajte lyžičku soli a octu. Nechajte zmes vychladnúť a vložte do chladničky na 6-8 hodín.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

Krok 3

Zemiaky varte v plášti 20-25 minút. Skontrolujte pripravenosť tenkým nožom. Vodu scedíme a zemiaky necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

Krok 4

Umyte zelenú cibuľu a inú zeleninu, ktorú používate. Dôkladne osušte obrúskami. Zeleninu jemne nakrájajte a vložte do hrnca. Pridajte lyžičku soli a zeleň rozdrvte, kým nepustí šťavu.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

Krok 5

Pripravte zvyšné ingrediencie. Vajíčka uvaríme na tvrdo. Uhorky umyte a osušte papierovými utierkami. Uhorkám odrežeme konce a skontrolujeme, či je šupka horká. Odrežte horké miesta.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

Krok 6

Zemiaky ošúpeme. Zemiaky, uhorky a klobásu nakrájajte rovnakým spôsobom: buď na malé kocky alebo na tenké prúžky. Vajcia ošúpeme, ale nekrájame na servírovanie.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

Krok 7

Nasekané uhorky, zemiaky a klobásu vložte do hrnca so zeleninou a dôkladne premiešajte, aby bola šťavnatá zelenina rovnomerne rozložená vo všetkých prísadách. To bude základ pre náš studený boršč.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

Krok 8

Zostávajúce kroky dokončite tesne pred podávaním studeného boršču. Pripravte taniere alebo servírovacie misky. Umiestnite do nich potrebné množstvo základnej zmesi zeleniny a klobásy.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

Krok 9

Nálev z cvikly vyberieme z chladničky. Na každý tanier pridáme naberačku nálevu, aby sa aj samotná nastrúhaná cvikla rovnomerne rozložila medzi taniere. Môžete najskôr rozložiť cviklu, potom zaliať nálevom.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

Krok 10

Na každý tanier studeného boršču položte lyžicu kyslej smotany. Vajcia prekrojíme na polovicu a obe polovice položíme na vrch každého taniera. Studený boršč podávajte s čerstvým chlebom Borodino.

Studený boršč s klobásou
Studený boršč s klobásou ()

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Aby sa zemiaky pri krájaní nerozpadli a všetky kúsky v studenom boršči s klobásou vyzerali úhľadne, musíte uvarené zemiaky nechať nielen vychladnúť, ale aj pár hodín ležať v chladničke. Potom získa hustú štruktúru. Hlavné je neochladzovať ho nasilu, napríklad studenou vodou.

MIMOchodom

Niektoré zelené nemôžete rozdrviť drvičom, ale nechajte ich krásne nakrájané na ozdobenie studeného boršča s klobásou na vrchu. Pamätajte: čím viac čerstvých byliniek, tým je boršč chutnejší a aromatickejší. A tieto arómy sa lepšie odhalia, ak sa zeleň zmieša so soľou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik