K receptu
Tzatziki omáčka, klasický grécky recept – vždy ste snívali o jej príprave? Prosím! Mimochodom, tzatziki alebo tzatziki – čo je správne? Presne tak, oboma spôsobmi. Rozdiel je v prepise. Napríklad v Turecku sa podobná omáčka nazýva dzhadzhik. V klasickej gréckej verzii je to dip omáčka, ktorá sa môže podávať k mäsu alebo rybe, natrieť na chlieb alebo len tak zjesť ako ľahké studené predjedlo. Základom Tzatziki je hustý grécky jogurt, čerstvé uhorky a cesnak. Pikantnú kyslosť možno dodať citrónovou šťavou alebo vínnym octom, skutočne stredomorský akcent omáčke dodá voňavý extra panenský olivový olej a podľa chuti môžete použiť čerstvé bylinky. Tradične je to kôpor, ale grécki Cyperčania veľmi radi pridávajú mätu. Urobme to aj my.
zložitosť: ľahko Kalórie: 119,28 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 15 min Pridať. čas: 35 min Použité: 5,80 g/7,54 g/6,38grécka kuchyňaOmáčka, dresingVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEgrécky jogurt 400 guhorky 200 gCesnak 3 klinčekyExtra panenský olivový olej 1 polievková lyžica.Citrón 0,5 ks.lístky mäty 5 ks.Dill 15 gJemná morská soľ Mletá červená paprika Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ošúpte uhorky, ak sú hrubé. Ak semená nie sú dostatočne malé a stred uhorky je vodnatý, odstráňte ho. Uhorky nastrúhame na hrubom strúhadle, osolíme, premiešame a necháme 5 minút odstáť.
Tzatziki omáčka klasický grécky recept ()
Krok 2
Nastrúhané uhorky vyžmýkame, aby sme sa zbavili šťavy – ďalšiu vlhkosť nepotrebujeme, pretože omáčka tzatziki by mala byť hustá. Uhorky môžete pretlačiť cez sitko alebo len tak rukami.
Tzatziki omáčka klasický grécky recept ()
Krok 3
Cesnak pretlačíme lisom. Mätu a kôpru opláchnite a osušte obrúskami, potom jemne nasekajte. Pridajte cesnak a bylinky spolu s uhorkami do misky s jogurtom.
Tzatziki omáčka klasický grécky recept ()
Krok 4
Omáčku podľa chuti osoľte, do omáčky vytlačte šťavu z polovice citróna v množstve, ktoré sa vám zdá optimálne. Dobre premiešajte a dajte na 30 minút do chladničky. Pred podávaním pokvapkáme omáčku tzatziki olivovým olejom a jemne posypeme červenou paprikou.
Tzatziki omáčka klasický grécky recept ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak si nemôžete kúpiť grécky jogurt, urobte si ho sami z bežného prírodného jogurtu, ale nie pitného, ale hustého. Za týmto účelom preneste jogurt do vrecka vyrobeného z kusu ľanu alebo niekoľkých vrstiev gázy a zaveste ho cez noc. Prebytočná srvátka odtečie a vytvorí sa grécky jogurt.
MIMOchodom
Etymológia gréckeho slova „dzadziki“, ako aj podobného slova v turečtine „jadzhik“ (cacık), nie je úplne jasná. Podľa jednej verzie môžu pochádzať z perzského slova „zhazh“, ktoré sa vzťahuje na bylinky, ktoré sa používajú na varenie.