K receptu
Klasický litovský studený boršč sa nazýva Šaltibarštai. Šaltibarščiai v litovčine znamená „studený boršč“. Táto lahodná, svetlá, svieža polievka sa tradične pripravuje s kefírom a hlavnou zložkou je repa. Pridávajú sa do nej čerstvé uhorky, bylinky, často reďkovky a vždy vajíčka. Ale zvláštnosťou je, že táto studená polievka sa podáva s horúcimi varenými zemiakmi. Kombinácia ingrediencií je úžasná. Kým sa niekto dohaduje, ktorá okroška chutí lepšie – kvas alebo kefír, vyskúšajte náš recept na klasický studený litovský boršč s kefírom. A áno, vyberiete si kefír a litovský shaltibarschai.
zložitosť: priemer Kalórie: 308,95 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina 20 minút Pridať. čas: 2 hodiny Použité: 15,71 g/12,92 g/32,52Litovská kuchyňavečerapolievkaVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIERepa 200 guhorky 200 gReďkovka 150 gZelená cibuľa 30 gDill 30 gVajcia 4 ks.Plnotučný kefír 500 mlkyslá smotana 60 mlPitná voda 500 mlVínny ocot 1 polievková lyžica.Nové zemiaky na servírovanie 600 gSoľ 3 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cviklu uvarte celú alebo ju pečte v rúre zabalenú v alobale. Uprednostňuje sa druhý spôsob, pretože chuť a farba koreňovej zeleniny je intenzívnejšia.
Studený litovský boršč, príprava ()
Krok 2
Hotovú repu ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do hrnca. Prevaríme 0,5 litra pitnej vody a cviklu zalejeme. Pridajte lyžičku soli a octu. Nechajte zmes vychladnúť a vložte panvicu do chladničky.
Studený litovský boršč, príprava ()
Krok 3
Uhorky a reďkovky nastrúhajte na hrubom strúhadle alebo nakrájajte na tenké prúžky – ako chcete. Ak ho nastrúhate, získate viac šťavy a jemnejšiu štruktúru.
()
Krok 4
Umyte zelenú cibuľu a kôpor a osušte obrúskami. Zeleninu nasekáme nadrobno. Odstráňte hrubé stonky kôpru. Zmiešajte zeleň, uhorky a reďkovky s repou a chladeným nálevom.
Studený litovský boršč, príprava ()
Krok 5
Do zmesi nalejte kefír, pridajte kyslú smotanu a všetko dobre premiešajte, aby sa zložky rovnomerne rozložili. Ochutnajte studený boršč podľa množstva soli, ak je to potrebné. Umiestnite panvicu do chladničky a nechajte hodinu variť litovský boršč s kefírom.
Studený litovský boršč, príprava ()
Krok 6
Kým sa v chladničke lúhuje litovský boršč s kefírom, uvarte si vajcia natvrdo, ošúpte a nakrájajte na polovice. Zemiaky dobre umyjeme a uvaríme v šupke.
Studený litovský boršč, príprava ()
Krok 7
Hneď ako sú zemiaky hotové, nalejte studený boršč do tanierov, do každého vložte dve polovice vajíčka a ozdobte čerstvými bylinkami. Na samostatnom tanieriku podávajte horúce zemiaky posypané hrubozrnnou soľou a bylinkami pre každú porciu.
Studený litovský boršč, príprava ()
MIMOchodom
Namiesto octu môžete cviklový nálev na litovský studený boršč dochutiť citrónovou šťavou. Ocot a citrón dodajú nielen príjemnú kyslosť, ale pomôžu zachovať aj žiarivú farbu cvikly. Okrem toho môžete namiesto varenej alebo pečenej repy použiť nakladanú repu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Zelení na studený litovský boršč s kefírom sa dajú urobiť viac ako len jemne nakrájané. Niektoré pokročilé gazdinky miešajú zeleň s hrubozrnnou soľou a energicky ju drvia dreveným drvičom. Skúste to urobiť, dodá to jas a bohatosť chuti shaltibarshai.